מסיבות או לא להיות: אחרי שדומיניק קאמינגס כתב על התקהלות נוספת בדאונינג 10 בניגוד להנחיות הקורונה, התקשורת חשפה שאכן כך היה. אימייל ממרטין ריינולדס, המזכיר האישי הבכיר של בוריס ג’ונסון, הזמין את עובדי דאונינג 10 ליהנות ממזג האוויר האביבי של מאי 2020 ולהתכנס בחצר, שנגדה את ההנחיות, עם ההוראה “תביאו את האלכוהול שלכם”. לפי העדויות, עשרות עובדים נענו לקריאה, ביניהם בוריס ג’ונסון וקארי סימונדס. ג’ונסון מסרב להגיב האם זה נכון בטענה שישנה חקירה עצמאית שמתקיימת כרגע, אבל הציבור מתקשה לקבל את התירוץ הזה. הביקורות נשמעות בפומבי לא רק מהאופוזיציה, אלא גם מהמפלגה השמרנית. הציבור, כך מראים הסקרים, מעוניין ברובו שג’ונסון יתפטר, ולפי הדיווחים ייתכן שבמפלגה כבר עובדים על זה. ולכל זה מצטרף האיום שהמשטרה תחקור את העניין, ותמנע מהחקירה העצמאית להסתיים במהירות. לא ברור עדיין מה יעלה בגורלו של ג’ונסון, אבל נראה שהטפלון נסדק | צילום: סיימון דוסון, דאונינג 10
אני אגיד לכם את האמת: מיציתי. כבר יותר מחודש שאני כותב על מסיבות לא חוקיות שקרו ב-2020. אל תבינו אותי לא נכון: יש פה בעיה מהותית אם האנשים שאחראים על הכללים לא עומדים בהם. אבל באיזשהו שלב זה מגיע לידי מיצוי. אבל מתברר שדאונינג 10 עבר הסבה למועדון בזמן המגיפה, כי נחשפה עוד מסיבה שהתקיימה שם בימי סגרים. והפעם יש סיכוי טוב שבוריס ג’ונסון ממש נכח בה, ובאופן פיזי.
מה עכשיו?
אני מניח שאין צורך להזכיר את כל המסיבות האסורות שהתקיימו בימי הסגרים של 2020 בדאונינג 10 ובמשרדי ממשלה אחרים. החשיפה האחרונה בסדרה הייתה תמונה של מה שנראה כמו מסיבת גן בחצר של דאונינג 10, בהשתתפות בוריס ג’ונסון וזוגתו קארי סימונדס, מה-15 במאי 2020. הממשלה ניסתה לטעון שהיה מדובר בפגישת עבודה, למרות שבמקום מחשבים ומחברות כדי לרשום הערות היו שם גבינות ויין. אין צורך לציין שלא ממש קנו את זה.
עוד מישהו שצולם בתמונה הזו, שנחשפה על-ידי הגארדיאן, היה דומיניק קאמינגס. פעם קאמינגס היה יועצו הפוליטי הבכיר של ג’ונסון, ומי שהסתבך בשערוריית הפרת כללים משלו, והיום הוא בעיקר בלוגר שנראה שמנסה להפיל את ג’ונסון בכל מחיר. בשבוע שעבר קאמינגס פרסם פוסט בבלוג שלו, ואפילו שחרר אותו מחומת התשלום שיש על שאר האתר, בו היו שתי נקודות חשובות לענייננו (קאמינגס נוטה לחפור יותר מכותב שורות אלה). הראשונה היא שב-15 במאי 2020 לא הייתה הפרת כללים. עדות אמינה ללא ספק. הנקודה השנייה היא שכמה ימים לאחר מכן, ב-20 במאי 2020, בכיר בדאונינג 10 שלח אימייל בו הזמין את העובדים ל”שתייה בריחוק חברתי” בחצר הבית, במה שכנראה עבר על הכללים.
הפוסט הזה עשה מאוד גלים. אבל שלשום (ב’) בערב ITV חשף את האימייל המדובר. הוא נשלח על-ידי מרטין ריינולדס, המזכיר הפרטי הבכיר של ג’ונסון. ריינולדס הזמין את העובדים “להפיק את המיטב ממזג האוויר היפה” ולהתכנס בחצר לטובת “שתייה בריחוק חברתי”, וביקש מהעובדים: “תביאו את האלכוהול שלכם” (bring your own booze). לפי העדויות, בין שלושים לארבעים איש הגיעו, ביניהם גם ג’ונסון וסימונדס. כל זה, אחרי שבאותו יום שר התרבות דאז אוליבר דאודן הוביל מסיבת עיתונאים בה הנחה את הציבור: מותר לפגוש עד אדם אחד ממשק בית אחר.
דבר ההגנה
עד לא מזמן, קו ההגנה של הממשלה היה “לא הייתה מסיבה, אבל אם הייתה כל הכללים נשמרו”, למרות שזה לא אפשרי. אבל בתחילת דצמבר ג’ונסון הכריז על פתיחה בחקירה. בתחילה מי שהוביל אותה היה מזכיר הממשלה סיימון קייס, אבל לאחר שנחשף שהוא עצמו היה במסיבה אסורה החקירה הועברה לידיה של סו גריי, בכירה בשירות הציבורי. גריי קיבלה מנדט לחקור חשיפות של מסיבות נוספות אם וכאשר יהיו כאלה. זה נתן לג’ונסון תשובה חדשה: כשנשאל על-ידי סקיי ניוז אם הלך למסיבה הזו, הוא אמר שאינו יכול להגיב כי הכל תחת חקירה שמתנהלת.
אבל כמו התירוץ הקודם, גם זה לא ממש תפס. ומסיבה ברורה: ג’ונסון לא זקוק לדוח של סו גריי כדי לדעת אם הוא נכח בהתקהלות של ה-20 במאי 2020. הוא יודע. הוא יכול לאשר או להכחיש, אבל יהיו לכך השלכות. אז הוא מנסה להתחמק בכך שהוא לא יכול להגיב כי חקירה, למרות שכולם מסכימים שג’ונסון יכול להשיב. גם העובדה שג’ונסון ענה לשאלה תוך כדי שהוא צוחק גרמה לרבים לראות אותו כמנותק.
אבל זה היה הקו הממשלתי שנבחר. מי שסבל מכך היה אדוארד ארגר, שר במשרד הבריאות, שאתרע מזלו להיות השר שמתראיין לכל תכניות הבוקר (ג’). הוא נשאל מדוע בוריס ג’ונסון לא נתן תשובה ישירה, וארגר ניסה להסביר שזה נכון שג’ונסון לא מגיב כל עוד יש חקירה שמתנהלת. באחת התכניות המנחה ענתה לטיעון הזה: “למה הוא צריך לשאול את סו גריי אם הוא היה במסיבה או לא? ראש הממשלה יודע אם הוא היה במסיבה הזו יותר טוב מסו גריי”. רק בראיון הזה ארגר האומלל נטחן על הנושא הזה קרוב ל-12 דקות.
כדאי להגיד שזה קו הגנה יותר מוצלח מזה שנידב חבר הפרלמנט השמרני מייקל פבריקנט. את הטענה שכל הנוכחים עובדים יחד גם כך עוד ניתן איכשהו לקבל, אבל אז הוא גם הזכיר שהם “עבדו קשה במיוחד”. כלומר, קו ההגנה שלו הוא שהם הרוויחו ביושר את הזכות להפר את הכללים.
חקירות וביקורות
אבל מעבר לזה שקו ההגנה הזה לא התקבל בתקשורת, ג’ונסון סבל מעוד צרות. אני לא מדבר רק על זה שה-bring your own booze הפך לראשי תיבות (BYOB) פופולריים ברשתות החברתיות. ראשית, עוד בערב החשיפה של ITV המשטרה המטרופוליטנית של לונדון “יצרה קשר” עם דאונינג 10 לגבי המסיבה. עדיין לא ברור אם תיפתח חקירה פלילית, אבל לא ניתן לפסול את האפשרות בהתחשב בביקורת שהמשטרה חטפה על כך שהחליטה לא לחקור את מסיבות חג המולד. בכל מקרה, אם היא תפתח בחקירה זה יהיה כאב ראש רציני לממשלה: לא רק החקירה עצמה, אלא פירוש הדבר הוא שהחקירה של סו גריי תושעה. זה אומר שבמקום שהסיפור הזה ייגמר בקרוב (בהנחה שלא יהיו עוד חשיפות של מסיבות שתצטרך לחקור), זה עשוי לקחת עוד שבועות ואף יותר, במהלכם הסיפור ימשיך לתפוח.
שנית, ג’ונסון מותקף מכל הצדדים מאז החשיפה. אתמול (ג’) ראש השלוחה הסקוטית של המפלגה השמרנית, דאגלס רוס, אמר שאם ג’ונסון לא היה שם או יתוודה הוא עוד יכול לשרוד, אבל אם גם הפר את הכללים וגם ישקר לפרלמנט לגבי זה הוא לא יוכל להישאר במקומו. קודמתו בתפקיד, ליידי רות’ דייווידסון, אמרה שהתנהגות כזו “בלתי ניתנת להגנה”. ראש האופוזיציה קיר סטארמר דרש מג’ונסון להתוודות ו”להפסיק לשקר לציבור הבריטי”.
שאלות דחופות
סגניתו של קיר סטארמר, אנג’לה ריינר, הצליחה להשיג דיון דחוף במה שקרה שם. בוריס ג’ונסון לא הגיע בעצמו, ובמקומו הגיע מייקל אליס, שמחזיק בתפקיד במשרד הקבינט (paymaster general), שמבלי לגרוע מחשיבותו עדיין לא מדובר בשר שעומד בראש משרד. כלומר, לא רק שג’ונסון לא טרח להגיע בעצמו לדיון שעוסק בו, אפילו לא טרחו לשלוח שר בכיר לענות בשמו. על כך ניתן להוסיף שהספסלים של השמרנים היו ריקים משהו.
ומה הלך בדיון עצמו? ובכן אליס קיבל על עצמו תפקיד כפוי טובה: לסנגר על בוריס ג’ונסון, ועוד כמעט לבדו. העובדה שהשמרנים בקושי הגיעו הביא לכך שכמעט כל השאלות הגיעו מהאופוזיציה. את השאלות שהגיעו מהכיוון שלה אפשר לחלק לכמה תמות עיקריות. ראשית, הצגת מקרה מצער מימי הסגרים, לרוב של אובדן של הדוברים או של תושבי מחוז הבחירה שלהם. המקרה הבולט היה של ג’ים שאנון מה-DUP, שנחנק מדמעות בזמן שסיפר על חמותו שמתה לבדה בגלל המגבלות. שנית, דרשו מאליס להבהיר למה בוריס ג’ונסון לא הגיע בעצמו. שלישית, דרשו לדעת אם אליס דיבר עם ג’ונסון על העניין וקיבל תשובה. רביעית, כמובן, אמרו שג’ונסון חייב להתפטר.
אליס, אומלל שכמוהו, היה יכול רק להביע השתתפות בצער גיבורי הסיפורים שעלו בפרלמנט ולהגיד שאסור להסיק מסקנות לפני שמסקנות החקירה יגיעו. על שיחותיו האישיות עם ג’ונסון הוא סירב להגיב. והוא אמר שוב ושוב שביום לאחר מכן, היום (ד’) ג’ונסון יגיע לסשן השבועי של שאלות לראש הממשלה. ורק כדי להסיר ספק, הוא ענה לאחת השאלות: “ראש הממשלה לא הולך לשום מקום”. אין ספק שהוא לא יכול להגיד הרבה יותר מזה מבלי להידרש להתפטר. אבל זה לא גרם לממשלה להיראות טוב יותר. גם הניסיון שלו להוכיח שג’ונסון מבין את חשיבות הקורונה כי הוא נדבק בה בעצמו לא ממש שכנעה מי מהנוכחים.
בינתיים, בחוץ
מחוץ לפרלמנט הרוחות המשיכו לגעוש. העובדה שדאונינג 10 מסר שלבוריס ג’ונסון יש “אמון מלא” במרטין ריינולדס בטוח לא הועילה לו. גם כאן, כמובן, היה שימוש בטיעון שהעניין תחת חקירה. רק מה שמדהים זה שאם התגובה הייתה מסתכמת במילים: “ראש הממשלה יחכה לתוצאות החקירה וינהג בריינולדס ובכל אחד אחר בהתאם לממצאים”, זה היה עובר טוב. במקום זה, היו חייבים למסור שג’ונסון מביע “אמון מלא”, המשפט שהוא תמיד אומר אחרי שמישהו מפשל וג’ונסון לא רוצה לפטר אותו.
בנוסף, מכון הסקרים YouGov פרסם סקר בזק שנערך בקרב יותר מ-5,000 איש לגבי השאלה האם ג’ונסון צריך להתפטר. 56% מהנשאלים, רוב מוחלט, ענו שכן. רק 27%, פחות מחצי מזה, השיבו שלא. כמובן, צריך לשים את זה בפרופורציות: כשמחלקים את זה לפי זיקה מפלגתית, הרי שבקרב השמרנים עדיין יש רוב מוחלט (52%) שחושב שג’ונסון לא צריך להתפטר. ועדיין, שליש השיבו שהוא כן צריך. זה לא מעט כשמדובר בראש ממשלה שהצבעתם עבור המפלגה שלו. הדבר מראה שלא מדובר באיזו “סערת וסטמינסטר בכוס תה”, כפי שג’ורג’ יוסטיס כינה לפני חודשיים את פרשת פטרסון. הציבור באמת כועס שבזמן שהוא נדרש להגבלות, ולעתים גם לוותר על פרידה ראויה מקרובים שהלכו לעולמם, בדאונינג 10 חגגו.
Britons think Boris Johnson should resign as PM
All Brits
Should resign: 56%
Should remain: 27%Con voters
Resign: 33%
Remain: 52%Lab voters
Resign: 82%
Remain: 9%https://t.co/1qA7iEY3ZP pic.twitter.com/tK26xwcMKE— YouGov (@YouGov) January 11, 2022
ואם כבר מזכירים את הציבור, אז חלק מהחברים בו גם מעלים דרישה: תחזירו את הכסף. בימי הסגרים התקהלויות אסורות היו עלולות לעלות למפרי החוק בקנסות לא נעימים, ואלו באמת ניתנו. כעת, יש כאלו שנקנסו שחושבים שאם ראש הממשלה בעצמו הפר את הכללים, הרי שצריך להחזיר להם את הכסף ששילמו. לא הייתי נדרש לזה, לולא גם בדיון בפרלמנט הנושא הזה עלה מכיוון חברי פרלמנט מהאופוזיציה. ויש סיכוי לא רע שזה יתפוס: פרשת פטרסון ושורת המסיבות הצליחו, אחרי הרבה מאוד מאמצים של הלייבור, לנטוע בציבור את הנרטיב ש”יש חוק אחד לשמרנים וחוק אחר לכל השאר”. להשתמש במי שנאלצו לשלם מכספם על הפרת הכללים בזמן שראש הממשלה חגג ישמש אותם היטב בחיזוק הנרטיב הזה.
ומה עכשיו?
האם זה הסוף של ג’ונסון? קשה לדעת. הגורמים של גארי גיבון, הפרשן הפוליטי של ערוץ 4, מעריכים שהסיכוי של ג’ונסון להגיע ל-2023 כראש הממשלה הם חצי-חצי. לפי הפרשן הפוליטי של סקיי ניוז, סאם קואטס, השמרנים לא בטוחים מה התזמון הנכון להיפטר מג’ונסון, אם בכלל. נקודת מבחן לג’ונסון תהיה במאי, עם הבחירות המקומיות. אבל במקרה בו הביצועים שלו בבחירות יהיו גרועים, האם זה יהיה הזמן להיפטר ממנו? אולי צריך להיפטר ממש עכשיו? ניקולס ואט מה-BBC התרשם שהאווירה במפלגה השמרנית הרבה יותר נחרצת נגד ג’ונסון, אבל שהבחירות לא בהכרח יהיו עכשיו. בריטניה עומדת להיכנס למשבר יוקר מחיה לא פשוט, ומי ירצה להיכנס לנעליים של ג’ונסון במצב הזה? בקיצור, שלושה פרשנים, ארבעה ניתוחים שונים.
“‘It’s ‘Goodnight Vienna’. We can’t go on like this. It’s a joke. It’s a shambles. We are reaching a tipping point.’”
#Newsnight’s @nicholaswatt reports a senior Conservative MP tells him letters for a vote of no-confidence going in to Sir Graham Brady ⬇️ pic.twitter.com/DWxA8nhdPi— BBC Newsnight (@BBCNewsnight) January 11, 2022
מה שכן ניתן להגיד זה שבוריס ג’ונסון איבד את הטפלון שלו. יכול להיות שהוא יימצא זכאי על-ידי סו גריי. אבל זה לא משנה את העובדה שהוא לא מסוגל להעביר שום דבר באופן שעובר בציבור באופן חלק. זה התחיל בכך שבמקום לתת לאואן פטרסון להתמודד עם השלכות מעשיו ובמקרה הגרוע ביותר להתחרות על מקומו בפרלמנט (וכנראה לנצח), ג’ונסון יצר משבר שאילץ את פטרסון להתפטר. במקום להגיד, כששאלו אותו על המסיבה הראשונה, שהוא לא מכיר מסיבה אבל שהוא יבדוק את העניין, הוא ניסה לשכנע שכל החוקים נשמרו למרות שברור שזה לא אפשרי. ועכשיו, במקום להגיד שהייתה לו טעות בשיקול הדעת ולהתנצל (או לחלופין, להכחיש שהיה באירוע), הוא ממציא תירוצים על פגישות עבודה או מסתתר מאחורי חקירה. הוא כבר לא מצליח “לסבן” את הקהל שלו כמו בעבר, למרות שלא צריך להיות ספינולוג כדי להבין מה התירוצים הנכונים.
ואנחנו כנראה נראה את זה שוב היום (ד’), בשאלות לראש הממשלה. לשם הוא יהיה חייב להגיד, וכנראה שכמעט כל השאלות מהאופוזיציה יהיו על נוכחותו במסיבה. ואם יש משהו שכל הפרשנים מסכימים עליו, זה שהוא לא יוכל להתחבא מאחורי סו גריי בדיון הזה. אז הרשו לי לתת לכם רק המלצת צפייה אחת בסשן הנ”ל: BYOB.