חג המולד הגיע והקורונה לרגעים איימה לשנות לבריטים את כל התכניות שעשו לקראתו. לפני כחודש ארבע הממשלות המרכיבות את בריטניה הסכימו על חבילת הקלות לחג. אבל ההסכמה הזו נעשתה על רקע ציפייה לירידה בתחלואה. בפועל, זה לא בדיוק המצב. המומחים קראו לבטל את ההקלות האלו כדי להימנע מגל שלישי קטלני בשנה החדשה. הממשלה המרכזית לא הייתה נלהבת מהרעיון לשנות לאזרחים את התכניות ברגע האחרון, אבל בממשלות המואצלות עשו קולות שהן יפעלו לבדן אם יהיה צורך. בסופו של דבר, ויילס אכן החליטה להדק את ההגבלות המיועדות לחג. בינתיים, בוריס ג’ונסון שחרד לעתידו הפוליטי, משאיר את ההקלות באנגליה על כנן, אבל מתחנן בפני האזרחים שלא ינצלו אותן | צילום: פיפה פאולס, דאונינג 10

מעבר ליכולת לפגוש את האנשים היקרים לנו, לחופש שלנו ולכלכלה, הקורונה לקחה לנו עוד דבר: היכולת לתכנן לטווח הארוך. התכניות שלנו יכולות להיות טובות ויפות, אבל אם קבעתם אותן לעוד חודשיים אין שום ערובה שלא יטילו סגר בינתיים. באסה. בבריטניה, ארבע הממשלות שמנהלות את הממלכה המאוחדת עשו מאמצים כדי להבטיח שלפחות יהיה ניתן לעשות תכניות לחג המולד. אבל העלייה בתחלואה הפכה את העניין למאתגר במיוחד. כך, בהסכמה לא אופיינית לימי פוסט הגל הראשון, הן הסכימו על מתווה לחופשות בחג המולד. אבל כעת, הממשלות עושות ככל שביכולתן לגרום לאזרחים פשוט להישאר בבית.

חג המולד עם המשפחה

אם בישראל הגישה היא שמוטב להטיל מגבלות קשות יותר במהלך החגים, בבריטניה הצורך הפוליטי הוא אחר. שם, הממשלות ניסו למצוא מתווה שיאפשר איכשהו לחגוג את חג המולד עם המשפחה, גם אם לא בהרכב מלא, תוך הבטחת מקסימום בטיחות. בסוף נובמבר ארבע הממשלות (הממשלה המרכזית שאחראית על אנגליה, וכמו כן ממשלות ויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד) גיבשו מתווה. היה מדובר בשיתוף פעולה דיי נדיר בין ארבע הממשלות, שנבע מכך שיש לא מעט משפחות שמפוזרות ביותר מחלק אחד של הממלכה. בקצרה, המתווה הזה אומר שבין ה-23 ל-27 בדצמבר יבוטלו מגבלות המעבר בין אזורים שונים, ושלושה משקי בית יוכלו ליצור בועות אקסקלוסיביות במסגרתן יוכלו לחגוג. פירוש הדבר בפועל שכל המערכת הדיפרנציאלית שנועדה להפריד בין אזורים עם תחלואה נמוכה לאזורים עם תחלואה גבוהה לא תתקיים למשך חמישה ימים.

כבר מההתחלה היה ברור שהתכנית הזו היא לא להיט. השרה הראשונה של סקוטלנד ניקולה סטרג’ן הבהירה מהרגע הראשון שממשלת סקוטלנד לא תעודד אנשים לחגוג תוך עירוב משקי בית. בוריס ג’ונסון הפציר במשפחות לעשות ניהול סיכונים אחראי, שכן “הווירוס לא יודע שזה חג המולד”. הסיבה שבכל זאת החליטו לעשות מתווה, כפי שהציג זאת השר הראשון של ויילס מארק דרייקפורד, היה החשש שאם ייאסר על אנשים לחגוג עם משקי בית נוספים, הם פשוט יצפצפו על ההוראות.

לכאורה, היה פתרון שאמנם רחוק מלהיות מושלם, אבל בימים האחרונים נראה שהעסק מתערער.

המומחים

שלשום (ג’) שני כתבי עת מתחום הרפואה יצאו במאמר משותף נגד מתווה חג המולד שייכנס לתוקף בשבוע הבא. מדובר בשני כתבי עת ותיקים ובעלי מוניטין, והמאמר הזה הוא בסך הכל הפעם השנייה בה הם מפרסמים מאמר משותף. או במילים אחרות, זה כנראה חשוב. הטיעון המרכזי של המאמר הוא שה-NHS התמודד יפה עם הגל השני של הקורונה בסתיו. אם הגל השלישי יהיה באותו גודל, הוא יצלח גם אותו. אבל נתוני הפתיחה של מה שמסתמן כגל השלישי הם, אפעס, דיי מחורבנים. הממשלות ציפו שעד חג המולד התחלואה תהיה בירידה, אבל זה לא המצב בפועל. לכן, אחרי שהממשלה הגיבה באיחור בגלים הראשון והשני, רצוי שהיא תגיב בזמן בגל השלישי ולא תשבור את מערכת ההגבלות לחמשת הימים שסביב חג המולד.

כדי לתת הקשר לדברים, כדאי לציין שני דברים שהתרחשו ברקע. ראשית, ההודעה מיום שני שלונדון תעבור מכוננות גבוהה לכוננות גבוהה מאוד. פירוש הדבר הוא הרבה יותר מגבלות. הדבר נכנס לתוקף אתמול (ד’). ההודעה הזו עוררה חששות רבים ברחבי הממלכה ששוב יש הליכה לסגר כללי. שנית, כפי שציין המאמר, פגישה של השרים שהתקיימה אתמול כדי לבחון את המצב. מבחינת כותבי המאמר, זו הייתה ההזדמנות לחשוב שוב על כל המתווה הזה של חג המולד.

והפוליטיקאים?

בוריס ג’ונסון, אופטימיסט שכמוהו, כנראה היה רוצה שחג המולד יתקיים כמתוכנן. אבל השרים הראשונים השמיעו מנגינה מעט שונה. סטרג’ן אמרה שיש מקום לבחון את הקשחת הכללים במהלך החג, “גם מבחינת משך הזמן וגם מבחינת מספר האנשים”. היא גם אמרה שלמרות שהיא מעדיפה לעבוד על בסיס משותף של ארבע הממשלות, אם לא תהיה בררה היא תשקול צעדים שיהיו תקפים בסקוטלנד בלבד. מארק דרייקפורד אמר שהוא מאוד לא רוצה להקשיח את התקנות, אבל שאם אנשים לא ישתמשו בחוכמה בחופש הנוסף שניתן להם התוצאות עלולות להיות חמורות. שר הבריאות של צפון אירלנד רובין סוואן אמר שהוא לא מהמר על שינויים של הרגע האחרון.

ניקולה סטרג'ון - חג המולד
איימה לפעול לבד. ניקולה סטרג’ן (צילום: ממשלת סקוטלנד)

עמדת הציבור, אגב, דיי בעד השרים הראשונים. לפי סקר של YouGov, 57% מהבריטים חושבים שצריך לזרוק את התכנית המיוחדת לחג המולד לפח ולהתנהל תחת אותן מגבלות גם בחמשת הימים האלו. רק 31% מאמינים שיש להמשיך בתכנית כרגיל ובלי שינויים. או במילים אחרות, נראה שרוב הבריטים מפגינים שיקול דעת דיי בריא. שזה משעשע, בהתחשב בעובדה שסקר אחר של YouGov מראה ש-58% מהבריטים חושבים שהציבור הבריטי מראה שיקול דעת דיי גרוע כשזה מגיע להתמודדות עם הנגיף.

אבל למרות זאת, נראה שהממשלה הבריטית נחושה בשלה. לפי הפרשן הפוליטי של ערוץ 4 גארי גיבון, בשיחה שנערכה בין ארבע הממשלות בהובלת שר הקבינט מייקל גוב, הממשלה נראתה כמי שלא רוצה לזוז מהתכנית המקורית. היא לא מעוניינת להחמיר את ההגבלות ולא מעוניינת לגרום לאנשים לשנות את התכניות שלהם ברגע האחרון. את הרעיון הבאמת אידיוטי של לדחות את חג המולד, הממשלה הבריטית דחתה גם כן. אפשר להבין אותה במקרה הזה.

ממשיכים

כל הדברים האלו קרו שלשום, ביום שלישי. גם אתמול היו התפתחויות משמעותיות. אחרי שבוריס ג’ונסון סיפר לפרלמנט שיש הסכמה בין הממשלות על אפשרות להפגיש בין שלושה משקי בית, מארק דרייקפורד עשה לו קטע. הוא הודיע שהממשלה הוולשית תעביר חקיקה שתגביל את המפגשים בתחומי ויילס לשני משקי בית בלבד. משק בית שמורכב מאדם בודד יוכל להצטרף לשני משקי הבית הללו. האופוזיציה האשימה את דרייקפורד שהוא גורם לבלבול, אבל הוא התעקש על כך לאור העלייה בתחלואה. עניין יותר בעייתי בהתנהגות של דרייקפורד הוא שהצעד שלו מהווה שבירה של הקונצנזוס בין ארבע הממשלות. אפשר להאשים את בוריס ג’ונסון שעשה את זה ראשון באביב ובכך פתח את הפתח להתנהגות עצמאית של כל חלק מהממלכה, אבל זה לא בהכרח מצדיק. דווקא ניקולה סטרג’ן הספרטיסטית נצמדת להסכמה, ובסקוטלנד החוקים לא ישתנו.

ובוריס ג’ונסון? בסשן האחרון ל-2020 של שאלות לראש הממשלה, הוא עוד האשים את קיר סטארמר שהוא רוצה לבטל לבריטים את התכניות לחג המולד. אבל מאוחר יותר באותו ערב הוא נשא הצהרה, עם מסר משותף שנשאו גם השרים הראשונים, עם מסר פחות אופטימי. המסר המשותף הוא “חג מולד קטן יותר הוא חג מולד בטוח יותר; חג מולד קצר יותר הוא חג מולד בטוח יותר”. כלומר, כפי שהוא אמר, שלושה משקי בית למשך חמישה ימים הם המקסימום, לא מטרה לשאוף אליה. הציבור צריך להתנהג באחריות, ואם אפשר לצמצם מפגשים ואת אורכם כן ייטב. או כמו שניסח זאת ראש מערך הרפואה כריס ויטי: כשאתם נוסעים על כביש מכוסה קרח אתם תיסעו בזהירות גם אם החוק מאפשר לכם לנסוע מהר.

מצב פוליטי

בוריס ג’ונסון לא יכול להרשות לעצמו להיות האיש שמבטל את חג המולד. בטח לא כשבאופק יש היפרדות טוטלית מהאיחוד האירופי בלי שום הסכם סחר. כרגע מצבו בסקרים סביר למרות שהוא לא מאוד מוצלח מול הקורונה, אבל שני הדברים האלו עלולים לטרוף את הקלפים עבורו. נכון, רוב הבריטים חושבים שצריך לבטל את ההקלות לחג המולד, אבל כנראה שגם רובם יכעסו אם באמת יכריחו אותם לבטל את התכניות. מעבר לזה, גם בקרב השמרנים יש מי שלא מרוצים אפילו מהרעיון לבטל את ההקלות. אז במקום זאת, ג’ונסון לא יגרום למפגשי חג המולד להיות פליליים, אבל הוא מבקש ממש יפה להימנע מהם ככל הניתן. מבחינתו, המצב האידיאלי הוא זה שהוא לא מבטל את ההקלות אבל הבריטים מבטלים את התכניות למרות הכל. כך הוא יהיה האיש הטוב, התחלואה לא תעלה באופן קריטי כפי שחוששים שהקלות חג המולד יעשו, והנה כאב ראש אחד פחות.

האם זה יקרה? אנחנו כנראה נראה את זה בנתוני התחלואה. להזכירכם, כרגע מתחסנים רק אנשי הצוותים הרפואיים ואנשי בני למעלה משמונים. לרוב האוכלוסייה עדיין אין תור לחיסון, והחורף הזה לא יהיה פשוט במיוחד. אבל אם דרייקפורד מוכן להסתכן בהחלטה הלא פופולרית (גם אם הוא עושה אותה באופן אווילי למדי) כדי להציל את בריאות הציבור, ג’ונסון לא מוכן לסכן את מעמדו הפוליטי כך.

בוריס ג'ונסון - חג המולד
בונה על ביטולים. בוריס ג’ונסון (צילום: פיפה פאולס, דאונינג 10)

וכעת, כולם מקווים שהבריטים יבחרו בחג מולד קטן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *