אחרי שלושה שבועות של בלגן כלכלי נפל דבר: שר האוצר קוואזי קווארטנג (בתמונה) נפרד לשלום מתפקידו. המיני-תקציב שלו המשיך לעורר מהומות בשווקים, והעובדה שהבנק המרכזי סירב להמשיך ולהציל את הממשלה מעצמה לא בדיוק סייעה. ליז טראס נאלצה לפטר את קווארטנג אחרי מעט יותר מחודש בתפקיד ולבצע פניית פרסה נוספת בנוגע לעוד הורדת מסים מתוכננת. השווקים עדיין לא מרוצים מהתכנון הכלכלי של הממשלה, ונראה שגם חברי המפלגה השמרנית לא. כרגע, כך נראה, מה ששומר על טראס בתפקיד הוא העובדה שבמפלגה לא בטוחים מי יכול להחליף אותה | צילום: משרד האוצר הבריטי
“קאמיקזה” זה השם שניתן למטוסים מתאבדים ששימשו את יפן במלחמת העולם השנייה. ל”מיני-תקציב” שהוצג בסוף ספטמבר ניתן הכינוי “קאמי-קוואזי”, על-שם שר האוצר קוואזי קווארטנג. זאת בשל העובדה שכלל הוצאות כבדות וקיצוץ במסים בו זמנית, מבלי לפרט את הכיסוי התקציבי לכך למעט להבטיח “צמיחה” עמומה שלא ברור עד כמה תוכל להכניס כסף לקופת האוצר. ובכן, אתמול (ו’) הקאמי-קוואזי הגיע אל סופו לאחר שראשת הממשלה ליז טראס פיטרה את קווארטנג. הבעיה היא שהראש שבאמת רוצים לראות נערף הוא הראש שלה.
תזכורת
נתחיל ביישור קו לגבי מה שהיה לנו עד עכשיו. אז כאמור, בסוף ספטמבר שר האוצר קוואזי קווארטנג הציג מה שזכה לשם “מיני-תקציב“, למרות שלא היה קטן בשום צורה. שני עניינים גדולים היו שם: ראשית, סבסוד מחירי האנרגיה במשך שנתיים כך שמשק בית ממוצע ישלם כ-2,500 ליש”ט לשנה בלבד, כשהצפי היה הרבה יותר גבוה. שנית, הורדות מסים רציניות: ביטול העלאת הביטוח הלאומי שנעשתה תחת בוריס ג’ונסון, ביטול העלאת מס החברות שתוכננה תחת ג’ונסון, ביטול מדרגת המס העליונה ועוד.
רק ש… ובכן… היה חסר דבר אחד: איך הוא מתכוון לשלם על כל זה? ההסבר היה שהצמיחה שתיווצר בזכות הורדת המסים תיצור יותר פעילות כלכלית שהמסים ממנה יכסו על אובדן ההכנסות מהמסים הגבוהים. השווקים לא השתכנעו. הפאונד צלל, הריבית על החוב הממשלתי זינקה והכלכלה הבריטית נכנסה לסחרור. הדבר אילץ את הבנק המרכזי, בנק אנגליה, להשהות את התכנית שלו למכור אג”ח ממשלתי כדי להתמודד עם האינפלציה ובמקום זאת להכריז על תקופה מוגבלת של קניית אג”ח, כדי לשכך את עליית הריבית על החוב הממשלתי ולמנוע משוק הפנסיות – שמושקע באגרות החוב הללו – לקרוס.
בתחילה קווארטנג וטראס סירבו לחזור בהם, ובזמן שרוב הפוקוס היה נתון על הורדות המסים שלהם, הם ניסו להבהיר שמה שחשוב שם זו הפעולה הדחופה לרסן את מחירי האנרגיה. אבל אחרי שכשלו מלשכנע, התחילו להגיע פניות הפרסה. בכנס המפלגה השמרנית, מה שהיה אמור להיות ההיילייט של טראס, היא וקווארטנג נאלצו להכריז שלמרות הכל מדרגת המס העליונה לא תבוטל. לאחר מכן הוקדמה הכרזה של התכנית הפיסקלית לטווח הבינוני מה-23 בנובמבר ל-31 באוקטובר, ולצדה גם הקדמת פרסום התחזית הכלכלית הממשלתית הוקדמה באופן זהה. ובכל זאת, נראה שבמפלגה השמרנית רבים לא היו מרוצים והתסיסה נגד טראס המשיכה.
מה קרה מאז?
הצרות לא פסקו. למרות שבנק אנגליה הצליח לבלום בתחילה את עליית הריבית על החוב הממשלתי, הריבית חזרה לטפס. זה הפעיל לחצים על שני גופים. ראשית, בנק אנגליה. נגיד הבנק, אנדרו ביילי, סירב בכל תוקף להאריך את תכנית קניית האג”ח של הבנק, מה שלא בדיוק הרגיע את השווקים. שנית, על הממשלה עצמה, שנקראה לעשות פניות פרסה נוספות. שמועה אחת הייתה על ביטול העלאת מס החברות, אבל הממשלה הכחישה. עניין אחר שנראה כמו פניית פרסה הוא החלטה של הממשלה להגביל את ההכנסות של חברות האנרגיה המתחדשת, שגם נהנו מהעלייה במחירי דלקי המאובנים. רבים טענו שמדובר למעשה במס “מתת שמיים” (windfall tax), כלומר מס חד-פעמי על רווחים לא צפויים, מהסוג ששר האוצר של ג’ונסון, רישי סונאק, הטיל על חברות הנפט והגז. טראס התנגדה למיסוי מהסוג הזה, ובהתאם כמובן שבממשלה הכחישו שבזה מדובר.
עניין נוסף הוא שאלת ההוצאה הציבורית. ראש האופוזיציה קיר סטארמר שאל את טראס בשאלות לראשת הממשלה אם היא מתכוונת לעמוד מאחורי המחויבות שלה שלא לקצץ בהוצאה הציבורית. טראס ענתה שבוודאי. אבל הנה הבעיה: הכלכלנים קצת מתקשים לראות איך גם לא מבטלים את הורדות המס, גם לא מקצצים בהוצאות וגם שומרים על אחריות פיסקלית. מה הפלא שהשווקים לא השתכנעו והריבית על החוב הממשלתי המשיכה לטפס? ואם להוסיף להשפלה של הממשלה, אז הריבית חוותה ירידות קלות שלשום (ה’), כשקוואזי קווארטנג היה בכנס של קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון ובשווקים היו משוכנעים שכשהוא יחזור תוצג פניית פרסה נוספת. כשהוא הכחיש שמשהו כזה נמצא בקנה, הריבית שוב עלתה.
קוואזי קווארטנג נפרד לשלום
אתמול (ו’) בבוקר כלי התקשורת התחילו בשני דיווחים. ראשית, שהביטול של העלאת מס החברות הולך לרדת מהפרק. שנית, ששר האוצר קוואזי קווארטנג הולך הביתה. הדיווח השני הוא זה שאושר ראשון: קווארטנג חזר מהביקור שלו בוושינגטון כדי להיות מודח. קוואזי קווארטנג הוא שר האוצר בעל הקריירה השנייה הכי קצרה מאז מלחמת העולם השנייה, כשבמקום הראשון נמצא איין מקלוד שמת בתפקידו. בכל מקרה, חלופת המכתבים הרשמית בין טראס לקווארטנג נראתה מוזרה משהו. קווארטנג כתב לטראס שהוא קיבל את בקשתה לזוז הצדה (אבל גיבה את המשך המדיניות הכלכלית שלה). ליז טראס, לעומת זאת, כתבה לו על ההחלטה שהוא קיבל. מי שמונה במקום קווארטנג הוא ג’רמי האנט. בנוסף, במה שנראה כמו טיהור של משרד האוצר, טראס ביצעה חילוף בין המזכיר הראשי לאוצר כריס פילפ לבין אדוארד ארגר ממשרד הקבינט.
— Kwasi Kwarteng (@KwasiKwarteng) October 14, 2022
בצהרי אותו יום טראס קיימה מסיבת עיתונאים, במסגרתה הודתה שהשווקים התנהגו כפי שהתנהגו בתגובה למיני-תקציב, ולכן יש להשיג את הצמיחה שטראס מעוניינת בה כל-כך בדרך אחרת. בהתאם, וכפי שצפו, ההעלאה של מס החברות בשש נקודות אחוז תתקיים כמתוכנן ב-2023. קשה להגיד שמסיבת העיתונאים הזו הלכה טוב: טראס ענתה רק לארבע שאלות, שכולן למעשה ביקשו לדעת למה קווארטנג צריך ללכת בעוד טראס יכולה להחזיק במשרה שלה. התשובות של טראס רק חזרו על המנטרה של השגת צמיחה, מה שגם לא סיפק אף אחד וגם מעלה את התהייה אם היא מסוגלת לעבור מבחן טיורינג.
השווקים לא הגיבו טוב לכל הצעדים האלו, עם לירה שטרלינג ששוב סבלה מירידות שערים ומחיר החוב הממשלתי ששוב ידע עליות. לפי המומחים, הדבר קרה בגלל שתי בעיות: ראשית, פניית הפרסה של טראס לא מספיקה לעומת מה שנשאר מהמיני-תקציב. יש עדיין כמה הורדות מסים בקנה שעולות עשרות מיליארדים שלא ברור איך ישולמו. שנית, עדיין אין שום מידע על האסטרטגיה הפיסקלית של הממשלה, ויש צורך להמתין ל-31 באוקטובר לשם כך.
מה קרה פה?
למה בעצם ליז טראס פיטרה את קוואזי קווארטנג? התשובה הפשוטה היא שהיא הייתה צריכה להציל את עורה שלה. לפי דיווחים, בשבוע הבא בכירים במפלגה השמרנית מתכוונים לקרוא לה להתפטר, וזה אחרי שכבר עשתה מאמצים רבים להרגיע את הבקבנצ’רס במפלגתה. טראס נמצאת במצב תקדימי, מהבחינה הזו שאין לה מנדט ציבורי או פרלמנטרי, אלא רק ממתפקדי המפלגה, מה שלא מאפשר לה למעשה לתפקד. לכן, היא עשתה מספר צעדים.
ראשית, היא זרקה את קווארטנג אל מתחת לגלגלי האוטובוס. זה התקציב שלו, הוא אשם. כמובן, בחוצפתה, את ההחלטה להעלות את מס החברות כמתוכנן היא זקפה לזכותה. שנית, אחרי שבהרכבת הממשלה היא זרקה החוצה את כל התומכים של המתחרה שלה במרוץ לראשות המפלגה, רישי סונאק, היא כעת מינתה את ג’רמי האנט, שתמך בו בפומבי. מדובר למעשה במחווה כלפי מחנה סונאק שמתנגד לה כל-כך. באופן זה, היא קיוותה לפייס גם את השווקים וגם את המפלגה שלה.
האם זה יעבוד?
ראינו שעל השווקים הסיפור הזה לא עבד. מה לגבי המפלגה? נראה שגם לא. לפי ה-BBC, התגובות בתוך המפלגה למסיבת העיתונאים לא חיוביות. לפי הטיימס, קוואזי קווארטנג עצמו חושב שטראס קנתה לעצמה רק שבועות ספורים. הוא לא לבד, וגם שרים אחרים וחברי פרלמנט שתמכו בטראס במרוץ לראשות המפלגה סבורים, מאחורי הקלעים לפחות שאין לה עוד זמן רב. גם דן הודג’ס, פרשן הדיילי מייל הפרו-שמרני, מאמין שלא נותר לטראס עוד זמן רב בדאונינג 10. בדיילי סטאר בכלל בטוחים בכך, ופתחו בשידור חי ביוטיוב כדי לראות אם ליז טראס תצליח לשרוד יותר מחסה שנמצאת בפריים. ואיך אפשר להאשים אותם? הסקרים נותנים ללייבור הובלה של 21-34 אחוז, תלוי בגוף הסוקר. סקר שנעשה לאחר מסיבת העיתונאים מראה שאפילו בקרב המצביעים השמרנים אין רצון לראות את טראס נשארת במקומה ורבים מעוניינים בבחירות כלליות כדי להיפטר ממנה.
אבל לטראס יש הנשמה מלאכותית. המפלגה השמרנית, שלא רוצה גם ככה להחליף שוב ראש מפלגה אחרי זמן כה קצר, רוצה שבמקרה של החלפה לא להיתקע שוב בתהליך של חודשיים של פריימריז בהשתתפות המתפקדים. למעשה, הם מעדיפים את המתפקדים בחוץ, אחרי שנהיה דיי ברור מה הנזק של בחירת ראש ממשלה ישירות על-ידי מתפקדי מפלגה. הדרך שלהם להשיג דבר כזה היא להתאחד כולם מאחורי מועמד אחד שלא יאותגר, מה שישאיר את המתפקדים ללא סיי בנושא. הבעיה היא שלא נראה שיש מועמד שהמפלגה המפולגת הזו מסוגלת להתאחד מאחוריו. גם לא מאחורי רישי סונאק, למרות שאחרי המרוץ להחליף את ג’ונסון הוא נהיה למועמד דיי בולט. זה נותן לטראס אורך נשימה, שכן במצב הזה לא רוצים למהר ולפעול. מצד שני, אם דברים לא יתחילו להשתפר בקרוב, לא בטוח כמה זמן זה יקנה לה.