שרת הפנים סואלה ברוורמן היא מינוי משונה משהו: ראש הממשלה רישי סונאק החזיר אותה לתפקיד פחות משבוע לאחר שהתפטרה ממנו בעקבות העברת מסמך ממשלתי באמצעות הטלפון האישי שלה. הטיעון שלה ושל סונאק הוא שהיא הכירה בטעות שלה והתוודתה במהירות האפשרית. רק שלפי דיווחים בתקשורת ולפי מכתב של ברוורמן עצמה, זה כנראה היה הרבה יותר לאט ודרש לחץ מהרבה יותר גורמים מהמסופר בגרסה הראשונית. ברוורמן גם נמצאת תחת לחץ בשל הטיפול הלוקה בחסר במבקשי המקלט שמגיעים לבריטניה דרך תעלת למאנש באופן לא חוקי, כשלפי הדיווחים היא התעלמה מחוות דעת משפטית בנושא. היא מכחישה, אבל גם חבריה למפלגה כנראה לא ששים להאמין. ברוורמן מסתמנת כמי שתהיה משקולת על צווארו של סונאק, שכרגע יתקשה לפטר אותה מחשש שהדבר יראה ששיקול הדעת שלו לוקה בחסר. השאלה היא אם כשיסכים להיפטר ממנה זה לא יהיה מאוחר מדי עבורו | צילום: הפרלמנט הבריטי
את הצעד שלו שזכה כנראה להכי הרבה הרמות גבה עשה ראש הממשלה החדש רישי סונאק כבר ביומו הראשון בתפקיד, כשמינה את סואלה ברוורמן לשרת הפנים שישה ימים בלבד לאחר שנאלצה להתפטר מהתפקיד. בשבוע הראשון לשהותו של סונאק בדאונינג 10, ברוורמן הספיקה למשוך אליה לא מעט אש בשל שני עניינים עיקריים. כעת, כבר יש שרים שמדברים מאחורי גבה שאולי הגיע הזמן להיפרד ממנה בפעם השנייה.
תזכורת קצרה
כשליז טראס נכנסה לתפקידה כראשת הממשלה בתחילת ספטמבר היא דאגה למנות רק את אנשי שלומה, רובם אנשי האגף הימני של המפלגה השמרני. אחת מהם הייתה סואלה ברוורמן, ששובצה לעמוד בראש משרד הפנים, משרד חזק בהרבה ממקבילו הישראלי שכן הוא אחראי גם על תחום ביטחון הפנים ושאר נושאים רגישים. טראס לא החזיקה מעמד זמן רב, ויום לפני התפטרותה ברוורמן הגישה את התפטרותה. מעבר לכך שהדבר נחשב לאחד מהזרזים להתפטרותה הזריזה גם כך של טראס, ברוורמן התפטרה לא בגלל מחלוקת מדינית, אלא כי נמצא שהיא שלחה מסמכים רגישים מהטלפון הפרטי שלה והפרה את הקוד המיניסטריאלי.
My letter to the Prime Minister. pic.twitter.com/TaWO1PMOF2
— Suella Braverman MP (@SuellaBraverman) October 19, 2022
ארבעה ימים אחרי התפטרותה של טראס המפלגה השמרנית בחרה ברישי סונאק להחליף אותה כראש המפלגה. מה שנחשב לאחד הגורמים להצלחה של המפלגה הפרלמנטרית להתאחד מאחורי סונאק היה התמיכה של סואלה ברוורמן בו, במקום בבחירה המובנת מאליו עבורה – בוריס ג’ונסון. יום לאחר מכן סונאק מונה על-ידי המלך צ’רלס לראש הממשלה, והרכיב ממשלה משלו. ברוורמן קיבלה גם היא מינוי, לשרת הפנים. זאת, למרות שהיא הפרה את הקוד המיניסטריאלי ועשתה עבירה רצינית של ביטחון מידע. הסברות הן שסונאק היה צריך לתת אתנן פוליטי כלשהו לאגף הימני של המפלגה בכלל ולברוורמן בפרט, אבל זה לא בדיוק הרגיע את הרוחות. האופוזיציה ביקרה את המינוי הזה, ביקשה לדעת אם בכירים הביעו בפני סונאק חשש מפני מינויה של ברוורמן למשרה כה רגישה ודרשה חקירה של עבירות הביטחון האחרות שלה. סונאק, מצדו, הגן על המינוי בטענה שברוורמן הכירה בכך שטעתה ולמדה מכך.
כעת, ברוורמן חוטפת אש על שני נושאים: ביטחון והגירה.
סיווג ביטחוני
העניין שהפך את המינוי של סואלה ברוורמן למהותי מבחינה פוליטית היה סיפור המסמך. לרבים זה נראה שרישי סונאק פתח את היום הראשון שלו בתפקיד עם כישלון בענייני מנהל תקין. רק להזכיר, בוריס ג’ונסון התמודד עם ניסיון להדיח אותו במשך שבעה חודשים בגלל פרשה כזו בדיוק (פרשת המסיבות), ואם הסיפור של ברוורמן לא יטופל נכון הוא יכול להפוך לארון הקבורה הפוליטי של סונאק. כמובן, יש לזה גם השלכות על התפקוד של ברוורמן עצמו, שכן ישנו חשש שעובדי מדינה לא ירגישו בטוחים לחלוק איתה מידע רגיש.
הביקורת בעניין הזה המשיכה, ולעתים העסק נראה כמו פארסה. הטיימס פרסם ששירות הביון הפנימי, ה-MI5, חשש מההתנהלות של ברוורמן עם מסמכים רגישים ונטייתה להדלפות והחליט לתת לה שיעורים פרטיים מה מותר ומה אסור לשלוח שלא מהאימייל של העבודה. עכשיו, ברוורמן היא עורכת דין במקצועה והיא כיהנה כתובעת הכללית של בוריס ג’ונסון. היא אמורה לדעת את הדברים האלו. עוד לפי הטיימס, מאחורי גבה ברוורמן מכונה על-ידי בכירים “סו הדולפת”. גם בפומבי היא זכתה לביקורת מהשמרנים, כשהמנכ”ל הקודם של המפלגה השמרנית, ג’ייק ברי, אמר שלדעתו מעשיה של ברוורמן היו “עבירה חמורה” על כללי ביטחון המידע.
ממשלת סונאק לא עשתה לעצמה טובה כשפורסם בגארדיאן שמזכיר הממשלה סיימון קייס לא יחקור את הפרשה. בוריס ג’ונסון לפחות הבין שצריך לתת את מראית העין של חקירה כדי לא להצהיר שמדובר בטיוח. סונאק לא טורח לעשות אפילו את זה, וזה עלול לנשוך אותו בתחת. עוד לפי הפרסום, ובניגוד למה שסיפרה במכתב ההתפטרות שלה מממשלת טראס, היא לא מיהרה לדווח כשהבינה מה קרה, אלא רק לאחר שקייס עימת אותה עם הראיות שהגיעו אליו, וקייס עדכן את טראס מבעוד מועד שהקוד המיניסטריאלי הופר. זאת לאחר שסונאק אמר בפרלמנט שהיוזמה הייתה שלה. רק אזכיר: לפי המוסכמה הטעיה מכוונת של הפרלמנט מהווה עבירה שדינה התפטרות מהממשלה.
עדות ברוורמן
זה לא נגמר כאן. אתמול (ב’) סואלה ברוורמן כתבה לוועדת הפנים כדי להבהיר את האירועים שהביאו להתפטרותה מממשלת טראס. המסמך הזה, ובכן, לא ממש עוזר לקייס שלה. קודם כל, עולה ממנו שאכן לברוורמן לקח הרבה יותר זמן ממה שטענה במכתב ההתפטרות כדי לדווח ולהתפטר. מעבר לזה, לפי ברוורמן, לאחר שהבינה ששלחה מסמך ממשלתי מהאימייל הפרטי שלה היא ביקשה מחבר הפרלמנט אליו נשלח המסמך בטעות “למחוק ולהתעלם”, רק כדי לקבל ממנו את התשובה שהוא לא הולך לחפות עליה. אותו חבר פרלמנט, אנדרו פרסי, גם דיווח עליה למצליף הסיעה. הדבר שוב מראה שהטענה לפיה הכל נעשה ביוזמת ברוורמן לא ממש מחזיקה מים. היא גם נאלצה להודות שלמרות שהמסמך ששלחה לא הכיל מידע מסווג (מדובר בטיוטה להצהרה ממשלתית לפרלמנט), הקוד המיניסטריאלי אוסר על שליחת חומרים מקצועיים דרך המכשירים האישיים.
ברוורמן גם סיפרה שהיא שלחה לאימייל האישי שלה שישה מסמכים מסווגים, בטענה שהיעזרות במכשיר האישי שלה ייעלה את עבודתה על המסמכים האלו, ולדבריה למעט אותו מסמך שהוביל להתפטרותה שום מסמך לא נשלח מהמכשיר האישי שלה. כמו כן, לא היו שם מסמכים סודיים או סודיים ביותר. אולי, אבל הדבר מעלה שאלות לגבי הסטנדרטים הביטחוניים שברוורמן מציבה לעצמה, שכן תמיד תיתכן האפשרות שהמכשיר או האימייל ייפרצו, וגם אם המידע לא רגיש ביטחונית, זה עלול ליצור מצב בעייתי אם הם ידלפו החוצה.
BREAKING: Suella Braverman admits that she forwarded work emails to personal phone SIX times.
She tells home affairs committee in a letter that none of these were secret 👇🏼 pic.twitter.com/yGhn1kW3Ks
— Pippa Crerar (@PippaCrerar) October 31, 2022
הדבר שוב הביא לקריאות מצד האופוזיציה להתפטרותה של ברוורמן. מקבילתה של ברוורמן בממשלת הצללים, איווט קופר, אמרה שהמכתב הזה מראה “למה סונאק היה כה חסר אחריות כשמינה אותה מחדש לתפקידה”. ונדי צ’מברלין, מצליפת הסיעה הליברל-דמוקרטית, טענה שהמכתב מהווה הודעה ב”הפרת כללים בקנה מידה תעשייתי”. אבל מדאונינג 10 נמסר שברוורמן “טעתה בשיקול הדעת” והפיקה לקחים, וסונאק הוסיף שיש לו “אמון מלא” בברוורמן. הדבר מזכיר את הרטוריקה של ג’ונסון בכל פעם שהיה לו שר עושה צרות, מה שמעלה את השאלה עד כמה סונאק שונה מהאיש אותו סייע להפיל ביולי.
ועוד עניין ביטחוני
על רקע כל זה הגיעה גם ידיעה נוספת. שלשום (א’) המייל און סאנדיי (גרסת הסופ”ש של הדיילי מייל) דיווח שכאשר הייתה שרת החוץ, הטלפון של ליז טראס נפרץ, כנראה על-ידי סוכנים מטעם רוסיה. לפי החשד, הסוכנים שמו את ידם על התכתבויות של טראס עם מקביליה בעולם וכמו כן על שיחות פרטיות עם בעל בריתה של טראס ולימים שר האוצר לחמש דקות, קוואזי קווארטנג. לפי אחד המקורות של הכתבה, הפריצה הייתה כה חמורה שהטלפון שמור כעת בכספת. עוד לפי המייל און סאנדיי, היו שם חומרים שהפכו את טראס לחשופה לניסיונות סחיטה. לפי הכתבה, ראש הממשלה דאז בוריס ג’ונסון עודכן מיד, ויחד עם מזכיר הממשלה סיימון קייס הוחלט לצנזר את הסיפור הזה. טראס עצמה חששה שהסיפור הזה יפגע בסיכוייה לנצח במרוץ לראשות המפלגה השמרנית, והצליחה לישון בלילות רק לאחר שהוחלט על הצנזורה.
עצם הצנזורה גורם לשמרנים להיראות, שוב, כמו חבורת טייחים, ולא מוצלחים במיוחד. ייתכן שהצנזורה נועדה למנוע עידוד של חקיינים. אבל מהמייל און סאנדיי נשמע שהיה ניסיון לחפות על פאשלות נוספות של ממשל ג’ונסון ואולי גם לסייע לטראס לנצח את סונאק במרוץ לראשות המפלגה. לא סתם באופוזיציה דורשים חקירה של העניין, בין השאר כדי להבין מדוע הדבר לא פורסם מוקדם יותר. ועכשיו גם לא מדובר בעניין שהוא לכאורה מוסרי נטו, כמו פרשת המסיבות, אלא גם עניין ביטחוני. יחד עם הפרשות של ברוורמן, קשה להגיד שהמפלגה נראית כמו גורם שאפשר לסמוך עליה בנושאי ביטחון המדינה.
הפליט המשתכן
העניין השני איתו סואלה ברוורמן הסתבכה, שנוגע יותר לחייהם של אנשים, היה הנושא של מבקשי המקלט שחוצים את התעלה. לא אכנס כאן שוב לכל הוויכוח על טיב האנשים שחוצים את תעלת למאנש וניתן לקרוא על כך יותר באריכות כאן. מה שחשוב לדעת זה שמדובר באנשים שנכנסים לבריטניה באופן לא חוקי, שמספר האנשים שעושים זאת גדל משנה לשנה, ושלמרות שמדובר במבקשי מקלט, רבים בבריטניה חושדים שלפחות חלק גדול מהם אינם פליטים, אלא מהגרים כלכליים שלא רוצים לעבור את הבירוקרטיה של קבלת ויזת עבודה.
העניין הוא שהאנשים האלו, מרגע שהגיעו לבריטניה, צריכים לקבל יחס כלשהו, והדבר נעשה במרכזי קליטה. השהות שם אמורה להיות קצרה מאוד, יממה לכל היותר, ולאחר מכן הם אמורים להיות מועברים למקומות בהם יוכלו לשהות לטווח ארוך יותר. בפועל זה לא קרה, והמפקח על הגירה גילה שבמרכז הקליטה במנסטון יש אנשים ששוהים שם יותר מחודש. בנוסף, מרכז הקליטה הזה מכיל 2,600 איש, למרות שהוא תוכנן להכיל רק 1,600. המספרים הגיעו לכ-4,000 לאחר שמאות מבקשי מקלט הועברו לשם ממרכז קליטה בדובר, לאחר ששלשום הייתה עליו מתקפה, ככל הנראה של בקבוקי תבערה, לא ממש עזרה לתנאים. לפי הגארדיאן, הצפיפות והשהות הארוכה במנסטון הביאו כבר לשמונה מקרים של דיפתריה. יצוין שלמרות שלרוב האנשים שחוצים את התעלה הם גברים צעירים, נתון שמשמש את אלו שטוענים שמדובר במהגרי עבודה, יש במנסטון גם משפחות עם ילדים.
There is a full scale political crisis for the home secretary Suella Braverman and new PM Rishi Sunak in the failure to prevent the Manston migrant processing centre being totally overwhelmed by asylum seekers. Here are the important facts. 1/20
— Robert Peston (@Peston) October 31, 2022
איך כל זה קשור לשרה סואלה ברוורמן? לפי הטיימס, היא התעלמה מחוות הדעת המשפטית שקיבלה לפיה המצב במנסטון אינו חוקי. ברוורמן נמנעה מהגעה להסדרים עם בתי מלון בנושא, פרקטיקה שנעשה בה לא פעם שימוש כדי לשכן את מבקשי המקלט לטווח ארוך, במטרה לחסוך כסף. ברוורמן מסרבת להודות שהיא התעלמה במתכוון מחוות הדעת המשפטית, אבל לפי המקורות של הטיימס היא חיפשה חוות דעת משפטית אחרת, שתהיה לה יותר נוחה.
בפרלמנט
הדבר ממש לא עבר בשקט, ואתמול (ב’) ברוורמן הגיעה לפרלמנט כדי להבהיר דבר או שניים לגבי הטיפול בתופעת חציית התעלה. ברוורמן הבהירה שלמרות שהיא מתנגדת לשיכון מבקשי המקלט בבתי מלון, שכן לדבריה מדובר בבזבוז כספי ציבור לטובת אנשים שמנצלים את המערכת, היא מעולם לא חסמה את השימוש בהם ומעולם לא התעלמה מחוות הדעת המשפטית, שכן היא “מכירה בחשיבות של לקיחתה בחשבון”. היא גם ציינה מספרים והראתה שגם בתקופתה כשרת הפנים לא מעט ממבקשי המקלט שוכנו בבתי מלון. אבל כפי שאמרה שרת הפנים בממשלת הצללים איווט קופר, ברוורמן לא אמרה מה נעשה בעניין התנאים הלא נאותים במנסטון ובעניין קבלת ההחלטות האיטית בעניינם של מבקשי מקלט. קופר גם תהתה איך מישהו אמור לבטוח בברוורמן ובהבטחותיה לגבי הקשה לחוות דעת משפטיות כשמתעופפים מעליה סקנדלים כמו אלו שנדונו קודם.
ברוורמן לא נשארה חייבת, ואמרה: “הציבור רוצה לדעת איזו מפלגה רצינית לגבי הפלישה לחופנו הדרומי ואיזו מפלגה לא”. השימוש במילה “פלישה” נתפשה על-ידי רבים כרטוריקה פופוליסטית ומסיתה, במיוחד יום לאחר התקיפה על מתקן הקליטה בדובר. עוד אמרה ברוורמן ש”המערכת מקולקלת”, מה שזיכה אותה בפרצי צחוק מהאופוזיציה, שכן זו הייתה המפלגה שלה שבמשך 12 שנים וחצי הייתה אחראית על המערכת הזו. גם טענתה שהעיסוק בהדלפות לכאורה שיצאו ממנה הוא חלק מניסיון של האופוזיציה “להסתיר את האמת”, יום לאחר שנחשפה הצנזורה על פרשת טראס, התקבל בגיחוך. לסיום, ברוורמן טענה שהמדיניות שלה גורמת לכך שבאופוזיציה רוצים להיפטר ממנה, והזמינה אותה לנסות.
לא רק באופוזיציה
אבל הבעיות של סואלה ברוורמן לא מגיעות רק מהאופוזיציה. לפי בת’ ריגבי, הפרשנית הפוליטית של סקיי ניוז, גם במפלגה השמרנית רבים לא מרוצים ממנה, כולל אחד שאמר שהיא “לא מתאימה לתפקיד”. לפי גארי גיבון, הפרשן הפוליטי של ערוץ 4, חלק מההדלפות אודות המעללים של ברוורמן מגיעות גם משרים או שרים לשעבר. רבים גם שמו לב שמעט מאוד שרי ממשלה, בטח כאלו בכירים, הגיעו לתמוך בברוורמן בפרלמנט, ואלו היו בעיקר בעלי בריתה הקרובים מהאגף הימני של המפלגה שחלקו איתה את הספסל הקדמי.
הסברה היא שסונאק ישמח להיפטר מברוורמן, אבל הוא לא יכול לעשות זאת כעת. בסדרה הסאטירית The Thick of It הסבירו את זה יפה: “ראש הממשלה לא הולך לפטר אותך אחרי שבוע. מפוטרת אחרי שנה, זה נראה כאילו שאתה פישלת. מפוטרת אחרי שבוע, זה נראה כאילו הוא פישל”. ליז טראס כבר הפכה לבדיחה אחרי שנאלצה לפטר את קוואזי קווארטנג מתפקיד שר האוצר אחרי שבועות ספורים, סונאק לא רוצה שיקרה לו אותו הדבר עם ברוורמן. לכן, אלא אם כן תבוא שערורייה רצינית או שהמפלגה שלו תחליט שהודגשה הסאה, ברוורמן כרגע כאן כדי להישאר.
הבעיה היא שברוורמן מראש היא סיכון רציני. הטענות שצפות נגדה מראות שסונאק במקרה הטוב יכול לטעון שהוא הוטעה בעצמו ולכן הטעה את הפרלמנט, אבל אז מה התירוץ שלו להגן על ברוורמן? בנוסף, בגלל שמדובר בעבירות של ביטחון מידע במקרים רבים, הדבר יכול לשחק לידי האופוזיציה הרבה יותר טוב מפרשת המסיבות, בה רבים יכלו לטעון שבסופו של דבר בוריס ג’ונסון עשה את עבודתו. סואלה ברוורמן, לפי הדיווחים בתקשורת, פוגמת בעבודתה. אם השערורייה הזו תמשיך לגדול, סונאק יצטרך להיפטר ממנה, או שבסוף שניהם עלולים לראות את הדרך החוצה. אפילו שהמפלגה השמרנית לא רוצה להחליף ראש מפלגה שוב, אם הסיפור הזה שוב יפגע בה בסקרים היא עלולה לשלוף שוב את הסכינים.