אתמול (ג’) המלך צ’רלס השלישי הגיע לבית הלורדים ונשא את נאום המלך הראשון שלו מאז כניסתו לתפקיד. בנוסף, זה היה נאום המלך הראשון שראש הממשלה רישי סונאק הכתיב, וגם הנאום האחרון לפני הבחירות הכלליות הבאות. בהתאם, סונאק הפך את הנאום הזה לנאום בחירות, כולל שילוב בלי בושה של סלוגן המפלגה “החלטות לטווח הארוך”. על הפרק חוק וסדר, שינוי כיוון מכל מה שהמפלגה עשתה קודם, גרימה לצ’רלס לדבר בעד דלק וגז וגם כרגיל הפיכת בריטניה לכוח שמוביל את הקהילה הבינלאומית. רבים במפלגה השמרנית לא מרוצים מהנאום, אבל ניתן רק לקוות שסונאק כן היה מרוצה, שכן סיכוי טוב שזה גם נאום המלך האחרון שלו | צילום: רוג’ר האריס, בית הלורדים
אתמול (ג’) היה יום מרגש עבור שני אנשים: המלך צ’רלס השלישי וראש ממשלת בריטניה רישי סונאק. הסיבה היא הנאום מן הכס אותו נשא צ’רלס, המכונה גם “נאום המלך” (או עד קצת לפני יותר משנה, “נאום המלכה”), שאמור לבשר לשומעים על תכניות הממשלה למושב הפרלמנט הקרוב. זה היה מרגש עבור המלך, שכן זהו נאום המלך הראשון שהוא נושא, ובכן, כמלך (אחרי שלפני שנה וחצי הוא נשא את נאום המלכה בשם אמו, כשהוא עדיין יורש העצר). זה היה מרגש עבור ראש הממשלה, שכן זהו נאום המלך הראשון שהוא מכתיב. ויכול להיות מאוד שגם האחרון.
מה זה נאום המלך?
נסביר בקצרה: בבריטניה אורך מושבי הפרלמנט אינו קבוע, אך לרוב עומד על כשנה. כדי לסיים מושב אחד ולעבור לשני, על המלך (בעצת הממשלה, כמובן) להוציא את הפרלמנט להשעיה (prorogation, תוכלו לקרוא כאן על סיפורים היסטוריים סביבה) במהלכה האחרון לא מתפקד, וגם אורך ההשעיה אינו קבוע אבל לרוב עומד על כמה ימים. כדי לפתוח את המושב החדש, שיאפשר לפרלמנט לחזור להתכנס, מתקיים טקס פתיחת הפרלמנט. כיאה לטקס פוליטי בריטי, הוא כולל המון מנהגים סימבוליים שמקורם בתקופה בה למונרכים הייתה קצת יותר השפעה והם היו במתח מתמיד עם הפרלמנט. כחלק מהטקס, המלך (או בשבעת העשורים הקודמים, המלכה) מגיע לבית הלורדים ונושא נאום על תכניות הממשלה לגבי המושב שנפתח. “ממשלתי תעשה כך”, הוא מספר. “ממשלתי תחוקק זאת”, הוא ממשיך. כל זאת לפי טקסט שמכתיבה הממשלה המכהנת. לאחר מכן, הפרלמנט מקיים דיון בן כשבוע על הנאום ומרכיביו ומצביע עליו, בהצבעה שערכה שווה להצבעת אמון בממשלה.
ומהכללי לפרטי: אם דבר כזה קורה אחת לשנה, פירוש הדבר שנאום המלך שננאם אתמול הוא נאום המלך האחרון לפני הבחירות, שצפויות להתקיים בשנה הקרובה. עקרונית יש עד ינואר 2025, אבל אף אחד לא יעשה מעצמו צחוק עם נאום מלך חודשיים לפני הבחירות, וגם לא סביר שיקצרו את המושב הנוכחי בשביל נאום נוסף. במילים אחרות, רישי סונאק לא סתם נתן פה תכנית לשנה הקרובה, אלא קיבל הזדמנות להפוך את המלך צ’רלס השלישי לפרנזטור של פתיחת קמפיין הבחירות שלו. הנאום שסונאק הכתיב הגדיר במה הוא הולך להתמקד בשנה שקודמת לבחירות כדי שהציבור יחשוב אולי להצביע לו בכל זאת, עקב מצבם העגום של השמרנים בסקרים. לכן, בזמן שזה נאום המלך הראשון שסונאק זוכה להכתיב (הקודם היה עוד תחת בוריס ג’ונסון), ייתכן מאוד שזה גם האחרון.
תוכן הנאום
בלי הקדמות נוספות, נעבור לנאום ולמה שצ’רלס הודיע שממשלת הוד מלכותו תעשה בשנה שלפנינו.
כהקדמה, לאחר כמה דברים על אמו המנוחה, הוא אמר שהקורונה והמלחמה באוקראינה יצרו אתגרים לא פשוטים לבריטניה ולכן ממשלתו מתכוונת לקבל את ההחלטות לטווח הארוך כדי לשפר את המצב. המטרה ששריו שמים לפניהם היא להגדיל את הצמיחה הכלכלית ולחזק את הבריאות והביטחון. לכן ממשלתו תמשיך לפעול כדי להוריד את האינפלציה ולסייע לעסקים כדי להילחם ביוקר המחיה. זה ייעשה באמצעות כך שהשרים יתמכו בהחלטות המוניטריות של בנק אנגליה בכך שיפעלו באופן פיסקלי שקול. הממשלה גם תפעל למען הבטחת הביטחון האנרגטי של בריטניה באמצעות הקטנת תלותה בשווקים הבינלאומיים, וכדי לעשות כן הממשלה תקדם חקיקה שתאפשר הנפקה של עוד רישיונות קידוח לנפט וגז טבעי, באופן שיאפשר להגיע לאפס פליטות פחמן עד 2050 בלי להגדיל את הנטל על העובדים. במקביל, היא תחפש להביא משקיעים בפיתוח אנרגיה ירוקה. גם בניית רשת המסילות לצפון אנגליה שסונאק הבטיח הוזכרה. בחינוך, תחולל רפורמה בבגרויות העיונית והטכנולוגית, כך שפחות ילמדו “תארים באיכות נמוכה” ויותר ילכו להתמחויות מעשיות.
גם הברקזיט הוזכר, כהזדמנות להפוך את כלכלת בריטניה ליותר תחרותית. השקעה תהיה גם בבינה המלאכותית, כמו במכוניות אוטונומיות וגם בחקיקה בנושא. גם בתחומי היצירה והתקשורת תקודם חקיקה שתעזור להן להתפתח. ברווחה, תקודם רפורמה שתקדם כניסה של יותר אנשים לשוק העבודה. הממשלה גם תשמור על אחדותה של הממלכה. בבריאות, הממשלה תפעל לקיצור התורים ל-NHS, זאת באמצעות התכנית “הראשונה לטווח ארוך” להכשרת רופאות ואחים ודרישה ל”שירות מינימום” כדי למנוע שביתות. הבטחתו של סונאק להעלות את גיל העישון מדיי שנה כדי למנוע מהצעירים של היום לקנות אי-פעם סיגריות הוזכרה גם היא. רפורמות בשוק הדיור שיורידו את מחירי הדיור וכמו כן יקלו על שוכרים ועל בעלי בתים בתכנית גם הן. הממשלה תציג “תכנית לטווח ארוך” כדי להביא להתחדשות העיירות ולתת לתושבים המקומיים יותר שליטה על עתידן. חקיקה בכדורגל אמורה להחזירו לחיק הקהילות והאוהדים. חקיקה תוגש כדי להילחם בריקשות לא מורשות בלונדון.
הדבר הבא היה מלחמה באנטישמיות והבטחה שהשואה לא תישכח. לכן תוגש הצעת חוק לבניית אנדרטה לזכר השואה ומרכז ללימודי השואה בגני מגדל ויקטוריה. הממשלה גם תפעל כדי להגן על הקהילות מפשיעה, התנהגות אנטי-סוציאלית, טרור והגירה בלתי-חוקית. לכן תקודם הצעת חוק שתגדיל את העונשים על הפשעים החמורים ביותר. כמו כן, תקודם חקיקה שתיתן למערכת אכיפת החוק כלים להתמודד עם פשעים מורכבים כמו פשעים דיגיטליים. כמו כן יינתנו למערכת המודיעין כלים כדי להתמודד עם השינוי באיומים. גם מלחמה במבקשי המקלט שמגיעים דרך תעלת למאנש הובטחה. הממשלה גם תמשיך לפעול למען הביטחון, לחיזוק הצבא ולהוקרת הווטרנים. כחלק מכך, בריטניה תשתף פעולה עם בעלות ברית בעולם כדי להבטיח תמיכה באוקראינה, חיזוק נאט”ו והתמודדות עם מקרים כמו טבח ה-7 באוקטובר שחמאס ביצע בישראל (אבל גם הבטחת סיוע הומניטרי לעזה).
הממשלה “תמשיך להוביל” את המלחמה במשבר האקלים ובאובדן המגוון הביולוגי. כמו כן, היא תמשיך להוביל שיחות עולמיות על התפתחות הבינה המלאכותית כדי להבטיח את בטיחותה (בהמשך לפסגה שבריטניה אירחה בשבוע שעבר). בריטניה תארח גם פסגות עולמיות אחרות וחשובות כדי להבטיח את העמידה באתגרים הניצבים לפתחה של בריטניה.
ולסיום, שוב הבטחות להחלטות ארוכות טווח “למען דורות העתיד”, ולכן ממשלת הוד מלכותו תילחם באינפלציה ובמחוללי צמיחה נמוכה במקום להתפתות להוצאות יתר ולהלוואות יתר, וכמו כן על-ידי שימת הזכויות של הזקוקים לביטחון לפני הזכויות של אלו שמסכנים אותו.
ניתוח
אין לי דרך להוכיח, אבל בחיי שכשכתבתי שבנאום הזה “המלך צ’רלס השלישי [יהפוך] לפרנזטור של פתיחת קמפיין הבחירות” של סונאק, זה היה עוד לפני שצפיתי בנאום עצמו. והו, זה אפילו לא ניסה להסתיר את העובדה הזו. השימוש ב”החלטות לטווח הארוך” לכל אורך הנאום היה על גבול הפתטי, ורק הייתה חסרה שם אמירה על זה ששאר הפוליטיקאים מחפשים “את הדרך הקלה החוצה” כדי שסונאק ימצה את כל הסלוגנים שלו בתוך נאום המלך הזה. כן, כל נאום מן הכס הוא כזה: הממשלה בסופו של דבר מספרת, באמצעות הפה של המונרך, מה היא מתכוונת לעשות בתקופה הקרובה. מן הסתם שהיא תציג את עצמה באופן חיובי. אבל ה”החלטות לטווח הארוך” הן לא סתם הצגה חיובית של הדברים, זה הסלוגן תחתיו התקיים כנס המפלגה השמרנית בספטמבר. תחשבו שאחרי כנס המפלגה של השנה שעברה צ’רלס היה נואם בשם טראס שממשלתו “תכניס את בריטניה לתנועה“.
אבל נעבור לתוכן. כנראה שהחלקים שצ’רלס הכי התאמץ בהם שלא לקרוע את ניירות הנאום שבפניו היו בחלקים הסביבתיים. ידוע שהנושא הסביבתי קרוב מאוד ללבו של צ’רלס, בזמן שסונאק מתכוון לקדם יותר קידוחי גז ונפט (זה ראוי לפוסט נפרד) ומתחיל באופן כללי למסמס את המדיניות הסביבתית שמפלגתו התחייבה אליה (בשם ה”החלטות לטווח הארוך”, כמובן). לקרוא בתנאים האלו את כל הנסים והנפלאות שממשלת הוד מלכותו תעשה בתחום הירוק לא היה פשוט עבורו, והיה אפשר לראות את זה עליו.
נושא שתפס הרבה מקום היה נושא הביטחון. היה מדובר בביטחון האישי וגם בביטחון הלאומי. הדבר מראה שהשמרנים מעוניינים למצב את עצמם שוב כמפלגת “חוק וסדר”. ניתן לשאול, איפה מפלגת החוק והסדר הייתה במשך יותר מ-13 שנים אם עדיין צריך להחמיר בענישה? מה גם שתשתיות אכיפת החוק במצב לא מזהיר, בהתחשב בכך שכבר אין מקום בבתי הכלא ואחת מהצעות החוק שיגיעו לפרלמנט יהיו לשלוח פושעים מסוימים לבתי כלא בחו”ל. מה שאני מנסה להגיד זה שמשמעות ההבטחות בתחום הפנים (בכל הנוגע להפיכת העולם למקום פחות בטוח בשל מלחמות וטרור, זה פחות אשמת מפלגה כזו או אחרת בתוך בריטניה) היא שסונאק מתיימר לספק את מה שקודמיו במפלגה לא הצליחו, וכל זה תוך שנה ופחות. זה כמובן קורה כששרת הפנים היא סואלה ברוורמן, שנחשבת לקיצונית, אפילו יותר מקודמתה פריטי פאטל שהייתה תחת בוריס ג’ונסון. כך המפלגה מקצינה בתחומי החוק והסדר עם כל כישלון פנימי, ולא פלא שראש האופוזיציה קיר סטארמר הקדיש לברוורמן כמה שורות בנאומו בדיון על נאום המלך.
גם היומרות להנהגה עולמית שוב כאן: הובלת העולם במלחמה במשבר האקלים. הובלת העולם בריסון הבינה המלאכותית. אירוח פסגות עולמיות. חיזוק נאט”ו. מה שתרצו. אם תשאלו את סונאק, בריטניה היא זו שמובילה את המהלכים הבינלאומיים הגדולים בכל התחומים. אפילו בישראל נוטים להצטנע למהלך אחד או שניים, אבל בריטניה עדיין מנסה לחפש לעצמה תפקיד אחרי התפרקות האימפריה.
שאר ההבטחות הן פשוט עוד ממה שסונאק מנסה לעשות בתקופה האחרונה: לשכנע אותנו שהוא בכלל הגיע ממפלגה אחרת. ש-13 השנים וחצי האחרונות לא היו בכלל קשורות אליו או למפלגתו. הוא היה בחלל או משהו. הוא מועמד השינוי. ככה, הוא הראשון שהולך להראות תכנית ארוכת טווח להכשרת צוותים רפואיים, הוא עכשיו ישנה את מבנה מערכת הבגרויות, הוא עכשיו יבנה מערכת רכבות בצפון במקום הרכבת המהירה שהובטחה לפני יותר מעשור, הוא עכשיו יוציא את העישון מהחוק. עכשיו, זה לא שההצעות האלו בהכרח לא ראויות. חלקן ראויות מאוד וטוב שיקרו גם מקורן במניעים ציניים. אבל הן מגיעות ממקום של ייאוש, של רצון להראות שיש שינוי כיוון אחרי יותר מעשור של שלטון מפלגה שהמאיסה את עצמה על הציבור.
המצע
אז אם לסכם את נאום המלך הראשון של צ’רלס השלישי והראשון וכנראה האחרון של רישי סונאק, הרי שמדובר במצע לבחירות 2024. השמרנים הולכים להציע הרבה מאוד “חוק וסדר”, “החלטות לטווח הארוך”, “שינוי” והפיכת בריטניה לכוח מוביל בעולם. יש שמרנים שלא התלהבו מה”מצע” הזה, ולא התרשמו שסונאק הבין שהוא כותב למלך נאום בחירות. אבל כפי שרבים אמרו עוד לפני הנאום: אם ברצונו של סונאק לשרוד את הבחירות האלו, שלא לדבר על לנצח בהן, נאומים לא יעזרו לו. הוא יצטרך שיקרה משהו באמת גדול.
האל נצור המלך.