מוכנים לעוד בחירות ביניים? הפעם פנינו נשואות אל מחוז הבחירה בטלי וספן. הבחירות נערכות בעקבות ניצחונה של חברת הפרלמנט של המחוז טרייסי בראבין בבחירות לראשות עיריית מערב יורקשייר. כעת, סטארמר נמצא בקרב לשמור על המחוז בידי הלייבור, כשהסקרים מראים שהלחץ עליו להתפטר יגדל במקרה של הפסד. לשם כך הוא אף הביא את קים לידביטר, אחותה של ג’ו קוקס, חברת הפרלמנט מטעם המחוז עד הירצחה ב-2016. השמרנים מצדם מעוניינים להמשיך ברצף הניצחונות במעוזי הלייבור. ומי שעשוי לטרוף את הקלפים הוא בכלל מועמד מפלגת העובדים ג’ורג’ גאלוויי, שלא מעוניין לנצח כמו שהוא מעוניין לגרום ללייבור להפסיד. והמרוץ צמוד | בתמונה: טקס זיכרון לג’ו קוקס (צילום: גארי נייט)
עוד בחירות ביניים מתקיימות היום (ה’), ושוב המוראל של המפלגה נמצא על הכף. הפעם: מחוז הבחירה בטלי וספן שבצפון אנגליה. מי שנמצא במתח יותר מכולם לקראת הליכתם של תושבי מחוז הבחירה לבחור חבר/ת פרלמנט חדש/ה הוא – איך לא? – קיר סטארמר.
למה מלכתחילה?
בדרך כלל, בחירות ביניים לא קורות בנסיבות משמחות. בחירות ביניים קודמות שסוקרו כאן התקיימו עד כה בשל חברי פרלמנט שסרחו או מתו בטרם עת. הפעם, הנסיבות קצת יותר מוצלחות: חברת הפרלמנט של המחוז, טרייסי בראבין (לייבור), נבחרה במאי לראשות עיריית מערב יורקשייר. הדבר לא מאפשר לה להישאר בתפקידה כחברת פרלמנט ולכן נאלצה להתפטר. וכך תושבי מערב יורקשייר שלחו את תושבי בטלי וספן לקלפיות בפעם השנייה תוך חודשיים.
מה על הכף?
כמו בבחירות הביניים בהרטליפול, גם במחוז הבחירה של בטלי וספן הקרב הגדול הוא בין הלייבור לשמרנים. מחוז הבחירה נמצא בידי הלייבור מאז בחירות 1997 ברציפות. בוריס ג’ונסון מעוניין להמשיך שלמרות ההפסד בבחירות הביניים בצ’שם ואמרשם לליברל-דמוקרטים, הוא עדיין מסוגל להדיח את חברי הלייבור מהמחוזות החזקים שלהם בצפון אנגליה (גם אם במקרה הזה לא מדובר באחד ממושבי החומה האדומה). מהצד הנגדי עומד קיר סטארמר, שאחרי שורת ההפסדים שהוא ספג בבחירות הביניים בהרטליפול ובבחירות המקומיות, הוא זקוק לאיזושהי הצלחה.
וזה לא רק עניין מוראלי. סקר מראה שנכון לעכשיו, 54% מחברי מפלגת הלייבור מעוניינים שסטארמר ימשיך לכהן כראש המפלגה, לעומת 34% שרוצים שיתפטר. אותו סקר מראה שאם הלייבור תפסיד בבחירות הביניים, 41% מחברי המפלגה יצפו ממנו להתפטר, לעומת 48% שירצו שיישאר. אמת, עדיין יהיו במפלגה יותר כאלו שרוצים בהישארותו מאשר בלכתו, אבל צמצום כזה של הפער זה לא עניין שסטארמר באמת יכול להרשות לעצמו. אפילו שהוא כבר שלל התפטרות. סטארמר חייב להראות שהוא מסוגל לנצח את ג’ונסון ולו במושבי הלייבור החזקים. אם אחרי דחיית תאריך הפתיחה הסופית של אנגליה ואחרי סאגת מאט הנקוק הוא לא יצליח לעשות זאת, אז מה עוד צריך לקרות כדי שהוא יצליח לנצח?
המצב הפוליטי
כאמור, מאז 1997 הלייבור החזיקה במושב ברציפות. אבל בטלי וספן הוא מושב הרבה פחות ברור ממושבים בטוחים אחרים. מאז הקמתו ב-1983 היו בו רק שני מקרים בהם הניצחון הושג עם רוב מוחלט של הקולות. בשני המקרים המנצחת הייתה חברת הפרלמנט לשעבר וראשת העיר החדשה טרייסי בראבין. בפעם הראשונה היה מדובר בבחירות הביניים של 2016, שהתקיימו בעקבות הרצח של חברת הפרלמנט הקודמת ג’ו קוקס. בראבין זכתה ליותר מ-80% מהקולות, הישג לא מרשים במיוחד בהתחשב בעובדה שהמפלגות העיקריות לא העזו להציב מועמדים נגד הלייבור אחרי הרצח, ובראבין התמודדה מול מפלגות נישה, מפלגות ימין קיצוני ועצמאים. הפעם הבאה הגיעה ב-2017, בחסות ההצלחה של ג’רמי קורבין באותה מערכת בחירות. אלו לא חדשות מאוד טובות לסטארמר. מצד שני, גם לשמרנים לא כדאי לקחת את הניצחון כמובן מאליו: בבחירות 2019 אמנם הלייבור איבדה כמעט 13 נקודות אחוז, אבל השמרנים איבדו שלוש נקודות אחוז. כלומר, בניגוד למושבים בחומה האדומה, בבטלי וספן גם השמרנים לא זכו להצלחה.
זו הפעם החמישית בשש שנים שתושבי בטלי וספן נקראים לבחור חבר/ת פרלמנט (2015, 2016, 2017, 2019 ו-2021). הדבר מביא לאדישות רבתי בקרב המצביעים ורבים מהם לא מתכוונים בכלל לטרוח ולהצביע. מצד שני, יש גם הרבה מאוד התרגשות, בהתחשב בעובדה שבשבת נערכה הפגנה עם שלושה עצורים.
כדאי גם להכיר את המבנה הדמוגרפי. במחוז הבחירה חיים הרבה מאוד מיעוטים, במיוחד ממוצא דרום-אסייתי. המוסלמים שבהם מאוכזבים מהלייבור, שלתחושתם לא עושה מספיק למען הפלסטינים. וכמו שכבר תראו, יש מי שמתכוון להשתמש בזה. שיעורי העוני שם גבוהים משמעותית מאשר הממוצע הבריטי, מה שגם גורם לתסכול. ובנוסף, העובדה שרבים מתושבי בטלי מרגישים שהמועצה המקומית שלהם לא מתפקדת טוב מספיק גם עשויה להכתיב את ההצבעה.
מי נגד מי?
לא פחות מ-16 מועמדים מתכוונים לנסות. לרובם צפוי כישלון. למפלגות נישה כמו ברית הנוצרים העממית, מפלגות פרודיה כמו מפלגת המפלצות המשוגעות המשתוללות הרשמית, מפלגות אזוריות כמו מפלגת יורקשייר והאנגלים הדמוקרטים, שאריות כמו UKIP וה-SDP, מפלגות הזויות כמו מפלגת המורשת ואפילו למפלגות רציניות כמו הליברל-דמוקרטים אין באמת סיכוי. שלושה מועמדים בלבד מעניינים: זו של הלייבור, זה של השמרנים וזה של מפלגת העובדים.
המובילים
אחרי שבבחירות הביניים בהרטליפול מועמד הלייבור היה בחירה תמוהה, הפעם הבחירה הייתה יותר מוצלחת. מדובר בקים לידביטר, אחותה של ג’ו קוקס, חברת הפרלמנט שנרצחה. הרצח של קוקס עשה גלים בפוליטיקה הבריטית כולה, ועד היום נוהגים להתייחס ליום השנה למותה בפרלמנט. לכן, ייתכן שמדובר בקלף שיוכל לעזור להשיג את מה שדרוש לניצחון. כמובן, היא מנסה גם לדבר אל הקהל המקומי על הסוגיות החשובות, אבל לאף אחד אין ספק שיש לרבים תקווה שקשר הדם שלה לקוקס יסייע לה למשוך קולות.
This is me.
This is why I’m standing.
This is what Batley and Spen means to me. pic.twitter.com/xxuaQvOE8z— Kim Leadbeater (@kimleadbeater) June 8, 2021
מועמד השמרנים הוא ריאן סטיבנסון, חבר מועצה בלידס שנמצאת במערב יורקשייר. הוא מעוניין להעלות את ההשקעות באזור ולתגבר את המשטרה. זה אמנם בנאלי על גבול הכאב, אבל בהתחשב במצב של בטלי וספן ייתכן שזה בדיוק מה שהם מחפשים. אמנם ישנה ביקורת שהוא לא תושב של בטלי או של ספן, אבל לדבריו העובדה שהוא מערב יורקשיירי אמורה להספיק.
וישנו הגיים צ’יינג’ר: ג’ורג’ גאלוויי ממפלגת העובדים. הוא כבר ניצח את הלייבור בבחירות ביניים ב-2012. גאלוויי היה חבר הלייבור בעבר, עד שב-2003 נטש את המפלגה ובהמשך הצטרף למפלגת הכבוד. ב-2016 הוא נטש גם את המפלגה הזו וכיום הוא ראש מפלגת העובדים. רבים חושבים שהוא הולך למשוך מהלייבור מספיק קולות לא כדי לנצח, אבל כדי לספק לשמרנים את הניצחון. והוא לא מחפש יותר מזה: הוא רוצה בהפסד של הלייבור כדי ללחוץ על סטארמר להתפטר. הוא מציע מלחמה בפשיעה, כולל פתיחה מחדש של תחנת המשטרה המקומית, וכמו כן למצביעים המוסלמים הוא מציע מלחמה על זכויות הפלסטינים.
והסקרים? האחרון שבהם צופה לסטיבנסון 47% מהקולות, לעומת 43% ללידביטר. זה אומר שהמרוץ צמוד מאוד וששום דבר לא בטוח. ובמצב הזה השאלה העיקרית היא: כמה קולות גאלוויי יצליח לקחת מהלייבור?