פרשת המסיבות, הידועה בכינוי “פארטיגייט”, חזרה לכותרות. בוריס ג’ונסון ורישי סונאק קיבלו שניהם קנסות על השתתפותם במסיבת יום הולדת לג’ונסון ב-2020, בניגוד לכללי הקורונה. פירוש הדבר מבחינת האופוזיציה הוא שהשניים עברו על החוקים שהם עצמם כתבו ועוד שיקרו לגבי זה בפרלמנט כשנשאלו על כך. בהתאם, באופוזיציה דרשו מיד התפטרות מצד השניים וגם דרשו לכנס את הפרלמנט להצבעת אי-אמון. השמרנים, כולל כאלו שדרשו בעבר את התפטרותו של ג’ונסון, הגנו עליו, כשאחד הטעמים לכך הוא המלחמה באוקראינה. לבסוף, ג’ונסון וסונאק התנצלו והבטיחו לשלם את הקנסות, אך סירבו להתפטר מתפקידם. נכון לעכשיו שרידותם מובטחת, אבל נשאלת השאלה אילו עוד קנסות יגיעו ואיך זה ישפיע על הבחירות המקומיות במאי | צילום: משרד האוצר הבריטי
זוכרים שפעם, ממש מזמן, לפני עידן ועידנים, ראש הממשלה בוריס ג’ונסון הסתבך בגלל כל מיני מסיבות שנערכו בדאונינג 10 בימי הסגרים ומגבלות הקורונה? כאלו שהביאו חלק מחברי המפלגה השמרנית לקרוא להתפטרותו? אולי השם העצלני להחריד “פארטיגייט” מצלצל מוכר? אז אחרי שכולם שמו את זה בצד בשל המלחמה באוקראינה, הפרשה חזרה לכותרות לאחר שהמשטרה החליטה לתת קנסות לג’ונסון, אשתו קארי ולשר האוצר רישי סונאק. אבל הפעם ההתייחסות הפוליטית לעניין נראית אחרת לגמרי.
מה זה פארטיגייט?
תזכורת למי שצריכים: בסוף 2021 נחשף שבחג המולד של 2020, כשתושבי אנגליה נדרשו על-ידי ממשלת ג’ונסון להיכנס לסגר, בדאונינג 10 התקיימה מסיבה. בוריס ג’ונסון הכחיש בתחילה שהייתה הפרה של תקנות הקורונה, אבל במהרה נחשפה ראיה שהראתה שלא ממש. עוד ועוד מסיבות החלו להיחשף במה שנראה כמו תרבות עבודה קלוקלת בבית ראש הממשלה. אבל בתחילה ג’ונסון החשיפות נגעו רק לעובדים, ולא לג’ונסון עצמו. אבל אז, בינואר 2022, נחשפה גם התקהלות בחצר של דאונינג 10 ממאי 2020, שכללה גם אלכוהול, בה ג’ונסון עצמו נכח. הדבר הזה כבר הביא לתרעומת של ממש, מה שהוביל את האופוזיציה וגם חברים במפלגה השמרנית לקרוא לג’ונסון להתפטר. הוא סירב ואמר שבזמן אמת הוא חשב שההתקהלות עמדה בכללים. בנוסף אמר שמתנהלת חקירה עצמאית בהובלת עובדת המדינה סו גריי. הוא ביקש לחכות עד להגשת הממצאים לפני שימהרו לחרוץ מסקנות.
ככל שהראיות נערמו, התארגנה קבוצה של מתנגדים לג’ונסון בתוך המפלגה השמרנית, שניסתה להדיח את ג’ונסון באמצעות הצעת אי-אמון בו כראש המפלגה. זה היה גם מדיח אותו מראשות הממשלה. במקביל, החקירה של סו גריי התקדמה והתקשורת המשיכה לחשוף עוד מסיבות, אחת מהן הייתה מסיבת יום הולדת קטנה לבוריס ג’ונסון ביוני 2020, בחדר הישיבות של דאונינג 10, אליה הגיע גם שר האוצר רישי סונאק. ג’ונסון המשיך בקו שיש לחכות לחקירה של סו גריי להגיע לסיומה. רק שאז, לאחר שגריי העבירה למשטרה המטרופוליטנית ראיות לעבירה על החוק, המשטרה תפסה פיקוד והחקירה של גריי נכנסה להקפאה (למרות שכן פרסמה דוח ביניים עם מסקנות כלליות). כחלק מחקירתה, המשטרה שלחה לשורה של אנשים, בהם בוריס ג’ונסון, שאלונים שהיו שקולים לחקירה באזהרה (מה שהפך את ג’ונסון לראש הממשלה הראשון שזה קורה לו).
ואז, בסוף פברואר, רוסיה פלשה לאוקראינה וטרפה את הקלפים. מצב החירום גרם להרבה מהשמרנים שקראו לג’ונסון להתפטר חזרו בהם. העניין דיי נשכח. אבל אז, בשבועות האחרונים, המשטרה החלה לחלק קנסות לעובדים על השתתפותם במסיבות, מה שהחזיר שוב את מד הלחץ למעלה.
ומה עכשיו?
אתמול (ג’), לקראת השעה 14:00 (שעון בריטניה), דווח שהמשטרה החליטה לקנוס את בוריס ג’ונסון ורישי סונאק על השתתפותם במסיבת יום ההולדת. כמה דקות לאחר מכן אישרו בדאונינג 10 שאכן כך. בכך, ג’ונסון הפך לראש הממשלה הראשון בהיסטוריה הבריטית שנתפס עובר על החוק. בבת אחת פארטיגייט חזרה לכותרות. כחצי שעה לאחר מכן גם דווח שגם קארי ג’ונסון, אשתו של בוריס, נקנסה גם היא.
בואו נרד למשמעויות של זה: ראשית, פירוש הדבר הוא שבוריס ג’ונסון ורישי סונאק, שני אנשים שהיו אמונים על הגבלות הקורונה, הפרו אותן. שנית, גם ג’ונסון וגם סונאק אמרו בפרלמנט שהם לא עשו שום דבר לא חוקי. אמנם קיימת האפשרות שהם באמת לא חשבו שמה שהם עשו הפר את ההנחיות, אבל גם את האפשרות שהשניים פשוט שמו קצוץ על ההנחיות מתוך תחושת אדנות ואז גם שיקרו לפרלמנט לגבי זה. הטעיית הפרלמנט, אזכיר, היא הפרה של הקוד המיניסטריאלי ומצופה מחברי ממשלה שנתפסים בהטעיה מכוונת להתפטר מתפקידם.
הקנס הזה הגיע לג’ונסון בתזמון ממש רע. שלושה ימים לפני כן (ש’) הוא הגיע לביקור מפתיע בקייב ונפגש עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. האחרון שיבח את עזרתה של בריטניה למאמץ המלחמתי האוקראיני, וג’ונסון הבטיח לסייע עם נשק לצבא אוקראינה במאמץ להדוף את הצבא הרוסי החוצה משטחה. ג’ונסון זכה גם להערכה רבה בתוך בריטניה, לאחר מה שנראה כמו מפגן סולידריות אמיץ למדי. הוא ללא ספק החל למצב את עצמו כמנהיג בעל שיעור קומה, ולא סתם. ואז הקנס הזה.
גם לסונאק התזמון לא בא בטוב, אחרי שהוא עבר סוף שבוע של התעללות בדמות חשיפות לא מחמיאות עליו ועל אשתו, במה שיחד עם כניסת השלב הבא במשבר יוקר המחיה נראה כמו סיכול ממוקד. הוא קיווה לחסל את העניין עם חקירה של ההדלפות שהובילו לחשיפות (שחלק האמינו שמגיעות מכיוון ג’ונסון עצמו), אבל הקנס הזה רק הוסיף לקיתונות נגדו.
דבר האופוזיציה
מתנגדיו של ג’ונסון – איך לא? – מיהרו להגיב. ראש האופוזיציה קיר סטארמר צייץ דקות ספורות לאחר הדיווח: “בוריס ג’ונסון ורישי סונאק הפרו את החוק ושיקרו לציבור הבריטי שוב ושוב. שניהם חייבים להתפטר”. ראש הליברל-דמוקרטים אד דייווי צייץ: “המשטרה כיסחה לחלוטין את הטענות של בוריס ג’ונסון שאף חוק לא הופר בדאונינג 10. לא ניתן לבטוח בו והוא לא יכול להמשיך כראש הממשלה”. בציוץ אחר דרש לכנס את הפרלמנט מהפגרה כדי לאפשר הצבעת אי-אמון. זה לא צפוי לקרות, ונראה שדייווי יצטרך לחכות לשבוע הבא, אז הפרלמנט ישוב. השרה הראשונה של סקוטלנד, ניקולה סטרג’ון (SNP), קראה גם היא להתפטרות: “בוריס ג’ונסון חייב להתפטר. הוא עבר על החוק ושיקר לפרלמנט שוב ושוב”. היא גם הוסיפה: “והוא צריך לקחת איתו את שר האוצר המנותק שלו”. גם השר הראשון של ויילס, מארק דרייקפורד (לייבור), הצטרף לקריאה כשעה וחצי לאחר הדיווח: “אתה לא יכול להיות מחוקק ומפר חוק. […] אני לא רואה איך מישהו במצב הזה יכול להמשיך [בתפקיד]”.
This is the first time in our country’s history that a Prime Minister has been found guilty of breaking the law – at a time when Britain made unimaginable sacrifices.
And then lied about it.
Boris Johnson and Rishi Sunak have dishonored their office.
They must resign. pic.twitter.com/4N1d4wWIWm
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) April 12, 2022
יש עוד דוגמאות רבות, כמובן. האופוזיציה דיי מאוחדת בדעה שג’ונסון וסונאק צריכים להניח את המפתחות וללכת. אם הם מסרבים לעשות זאת, על המפלגה השמרנית להראות להם את הדלת. ולמקרה שזה לא היה ברור, ראש ה-SNP בווסטמינסטר, איאן בלאקפורד, כתב מכתב לג’ונסון, בו דרש כינוס מידי של הפרלמנט לטובת מתן הצהרות התפטרות שלו ושל סונאק.
במפלגת השלטון
טוב, עכשיו כשניתנו קנסות, אפשר לצפות שכל תומכי ההדחה של ג’ונסון יחזרו לדרוש את התפטרותו, נכון? אז לא. בתחילה היה יחסית שקט, ורק מעטים מהשמרנים דיברו. כשעה וחצי לאחר הדיווח מייקל פבריקנט הגיב לטיעון שג’ונסון שיקר לפלרמנט, בטענה ש”כמו אחיות ומורות” שרק רצו לשתות בחדר הצוות לאחר משמרת, כך גם ג’ונסון לא חשב שהוא מפר את החוק. ההשוואה הזו עוררה סערה (כולל מכתב זועם מהקולג’ המלכותי לסיעוד), בטענה שאחיות עבדו בתנאים קשים בהרבה וסיכנו את חייהן. ברנדן קלארק-סמית’ צייץ קרוב לשלוש שעות לאחר הדיווח רשימה של שרי לייבור שקיבלו בזמנו קנסות (לדוגמה, על מהירות) ולא התפטרו. ראש השלוחה הסקוטית של המפלגה, דאגלס רוס, שקרא בזמנו לג’ונסון להתפטר, דווח כמי שקורא לג’ונסון לא להתפטר בגלל המלחמה באוקראינה. זה לא מפתיע, שכן כבר בתחילת המלחמה הוא חזר בו מהקריאה.
אתם בטח שואלים את עצמכם למה אני טורח לציין את השעות של התגובות. ובכן, כי לשרי הממשלה לקח הרבה מאוד זמן להגיב. שרת התרבות נאדין דוריס, שנחשבת למנהיגת להקת המעודדות של ג’ונסון בממשלה, צייצה אחרי יותר משלוש שעות, ואחריה הגיעו גם השרים האחרים. דף המסרים היה זהה: בוריס ג’ונסון התנצל, הוא שהה בהתקהלות הזו במשך פחות מעשר דקות במהלך יום עבודה קשה, וכעת הגיע הזמן להמשיך הלאה ולעבוד למען תושבי בריטניה. לכך ניתנו תוספות שונות, למשל שר הבינוי מייקל גוב הבטיח שהלקחים נלמדו. שרת החוץ ליז טראס גם הזכירה את המשבר הביטחוני באוקראינה.
PM has been clear about what happened on 19th June 2020 & offered a full apology. It was a brief gathering in the Cabinet Room, less than 10 minutes during a busy working day. PM is at his best when delivering on the priorities of the British people which he will continue to do.
— Nadine Dorries (@NadineDorries) April 12, 2022
תגובת האשמים
ומה היה לבוריס ג’ונסון ורישי סונאק עצמם לומר על פארטיגייט והקנסות שקיבלו? ג’ונסון נמצא בבית הקיט בצ’קרס. בתחילה הוא צייץ בכלל על שיחתו עם נשיא ארצות הברית ג’ו ביידן בנושא פגישתו עם זלנסקי. לציוץ נלוותה תמונה שלו הולך בקייב יחד עם הנשיא האוקראיני, במה שכנראה היה אמור להזכיר לכולם איזה מנהיג הוא. אבל הוא לא היה יכול להסתתר לנצח, וכארבע שעות לאחר הדיווח הוא נתן הצהרה מצולמת. ג’ונסון הסביר את הלו”ז העמוס שהיה לו, ושלמשך עשר דקות בלבד במסגרתן הוא קיבל ברכות יום הולדת הוא נכח בהתקהלות. לדבריו, הוא לא חשב בזמנו שהוא עובר על הכללים, אבל ברור שהמשטרה חשבה אחרת והוא מקבל זאת. הוא גם מבין את הכעס הציבורי שישנו ובהתאם התנצל שוב. הוא הבטיח שישלם את הקנס שניתן לו ואמר שכעת הוא מרגיש מחויבות גדולה יותר לשרת את הציבור. כשנשאל, אמר שאין לו כוונה להתפטר. על עובדים אחרים שקיבלו קנסות הוא אמר שהוא לא יכול להשגיח על כולם.
לסונאק לקח הרבה יותר זמן, ושתיקתו העלתה את האפשרות שאולי הוא אפילו שוקל להתפטר. רק סביב השעה 20:00 (שעון בריטניה) התפרסמה הצהרה מטעמו. בהצהרה הוא התנצל, קיבל את החלטת המשטרה, הבטיח לשלם את הקנס, הבין את הכעס הציבורי וקינח: “כמו ראש הממשלה, אני ממוקד בעבודה עבור הציבור בזמנים מאתגרים אלו”. למה לקח לו כל-כך הרבה זמן לעשות את זה? לא ברור, וזה לחלוטין מעלה את האפשרות שהוא שקל הרבה מאוד אפשרויות.
הטענות כולן
בואו נעבור על הטענות אחת-אחת. ראשית, האמירה “אשלם את הקנס” מעידה על ניתוק בלתי נסבל. תשלום הקנס הוא בררת המחדל, משהו שחייבים לעשות אלא אם מערערים ומנצחים. אין פה שום אצילות נפש, והטיעון הזה רק משרת את הסיסמה “חוק אחד להם וחוק אחר לכל השאר” שהאופוזיציה אוהבת לדקלם.
הלאה. טענתו של קלארק-סמית’ לגבי זה שגם שרי הלייבור קיבלו קנסות ולא התפטרו. זו תהיה טעות להסתכל על זה ככה: כשמישהו עובר על חוקי התנועה, האופציה הנגדית היא לא להימנע מנהיגה אלא לנהוג בהתאם לחוק. כאן, ההיפך מהשתתפות במסיבות עבור האזרחים מן השורה הייתה הסתגרות בבית, לא לראות משפחה וחברים, לא להיפרד מקרובים על ערש דווי ולא להתחבק בלוויות (אם בכלל יכלו להשתתף בהן). וכל זה בגלל חוקים שבוריס ג’ונסון וממשלתו העבירו, ולאחר מכן לא מילאו. לא באמת ניתן להשוות את זה לחוקי תנועה.
בנוסף, על פניו נראה שג’ונסון ניסה לטייח את פארטיגייט במקום להודות בשלב מוקדם שיש צורך לבדוק את העניין ולהתנצל. כאן כבר נכנס עניין השקר לפרלמנט. הקוד המיניסטריאלי והמוסכמות דורשות שבמקרה כזה חברי הממשלה ששיקרו יתפטרו. וזה משמעותי: כפי ששר החוץ בממשלת הצללים, דייוויד לאמי, הזכיר, לבריטניה אין חוקה כתובה, ומשום כך המוסכמות מהוות את החוקה. במקרה כזה, הפרה של המוסכמה פירושה גם עיצוב החוקה מחדש. לכן, להחלטה של ג’ונסון וסונאק לא להתפטר יש משמעות חוקתית.
From the archive pic.twitter.com/5d0qItM1Hv
— Morten Morland (@mortenmorland) April 12, 2022
כמובן, זאת בהנחה שג’ונסון אכן שיקר לפרלמנט ביודעין, מה שלא ניתן להוכיח. דיווח על ההתקהלות הופיע בטיימס כבר יום לאחר האירוע, ולא עשה רעש. לא היה מדובר בחשיפה, אלא בהקדמה לכתבה בנושא אחר. רוצה להגיד: נראה שדאונינג 10 היה דיי פתוח לגבי האירוע, אז האם יכול להיות באמת שחשבו שהאירוע עומד בכללים? כמובן, זה אומר שג’ונסון לא מבין את הכללים שהוא עצמו כתב, אבל זה עניין אחר.
ולסיום, עניין המלחמה. עם כל הכבוד, בריטניה החליפה ראשי ממשלה במלחמות בהן היא ממש לחמה, כולל שתי מלחמות העולם. כמו כן, בצרפת יש בחירות כרגיל, אז אין סיבה שבריטניה לא תוכל להחליף ראש. בנוסף, לפי סאם קואטס מסקיי ניוז, הממשלה תכננה להשיב את הפרלמנט מפגרה במקרה שיתברר שטענות אוקראינה נכונות ורוסיה השתמשה בנשק כימי. אבל היא ויתרה על האפשרות הזו, כי אז גם הקנס עלול לעלות. כלומר, הדבר מוכיח שכשראש הממשלה מסובך ככה, זמן חירום הוא דווקא זמן מצוין להחליף אותו.
אז מה הלאה עם פארטיגייט?
סביר להניח שכל ניסיון להדיח את ג’ונסון עכשיו ייכשל, בטח אחרי שהשמרנים התחילו לחזור בהם. בהתאם, גם הצעת אי-אמון פרלמנטרית תיכשל ולכן ככל הנראה לא תוצע. יותר מזה, לפי ג’סיקה אלגוט מהגארדיאן, חלק מחברי המפלגה מפחדים להחליף את ג’ונסון כי לא נראה שיש דמות ראויה שיכולה להחליף אותו. זה גם מלמד לא מעט על מצבה של המפלגה השמרנית. בכל מקרה, לא נראה שבשבועות הקרובים נראה את ג’ונסון נופל.
מה יקרה בשבועות הקרובים? ובכן, הבחירות המקומיות. אלו, כידוע, מהוות כמדד לפופולריות של המפלגות בווסטמינסטר. סקר בזק של YouGov מצא ש-57% מהנשאלים חושבים שג’ונסון וסונאק צריכים להתפטר, לעומת 30% בלבד שחושבים שג’ונסון צריך להישאר בתפקידו (29% במקרה של סונאק). 75% גם חושבים שג’ונסון שיקר ביודעין לפרלמנט. סקר של אופיניום מצא שכ-56% חושבים שג’ונסון וסונאק צריכים להתפטר, אבל בפיצול לפי סוג מצביעים, השמרנים חושבים ברובם שהשניים צריכים להישאר בתפקיד. אבל גם 27% מהשמרנים שחושבים שג’ונסון צריך להתפטר ו-35% שחושבים כך לגבי סונאק יכולים להוות נזק משמעותי עבור השמרנים בבחירות. בנוסף, ייתכן מאוד שלא מדובר בקנסות האחרונים, שכן המשטרה מחלקת טיפין טיפין. בגלל שיש עוד כמה אירועים שג’ונסון חשוד שהשתתף בהם, ייתכנו קנסות נוספים. אם יתברר שהוא היה עבריין סדרתי, לא בטוח כמה גישת ה”אני אשלם את הקנס, בוא נעזוב את זה כבר” תחזיק בקרב המצביעים.
ואז נשאלת השאלה מה יקרה בבחירות המקומיות. אם השמרנים יחטפו שם התרסקות רצינית, ייתכן מאוד (אבל לא בטוח) שחברי הפרלמנט של המפלגה ירגישו שהם לא יכולים יותר להרשות לג’ונסון וסונאק גישה לדאונינג 10 ו-11. בסופו של דבר, כל עוד בריטניה לא שותפה לוחמת באוקראינה, יש גבול כמה זמן יהיה אפשר לסחוט את הלימון הזה. תשומת הלב תחזור בעיקר פנימה ותחושת החירום תיעלם. כשזה יקרה, ג’ונסון יתקשה עוד יותר למכור את העובדה שצריך אותו על ההגה אל מול פוטין.
אל מול איומי פארטיגייט, המלחמה באוקראינה ללא ספק קנתה לג’ונסון זמן. פשוט לא בטוח כמה.