איך נושא חשוב כמו מלחמה בתופעה של סם אונס הופכת לנושא לרכילות פוליטית? תשאלו את שר הפנים ג’יימס קלברלי. הממשלה החליטה להילחם בתופעה באמצעות מספר צעדים, ביניהם חידוד לשון החוק כדי שלא יהיה ספק שמדובר בעבירה, ובנוסף גם אימון אנשי צוות במקומות בילוי ועבודה ממוקדת של המשטרה. ואז הדיילי מירור חשף שמספר שעות לאחר הודעת הממשלה, קלברלי התבדח על הנושא בקבלת פנים בדאונינג 10. הדבר הוביל לסערה ציבורית, ולמרות שקלברלי התנצל רבים דורשים שיתפטר בטענה שלא נראה שהוא מבין את כובד הסיטואציה. זו לא הפעם הראשונה בה הפה של קלברלי מוביל אותו לסערה תקשורתית | צילום: אנדי טיילור, משרד הפנים הבריטי
תופעה נוראית בעולם היא סם אונס. ממשלת בריטניה, המונהגת בידי מפלגה המתיימרת להיות מפלגת ה”חוק וסדר” (הצלחתה בתחום היא דיון לפעם אחרת), מעוניינת להילחם בתופעה הזו, ואף הציעה תכנית לפעול בנושא. אבל במהירות הדיון עבר לשר הפנים ג’יימס קלברלי, לאחר שהתגלה שמאחורי הקלעים הוא הופך את הסוגיה לנושא לבדיחות.
יצוין שהפוסט הזה לא עוסק בסם ספציפי, אלא לפרקטיקת החדרתו לגוף, הידועה באנגלית כ-spiking, שאין לה מקבילה בעברית. מעבר לסם האונס המוכר, הפרקטיקה יכולה לכלול גם החדרת אלכוהול למשקה או שלל סוגים של סמים שלא תמיד נחשיב כסם אונס. בהיעדר מילה עברית ראויה, השימוש במונח “סם אונס” נעשה פה בהקשר רחב, של כל ניסיון לסמם אדם אחר (לרוב נשים) מבלי דעת לטובת אובדן הכרה, גם אם לא מדובר בסם של ממש.
קצת רקע
להחדרת סם אונס יש שתי פרקטיקות. הראשונה, והמוכרת יותר, היא דרך הטמנת הסם במשקה ברגע של חוסר תשומת לב. אבל ישנה גם פרקטיקה שנייה, שבבריטניה התחילה לקבל תשומת לב תקשורתית לראשונה באוקטובר 2021, והיא החדרת הסם באמצעות מזרקים, ישר למחזור הדם. המומחים לא מסכימים עד כמה הפרקטיקה השנייה נפוצה, בהתחשב שזה לא פשוט לתקוע מזרק במישהי בלי שהיא תשים לב. ומה היקף התופעה הכללית בבריטניה? אין סטטיסטיקה שיוצאת באופן קבוע, אבל בין ספטמבר 2021 לספטמבר 2022 היו קרוב ל-5,000 מקרים (הן דרך משקה והן דרך מזרק) שדווחו למשטרה, ובין מאי 2022 ל-2023 היו 6,732 מקרים. לפי סקר מ-2022, אחת מכל עשר נשים ואחד מכל עשרים גברים קיבלו למשקה סם אונס. השימוש בסם האונס, כפי שמרמז השם, לרוב נועד כדי לבצע אונס עם מינימום התנגדות, אבל יש מקרים שבהם הדבר נעשה כבדיחה חולנית.

מעבר לסכנה של אונס, ישנן גם עדויות על שינוי התנהגות לטווח הארוך על-מנת להימנע מהישנות המקרים. כמו כן, חוסר היכרות של צוותים במקומות כמו פאבים מונעת מקורבנות לקבל מענה הולם בזמן אמת, שכן לא פעם חושבים שהן פשוט שיכורות.
בבריטניה ישנו, חלק יטענו, פער משפטי מסוים: החדרת סם אונס אינה עבירה פלילית בפני עצמה. ישנן עבירות אחרות בחוקי העונשין, שהן רחבות יותר, כמו הרעלה או עבירות סמים למיניהן (וכמובן, עבירות מין למיניהן אם זה הגיע לכדי תקיפה מינית של ממש). בעקבות החשיפות של ההזרקות ב-2021 התחיל קמפיין ציבורי שהביא את ועדת הפנים של הפרלמנט לפתוח בחקירה של הנושא ולהגיש מסקנות. ב-2022 הדוח הוגש, ובו הומלץ בין השאר, לצד פרסום דוח של הממשלה, גם להוסיף את העבירה הזו לחוק העונשין. הדבר, כך סבורים בוועדה, אמנם לא יעצור את המשתמשים בסם, אבל כן עשוי לעודד את המשטרה לאסוף יותר נתונים על הנושא ואת הקורבנות להגיש תלונה. הממשלה מצדה לא מיהרה לפרסם את הדוח בדדליין שקיבלה, ובתחילה גם ענתה לפרלמנט שהחוק הקיים מספיק בהחלט. אבל נראה שלאחרונה קצת שינו גישה בממשלה.
מה הממשלה כן עושה לגבי החדרת סם אונס?
אז בשעה טובה, בשבוע שעבר הממשלה בישרה על האמצעים באמצעותם היא תילחם בהחדרת סם אונס. החבילה הזו תכלול מחקר לערכות אישיות לזיהוי הסם, הכשרות לעובדים במקומות בילוי, פעולות חינוכיות במוסדות להשכלה גבוהה, פיתוח כלי לתלונות אנונימיות והקצאת כוחות מיוחדת לטיפול בעניין בתקופות יותר רגישות בשנה. בנוסף, החוק “יעבור מודרניזציה” כדי שיהיה ברור “בלי שום ספק, שהחדרת סם אונס היא לא חוקית”. לא מדובר בדיוק בהפיכת ההחדרה לעבירה בפני עצמה, ושר הפנים ג’יימס קלברלי הבהיר שפשוט רוצים לתקן את החוק ה”מיושן מאוד” כדי שיהיה ברור לשוטרים שמדובר בעבירה ויאכפו אותה בהתאם. הדבר הביא לביקורת על האיטיות ועל כך שהממשלה לא הלכה עד הסוף, אבל כן בירכו על כך שהממשלה הולכת בכיוון הנכון בנושא.
רק בדיחה
בהכרזה על הצעדים החדשים שר הפנים קלברלי הדגיש: “מאבק באלימות נגד נשים ונערות הוא עדיפות אישית שלי והממשלה הראתה שוב ושוב שהיא תעשה את מה שנחוץ כדי לשמור על הציבור בטוח”. אבל שלשום (ש’) הדיילי מירור חשף מה קלברלי אמר זמן קצר לאחר מכן. במסגרת קבלת פנים בדאונינג 10 הוא התבדח בפני כמה אורחות שהוא נתן לאשתו מזה 23 שנה סם אונס באופן קבוע וש”זה לא בלתי חוקי אם זה רק קצת”. עוד הוא אמר שהסוד לנישואים טובים הוא לדאוג שהאישה “תמיד מורדמת קלות כדי שהיא לעולם לא תוכל להבין שיש גברים טובים יותר בחוץ”. צריך להגיד שהדברים קרו בשיחה שלפי הנוהג היא לא לציטוט, אבל הדיילי מירור החליטו לחרוג מהמוסכמה בגלל אופי האמירות והתפקיד של מי שעומד מאחוריהן.
פעילים במאבק נגד סמי אונס אמרו ש”זה לא נושא לבדיחות” וקראו לראש הממשלה רישי סונאק לבדוק את ההתנהגות של שר הפנים שלו. איווט קופר, שרת הפנים בממשלת הצללים של הלייבור, טענה שזה מראה שקלברלי “לא קולט עד כמה זה רציני”. חברת הפרלמנט ג’ס פיליפס (לייבור), פעילה ותיקה במאבק נגד אלימות נגד נשים, צייצה שהבדיחה הזו “תבטיח שאנחנו (הנשים – אב”מ) נדע את מקומנו”.
This will maim and kill women, his jokes will just make sure we still know our place.
— Jess Phillips MP (@jessphillips) December 23, 2023
קלברלי, יצוין, התנצל על הדברים, תוך כדי הבהרה שזו הייתה “בדיחה אירונית” שלא נאמרה לפרוטוקול. זו לא הפעם הראשונה שהוא צריך להתנצל, כשהפעם הקודמת הייתה לאחר שהוא צעק בפרלמנט לעבר אלכס קאנינגהם (לייבור) בשפה מטונפת. אבל רבים לא התרצו, והיו פעילים שטענו שיש לפטר את קלברלי מהממשלה. אלכס דייוויס-ג’ונס, שרת הצללים לאלימות במשפחה, אמרה שיש צורך ב”שינוי תרבותי מלא” ש”יתחיל מלמעלה”.
הצרות של קלברלי
האם יש הצדקה לכעס על קלברלי? הרי מדובר בבדיחה (גועלית, אבל בדיחה) שנאמרה שלא לציטוט. יש אינדיקציות הרבה יותר טובות לכך שהממשלה לא לוקחת את הנושא ברצינות הנדרשת, כמו העובדה שהיא לא עמדה בדדליינים שניתנו לה להגיש דוחות ותכניות בנושא. אבל כפי שאמרה הפעילה ג’מיימה אולצ’בסקי, “זה לא בחור בפאב שאומר משהו מטומטם, זה שר הפנים”. רוצה לומר, קלברלי לפעמים מדבר כאילו הוא לא מבין את מעמדו (ע”ע מקרה קאנינגהם). האיש, שאמור להיות יורש פוטנציאלי של סונאק בתור ראש המפלגה השמרנית, לא מבין שיש דברים שלא אומרים באירוע בדאונינג 10. בטח לא עם תרבות ההדלפות שהעיתונות הפוליטית בבריטניה חיה עליה, ולא רק בצהובונים כמו המירור. וזה נכון גם אם מחליטים שביניכם לבין עצמכם הבדיחה לא מזיקה. אם נוסיף לזה שאר התבטאויות בעייתיות שלו, התמונה שמצטיירת אינה טובה במיוחד.

בנוסף, הדבר מהווה כאב ראש למפלגה השמרנית כולה. אם היה מדובר במעידה בודדת, מילא. אבל אנחנו בתקופה שבה כל שני וחמישי עולה כותרת חדשה על בעיות התנהגות של חבר פרלמנט שמרני זה או אחר. כשגם ככה התחושה היא שהמפלגה השמרנית הסתאבה לגמרי בדומה למה שהיה בשנות התשעים, פרסומים כאלו לא מסייעים לה במיוחד.
אבל הצרה הרצינית היא של המלחמה בתופעה של החדרת סם אונס. הרי במקרה הטוב מתעסקים בבדיחה דוחה במקום בנושא עצמו. במקרה הרע האיש שאמור להוביל את המהלך הזה לא כשיר לעשות זאת.