בינואר ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק הבטיח חמש הבטחות: להוריד את האינפלציה בחצי, להצמיח את הכלכלה, להקטין את החוב הלאומי, לקצר את זמן ההמתנה לשירותי רפואה ולעצור את הסירות שחוצות את תעלה למאנש. אז איך זה הולך בינתיים? ככה-ככה. האינפלציה אכן בדרך ליעד, אבל כניסה לקרביים שלה מראה שהמצב לא מאוד מזהיר. הכלכלה צומחת לאט, ועדיין לא הצליחה להגיע לימים שקדמו לקורונה. החוב הלאומי עבר לראשונה זה יותר משישה עשורים את סף ה-100% מהתמ”ג. רשימות ההמתנה לטיפולים לא דחופים ב-NHS רק מתארכות. והסירות? למרות שעברה החקיקה שסונאק הבטיח, הפארסה במקומה נשארת. סיכום ביניים | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10
בתחילת 2023 ראש הממשלה רישי סונאק הציג חמש הבטחות בהן הוא מתכוון להתמקד עד לבחירות הבאות: להביא עד סוף השנה את האינפלציה לחצי ממה שהייתה באותו זמן; הצמחת הכלכלה; הקטנת החוב הלאומי; קיצור רשימות ההמתנה ל-NHS; ועצירת הסירות שחוצות את תעלת למאנש עם מבקשי מקלט עליהן. ההבטחות האלו הראו שסונאק בא לפני הכל להיות פרגמטי: לא להציע חזון גדול, אלא קודם כל לתקן את הבעיות המידיות שאיתן בריטניה מתמודדת. אז איך זה הולך בינתיים? הנה מעקב קטן אחר הקיום של חמש ההבטחות האלו.
Friday’s @thetimes cartoon https://t.co/yubrLURUFL pic.twitter.com/VX245TcTEW
— Morten Morland (@mortenmorland) August 10, 2023
חציית האינפלציה
כאן כנראה מצבו של סונאק הוא הטוב ביותר. כשהוא דיבר בתחילת ינואר, היו ידועים נתוני האינפלציה של נובמבר 2022, שעמדו על 10.7%. זה אומר שעד סוף השנה, כדי שההבטחה תמומש, עד סוף השנה היא צריכה להגיע למשהו כמו 5.3%. איך זה הולך? ובכן, מוקדם יותר השבוע (ד’) פורסמו נתוני האינפלציה של יולי 2023, וכעת היא עומדת על 6.8%. מדובר בירידה חדה לעומת האינפלציה ביוני, שהייתה 7.9%. אחרי שמוקדם יותר השנה האינפלציה התעקשה לרדת מאוד לאט. מדובר גם בפעם הראשונה מאז סתיו 2021 שהאינפלציה השנתית הייתה יותר איטית מקצב גדילת המשכורות על אותו טווח זמן. בבנק אנגליה, הבנק המרכזי, חוזים שאכן עד סוף השנה האינפלציה תגיע לאזור ה-5% (אנחנו נדע באופן סופי ב-17 בינואר 2024). נראה שבמטרה הזו סונאק יצליח לעמוד.
Annual inflation slowed again in July 2023.
▪️ Consumer Prices Index including owner occupiers’ housing costs (CPIH) rose by 6.4% in the 12 months to July 2023, down from 7.3% in June
▪️ Consumer Prices Index (CPI) rose by 6.8%, down from 7.9% in June➡️ https://t.co/wLiGaS7wZC pic.twitter.com/XnTmQZwiFq
— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) August 16, 2023
אבל יש כמה סייגים להעלות לגבי המספרים היבשים. ראשית, המומחים מראש חזו שהאינפלציה תיפול בחצי במהלך 2023, כך שלא ברור כמה סונאק יכול לקחת לעצמו קרדיט וכמה הוא פשוט הציב לעצמו מטרה שהניחו שתתגשם כל עוד הממשלה לא תנהג בטיפשות ובנק אנגליה יעשה את שלו בכל הנוגע למדיניות המוניטרית. שנית, רצוי גם לראות מה הפיל את האינפלציה של יולי כל-כך בחדות: הנפילה במחירי האנרגיה וגם הקלה מסוימת באינפלציית מחירי המזון. אבל אינפלציית הליבה, שלא כוללת מחירי אנרגיה ומזון, במצב פחות טוב, ועומדת על 6.9%, בדומה לנתוני יוני. האינפלציה בשירותים אפילו עלתה, מ-7.2% ל-7.4%. הדברים האלו מביאים לכך שלא ניתן לשלול את האפשרות שלמרות הירידה באינפלציה, בנק אנגליה יכריז על העלאת ריבית נוספת, שתכניס עוד לחץ למערכת.
הצמחת הכלכלה
הנתונים האחרונים לגבי הכלכלה הבריטית, שפורסמו בשבוע שעבר, הם שהצמיחה הרבעונית לרבעון השני של 2023 עמדה על 0.2% והצמיחה החודשית של יוני 2023 עמדה על 0.5%. אלו חדשות טובות לממשלה, בהתחשב בכך שנראה שלא יהיה מיתון ב-2023 (מיתון מוגדר כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית). סונאק אמנם הגדיר את הנתונים האלו כ”חדשות טובות”, אבל הממשלה עדיין לא יכולה לנשום לרווחה.
GDP grew 0.5% in June and 0.2% across Quarter 2 (April to June) as a whole.
In June:
▪️ services grew 0.2%
▪️ production grew 1.8%
▪️ construction grew 1.6%➡️ https://t.co/VTaiXALlxE pic.twitter.com/50uS2ifQc8
— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) August 11, 2023
קודם כל, כי לפי ההגדרות שלה היא תוכל להגיד שהיא עמדה ביעד רק אחרי שנראה שהצמיחה ברבעון האחרון הייתה חיובית ושהכלכלה ברבעון הזה הייתה גדולה מברבעון שקדם לו. אנחנו נדע אם הממשלה עמדה במטרות האלו רק ב-13 בפברואר 2024. יש עוד זמן. עוד עניין הוא שלמרות שהכלכלה כרגע צומחת, היא עדיין לא מצליחה להגיע לרמות בהן הכלכלה הייתה לפני הקורונה. אבל חשוב יותר מהכל, ההבטחה הקודמת של סונאק, הקטנת האינפלציה, מקשה על קיום ההבטחה הזו. כדי להילחם באינפלציה הבנק המרכזי מקטין את כמות הכסף הזמין באמצעות העלאת ריבית, מה שמצנן את השווקים ופוגע בצמיחה. אם בנק אנגליה ימשיך בהעלאות הריבית, המשימה עלולה להיות קשה אף יותר.
הקטנת החוב הלאומי
כשבוחנים את ההתקדמות עם החוב הלאומי צריך לשים לב שהכוונה היא לא למספר הפאונדים שהממשלה צריכה להחזיר, אלא לכמה הם מהווים מתוך התמ”ג. וקשה להגיד שהממשלה מאוד מצליחה בתחום הזה: במאי החוב הלאומי עבר, לראשונה מאז 1961, את רף ה-100% מהתמ”ג, עם 100.1%, עם חוב של 2.6 טריליון ליש”ט. ביוני החוב כבר הגיע ל-100.8% מהתמ”ג. כלומר, בחודשים האחרונים החובות של בריטניה גדולים יותר מסך הפעילות הכלכלית שלה. החוב הזה מיוחס גם לפעילויות של הממשלה כמו סבסוד של מחירי האנרגיה ומענקים שנועדו לסייע לציבור להתמודד עם משבר יוקר המחיה, וגם לכך שהריבית על החובות הממשלתיים עולה גם היא.
Public sector debt excluding public sector banks was £2,596.2 billion at the end of June 2023, provisionally estimated at around 100.8% of the UK’s annual gross domestic product, continuing at levels last seen in the early 1960s. pic.twitter.com/G1AI48o5lf
— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) July 21, 2023
מה הממשלה יכולה לעשות? ובכן, ניתן להקטין את החוב עצמו, אבל זה דורש מדיניות פיסקלית מצמצמת שלא בטוח שתהיה לרוחו של הציבור. הממשלה כן נוקטת בצעדים שונים שנועדו להבטיח לפחות השתלטות על החוב, כמו קביעת התקרה להעלאת השכר לעובדי הסקטור הציבורי, למרות הלחץ שיוצרות השביתות. במקביל, כמובן, ניתן להגדיל את הכלכלה, שזו ההבטחה הקודמת של סונאק. אבל, כאמור, זו מטרה שלא ממש קל לעמוד בה בהתחשב בכך שצריך במקביל גם לרסן את האינפלציה. המזל של סונאק הוא שהממשלה לא קבעה תאריך לעמידה ביעד הספציפי הזה, מה שמאפשר לה להתפאר בכך שהתחזיות מדברות על ירידה של החוב בעוד כמה שנים, כשכבר תהיה ממשלה אחרת.
קיצור רשימת ההמתנה ל-NHS
פה, ובכן, הממשלה באמת קיבלה חדשות רעות. בשבוע שעבר דווח שבאנגליה (שרק בה הנושא הוא באחריות הממשלה המרכזית) מספר הממתינים לטיפולי שגרה בבתי חולים הגיע לשיא חדש – 7.6 מיליון איש בסוף יוני, לעומת 7.5 מיליון במאי. אמנם, כן יש גם קצת חדשות טובות: מספר האנשים שממתינים יותר משנה ירד באותו פרק זמן מ-385 אלף ל-383 אלף, וגם מספר האנשים שממתינים יותר משנה וחצי בירידה. ועדיין, בכל מה שקשור למטרה שפחות אנשים יחכו יותר מ-18 שבועות לטיפולים לא דחופים הממשלה לא ממש עומדת ביעדים. עם זאת, הממשלה טוענת שהתכנית שלה לקיצור הרשימות תתחיל להראות תוצאות סביב מרץ 2024, אז נראה שנצטרך לחכות קצת. בינתיים, העובדה ששביתות הרופאים המתמחים נמשכות לא בדיוק עוזרת למצב.
אבל לא רק באנגליה המצב בעייתי, ונקודת ההשוואה של רבים היא לוויילס, שהממשלה האזורית שלה נמצאת בשליטת הלייבור. כשמדברים באחוזים, הרי שיותר מחמישית מהמטופלים בוויילס מחכים לטיפול יותר משנה, לעומת קצת יותר מ-5% באנגליה. זה כמובן יכול לעזור למפלגה השמרנית כשיגיע הזמן להראות איזו מפלגה מביאה לביצועים טובים יותר, אבל זה כמובן לא משחרר את הממשלה מכך שהיא מתקשה כרגע לעמוד ביעד שהציבה לעצמה.
לעצור את הסירות
הכוונה היא, כאמור, למבקשי מקלט שנכנסים לבריטניה מצרפת דרך תעלת למאנש שלא בצורה מסודרת (בעיקר כי לרוב הפליטים אין אפשרות להיכנס לבריטניה בצורה מסודרת). נתחיל ממה שהממשלה הזו כן עשתה: היא העבירה את חוק ההגירה הבלתי חוקית. אני מוכרח להודות שטעיתי בתחזית שלי, והנחתי שסונאק לא באמת רוצה שהחוק הבעייתי הזה יעבור וייתן לו להתמסמס בבית הלורדים. בפועל, הממשלה הפעילה מבצע של ממש כדי לאפשר לחוק לעבור גם שם. ייתכן שסונאק מעדיף להביא איזשהו הישג בדמות חקיקה שהושגה ולתת לה להיתקל במכשולים בבתי המשפט, מאשר לתת לה למות בבית המחוקקים עצמו, אבל נצטרך לראות כיצד הוא ינהג בהמשך.
אבל הממשלה עדיין מתקשה לעצור בפועל את הסירות. אמנם מספר מבקשי המקלט שנכנסו ב-2023 נמוך מהמספר שהיה בתקופה המקבילה ב-2022, אבל זה עדיין הרבה יותר גבוה ממה שהיה ב-2021 ואחורה, וביוני נשבר מספר הנכנסים לחודש זה. בנוסף, הטיפול בבקשות של מבקשי המקלט עדיין איטי מאוד, מה שלא ממש עוזר לשליחתם מבריטניה, בין אם למדינת האם שלהם אם מדובר במדינה בטוחה ובין אם למדינה שלישית כמו רואנדה אם מדובר במבקשי מקלט של ממש.
ויש הרבה חוסר שביעות רצון מהתפקוד של הממשלה בעניין הזה. בתקופה האחרונה התרחשה פארסה בבריטניה, לאחר שבדוברה “ביבי סטוקהולם” (Bibby Stockholm), בה משוכנים מבקשי מקלט, התגלה במערכת המים חיידק ליגיונלה, הגורם למה שנקרא “מחלת הליגיונרים” שיכולה להביא ל-10% תמותה. למרות שהרשויות המקומיות העבירו את המידע הלאה, בגלל קצר כלשהו בתקשורת לקח מספר ימים עד שמשרד הפנים פעל ופינה את מבקשי המקלט ששהו על הדוברה. כעת מתקיים משחק האשמות בין הגורמים השונים, כשרבים מצפים ממשרד הפנים, ובראשו שרת הפנים סואלה ברוורמן, לקחת אחריות. למעשה, בתוך המפלגה השמרנית יש מי שמצפים מסונאק להדיח מתפקידה את ברוורמן בפעם הבאה בה הוא יארגן מחדש את הממשלה.
לסיכום
ייאמר לזכותו של רישי סונאק שהוא נתן אפשרות לבחון את ביצועיו באופן מדיד. אמת, טרם הגענו לנקודת הזמן בה הוא היה רוצה להימדד, אבל ניתן למדוד אותו. ייתכן שבעוד מספר חודשים המספרים ישתנו ונוכל להגיד שסונאק עושה עבודה מצוינת. אבל בנקודת הזמן הנוכחית נראה שלסונאק יש עוד הרבה מאוד עבודה. ואם הוא רוצה סיכוי כלשהו להיות ראש הממשלה גם אחרי הבחירות הבאות, הוא יצטרך להביא לתוצאות. מאחר שהוא נכנס לתפקיד על תקן מתקן הבעיות, הוא יצטרך להראות שהוא אכן תיקן אותן.