חדשות בקטנה: פריטי פאטל מחריפה את המלחמה בסירות שחוצות את תעלת למאנש, ועלולה לסבך את בריטניה במשבר דיפלומטי עם צרפת. הממשלה מורידה סעיפי אקלים מהסכם הסחר עם אוסטרליה, וכעת עולה השאלה למי היא במאת מחויבת. וג’פרי דונלדסון מאיים להוציא את ה-DUP מממשלת צפון אירלנד, לטרוף את הקלפים ולסכן את מפלגתו שלו במכה אלקטורלית קשה, כחלק ממלחמתה הבלתי מתפשרת של המפלגה בפרוטוקול צפון אירלנד | בתמונה: פריטי פאטל ושר הפנים הצרפתי ז’רלד דרמנין (צילום: סיימון דוסון, ממשלת בריטניה)
כיאה ליציאה מעונת המלפפונים, החדשות הפוליטיות חוזרות, ובצרורות. הייתי שמח להעניק לכל אחד מהסיפורים החדשים פוסט נפרד ומעמיק, אבל זה ייקח יותר מדי זמן. במקום זאת, הנה פוסט של “תה מנחה” שיכסה את אירועי הימים האחרונים בקצרה.
הקרב על התעלה
כבר כתבתי בעבר על מלחמתה של שרת הפנים פריטי פאטל במי שנכנסים באופן לא חוקי לבריטניה באמצעות סירות קטנות שחוצות את תעלת למאנש. עכשיו היא מחריפה את הצעדים, אפילו במחיר אפשרי של מעבר על החוק הבינלאומי ומשבר דיפלומטי עם צרפת. הממשלה החליטה שמשמר הגבול הבריטי יוכל לנסות לגרום לסירות שחוצות את התעלה לחזור לאחור. בגלל שמדובר בפרקטיקה בעייתית משהו, ייעשה בה שימוש רק במקרי קיצון ובאישורה המפורש של פאטל עצמה.
למה בעייתית? שתי סיבות עיקריות. ראשית, מבחינת החוק. ההחלטה נפלה לאחר ששיחות של פאטל עם שר הפנים הצרפתי ז’רלד דרמנין, שנועדו להביא לשיתוף פעולה של שתי המדינות במלחמה בחציית התעלה, העלו חרס. כלומר, בריטניה מתכוונת לגרום לסירות לחזור לצרפת בלי שצרפת הסכימה לקבל את הסירות האלו. וכשמדינה אחת מכריחה מדינה אחרת להכניס אליה אנשים, זה בעייתי מבחינת החוק. דובר של בוריס ג’ונסון הבטיח שהממשלה תפעל בהתאם לחוק, אבל בגלל שמדובר בממשלה שכבר הראתה נכונות להפר את החוק הבינלאומי, רבים סקפטיים לגבי זה. שנית, כאמור, צרפת לא אוהבת את הרעיון הזה. דרמנין צייץ את מחאתו, בה הזהיר מפני הפרת החוק וממה שבצרפת נתפס כ”סחיטה פיננסית”. הדבר נובע מכך שמוקדם יותר השנה צרפת ובריטניה הסכימו שצרפת תגביר את מאמצי האכיפה על החוף שלה ובתמורה בריטניה תעביר לה סכום יפה של 54.2 מיליון ליש”ט, וכעת פאטל מאיימת לא להעביר את הכסף. כמו כן, ב-2022 יתקיימו בחירות לנשיאות ומקרון מעוניין לקרוץ לאלקטורט משמאל.
לכן, רבים מאמינים שהצעד בקושי ייושם בשטח, ושהוא נועד בעיקר כדי לקרוץ לאלקטורט בבית. כלומר, לאלקטורט של פאטל. כי גם בבריטניה יש שאלות לגבי הצעד. למשל, מה בדיוק תעשה שרת הפנים כשפליטים אפגנים יחצו את התעלה? ומה תשובת הלייבור לסיטואציה בה יותר מ-12 אלף איש חצו את התעלה רק השנה? ניק ת’ומאס-סימונדס, שר הפנים בממשלת הצללים, הציע שלושה צעדים: עצירת הכנופיות שמעבירות אנשים את התעלה, הרחבת הנתיבים החוקיים לקבלת מקלט בבריטניה והחזרת המשרד לפיתוח בינלאומי, שסייע לצמצם את הצורך במעמד פליט.
L’amitié entre nos deux pays mérite mieux que des postures qui nuisent à la coopération entre nos services. (2/2) https://t.co/6y4pkEDLhM
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) September 9, 2021
אקלים וסחר
לבוריס ג’ונסון מאוד חשוב שבריטניה תהיה המובילה במלחמה במשבר האקלים. אבל הוא גם רוצה שהיא תהיה המובילה בסחר חופשי. ולפעמים זה מתנגש. סקיי ניוז חשפו תכתובת אימייל שהודלף מהתכתובת סביב הסכם הסחר עם אוסטרליה. מהמייל עולה שבריטניה רצתה להכניס להסכם מחויבות למטרה מהסכם פריז, לפיה המדינות יעשו ככל שביכולתן כדי להבטיח שהטמפרטורה לא תעלה ביותר ממעלה וחצי. אבל אוסטרליה, שהכלכלה שלה נשענת במידה רבה על פחם, דרשה להוציא את הסעיף הזה החוצה. ממשלת בריטניה מתעקשת שנכון שהסעיף הזה הוצא, אבל שיש התחייבות כללית יותר להסכם פריז ועוד שלל סעיפים שמבטיחים שמירה על האקלים. אבל ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון טוען שלא ממש: לדבריו, “בהסכמי סחר אני עוסק בענייני סחר, ובהסכמי אקלים אני עוסק בענייני אקלים”. זו אמירה בעייתית משהו: לסחר יש השפעה על האקלים, ולכן הטענה שענייני אקלים לא אמורים להופיע בהסכם סחר נעה בין נאיביות להיתממות. בהתחשב בהישענות האוסטרלית על פחם, זה כנראה השני.
המהלך כמובן גרר ביקורת בבריטניה. בכל זאת, נראה שהממשלה מוכנה לזרוק את כל המילים היפות על האקלים בשביל הסכם סחר, פחות מחודשיים לפני פסגת האקלים העולמית (COP26) שתתארח בגלאזגו, סקוטלנד. אד מיליבנד, שר העסקים והאנרגיה בממשלת הצללים, תקף את הממשלה: “אוסטרליה היא אחת המזהמות הגדולות ביותר […] אבל במקום להפעיל עליה לחץ, הממשלה פשוט התגלגלה על הגב”. כמו כן, הוא האשים אותה שבתמורה להסכם סחר עם אוסטרליה היא מוכנה “להקריב את החוואים” וגם את מטרות האקלים. וכל זה בשביל הסכם סחר שכמעט ולא יוסיף לתמ”ג הבריטי.
כמובן, הסכם הסחר עוד לא סופי, והוסכם רק בעיקרון. המסמך המלא (והמשעמם) עוד צריך להיכתב ולהיחתם. קשה לדעת אילו מנגנונים לשמירה על האקלים יש או אין בו. אבל הסימנים מאוסטרליה, כולל אחד ממש מהשבוע, הם שאוסטרליה לא מתכוונת לוותר על הפחם. בריטניה תצטרך להחליט אם יותר חשוב לה ההסכם – שהשפעתו על בריטניה יותר מוראלית מכלכלית – או מטרות האקלים שהציבה לעצמה.
ה-DUP מאיימת
ה-DUP, המפלגה היוניוניסטית המובילה (כרגע) בצפון אירלנד, כבר נמצאת הרבה בזמן בצרות. בין אם מדובר בפארסת הראשים המתעופפים, או בכך שהסקרים חוזים לה התרסקות בבחירות הקרובות. היא צפויה לא רק לאבד את הבכורה כמפלגה הגדולה ביותר לשין פיין (דבר דיי הגיוני בהתחשב בגידול באוכלוסייה הקתולית בצפון אירלנד), אלא גם כמפלגה היוניוניסטית הגדולה ביותר. הסיבה העיקרית לירידה בתמיכה בה היא פרוטוקול צפון אירלנד שמעיק על תושבי האזור והעובדה שה-DUP, בעקיפין, הביאו לקיומו בתמיכתם מבחוץ בשמרנים בפרלמנט. המפלגה מנסה זמן רב להילחם בפרוטוקול הזה, בשיטות שנראות בעיקר כמו התאבדות אלקטורלית, ועכשיו ראש המפלגה ג’פרי דונלדסון לקח את זה צעד נוסף קדימה.
אתמול (ה’) דונלדסון הכריז על שורת צעדים. ראשית, הוצאת ה-DUP מהפגישות של מועצת השרים הצפונית-דרומית, מועצה משותפת לממשלת צפון אירלנד ולממשלת הרפובליקה האירית שקמה כחלק מהסכם יום שישי הטוב. זאת, כיוון שלדבריו אין מוכנות אמיתית לנסות לפתור את הבעיות שיצר פרוטוקול צפון אירלנד. הוא גם אמר שהוא מודע לכך שזה עשוי לגרום לאי-יציבות באזור, אבל שאין לו בררה. שנית, שרי ה-DUP יעשו ככל שביכולתם לחסום כל הקמה של מחסומים נוספים בגבול הימי שנוצר בין צפון אירלנד לאי הבריטי. שלישית, בחינת החוקיות של המחסומים הקיימים. רביעית, המפלגה לא תשתף פעולה ביישום רגולציות של האיחוד האירופי שיהיו תקפות בצפון אירלנד כחלק מהסכם היציאה. ועוד דבר נוסף: אם העניין לא ייפתר תוך שבועות, המפלגה תצא מהקואליציה, מה שיביא לבחירות חדשות. זאת, כדי לקבל “מנדט מחודש”.
העניין הוא שהסקרים צופים שה-DUP תקבל מנדט מוחלש. לכן, דונלדסון כנראה משחק פה צ’יקן: הוא מוכן להתאבד אם לא ימולאו כל דרישותיו, ולקחת איתו על הדרך את היציבות בצפון אירלנד, ועכשיו נראה אם לממשלה הבריטית ולאיחוד האירופי אכפת מספיק. בינתיים סגן נשיאת הנציבות האירופית מארוש שפצ’וביץ’ קרא לשני הצדדים להגיע לפשרה – אבל גם הזהיר שלא יהיה ניתן לוותר על הפרוטוקול לחלוטין – אז אולי זה עובד לדונלדסון. אבל אם זה לא יעבוד, הוא עשוי לקחת את ה-DUP לתחילת סופה.