אחרי לי קיין, גם דומיניק קאמינגס מתפטר. בניגוד לשמועות שבכוונתו לעשות זאת בעקבות התפטרות קיין, קאמינגס הבהיר שהוא הצהיר על כוונתו להתפטר עוד בינואר האחרון. הכל כתוב בבלוג שלו. רבים במערכת הפוליטית נרגעו משהו: רבים מאשימים את קאמינגס לא רק שהוא מושך בחוטים של בוריס ג’ונסון, אלא שהוא גם זה שיוצר את הבלגן הפוליטי שלא מאפשר לממשלה לתפקד סביב הקורונה. אבל לפני שחוגגים, כדאי לזכור שלבוריס ג’ונסון יש מגרעות בזכות עצמו, ששום התפטרות של יועץ כזה או אחר לא תפתור | בתמונה: בוריס ג’ונסון וארוסתו קארי סימונדס, כי אין תמונה חופשית של דומיניק קאמינגס (צילום: אנדרו פרסונס, דאונינג 10)
יום שישי ה-13 ועוד ב-2020 – אמור להיות דיי נוראי, לא? ובכן, תלוי את מי שואלים. אתם ודאי זוכרים שאתמול (ה’), כשכתבתי על ההתפטרות של לי קיין מדאונינג 10, דיברתי גם על האפשרות שיועצו הפוליטי של ג’ונסון דומיניק קאמינגס יחליט להתפטר. אבל, גם סייגתי באמצעות דבריה של הפרשנית הפוליטית של ה-BBC לורה קונסברג, לפיהם כנראה קאמינגס יישאר בדאונינג 10, קרוב מאוד למוקדי הכוח. ובכן, נראה שהייתה אי-הבנה: קאמינגס אכן לא הולך בגלל שלי קיין הולך, אבל הוא עדיין הולך. הוא פשוט הבטיח את זה מזמן. ועבור רבים, מדובר בסיבה להקלה.
רגע, מה?
ובכן, לדומיניק קאמינגס יש בלוג. הוא גם נושא את השם המקורי למדי “הבלוג של דומיניק קאמינגס”. הבלוג הזה כבר סיבך אותו כשהוא ניסה לערוך אותו כדי שיתאם לגרסתו בנוגע לשבירת הסגר שלו שהתפוצצה במאי, אבל זה לא העניין. העניין הוא שבפוסט מינואר האחרון הוא כתב: “אנחנו רוצים לשפר את הביצועים ולהפוך אותי להרבה פחות חשוב – ובתוך שנה למיותר, בגדול”. ובכן, אנחנו מתקרבים לשנה מאז אותו פוסט.
בכל מקרה, זה לבד לא אומר כלום. קאמינגס הוא אולי לא פוליטיקאי אבל פוליטיקה היא העבודה שלו, ואנחנו יודעים שלתחום הזה יש יחסים מורכבים משהו עם האמת. אז למה פתאום עכשיו מכריזים על זה שהוא הולך? ובכן, קאמינגס דיבר עם ה-BBC ואמר שהשמועות לפיהן הוא הולך להתפטר בגלל ההתפטרות של לי קיין הן “מומצאות”. עם זאת, הוא הוסיף, עמדתו לעזוב את תפקידו עד סוף 2020 לא השתנתה. לכך הוסיף מקור בכיר בדאונינג 10 שההתפטרות תצא לפועל עד חג המולד הקרוב.
למה זה משמעותי?
בעיניי רבים, דומיניק קאמינגס נחשב למעין סטיב באנון הבריטי: אדם בעל מוח חד וכוונות מאוד לא טהורות, ששולט מאחורי הקלעים במי שכביכול עומד בראש הרשות המבצעת. דייוויד קמרון אף כינה אותו “פסיכופת קריירה“. התכניות שיוחסו לקאמינגס, אותן כביכול היה אמור להוציא לפועל באמצעות בוריס ג’ונסון, היו אמורות לרכז הרבה מאוד שליטה בדאונינג 10, על חשבון משרדי הממשלה האחרים ועל חשבון השירות הציבורי. כל אלו – מעבר לבכירותו בקמפיין לטובת הברקזיט במשאל העם של 2016, העובדה שהוא נחשב לאדם לא מאוד ישר והסאגה שכללה את שבירת הסגר הראשון – הפכו את קאמינגס בעיניי רבים לאיום על לא פחות מאשר הדמוקרטיה הבריטית. בנוסף, מאשימים אותו, וכמו כן את לי קיין, בכך שהוא יצר בלגן במשרד ראש הממשלה שלא אפשר לה לתפקד היטב מול הקורונה.
מצד שני, טוענים אחרים, הוא עשה עבודה מבריקה בשרתו את בוריס ג’ונסון, ולכן דווקא עשוי להיות לפרישה הזו אפקט שלילי. וצריך להגיד, את שתי המטרות שעבורן הוא כביכול נכנס לדאונינג 10 – השגת הסכם ברקזיט והשגת רוב פרלמנטרי לשמרנים – הוא השיג בגדול. כשג’ונסון גם ככה סובל מתדמית של קלולס חסר אונים שלא יצליח להסתדר לבד, לא מפתיע שיש מי שמאמינים שהבלגן הגדול עוד לפנינו.
בסרטון: מערכון לא מאוד מצחיק, אבל שמעביר היטב כיצד רבים תופשים את יחסי קאמינגס-ג’ונסון
למה קאמינגס באמת עוזב?
על פי חלק מההערכות, הסיבה שתאריך היעד לעזיבה היה סוף 2020 היא שאז הברקזיט ייגמר לחלוטין. אין יותר תקופות מעבר, המו”מ העיקרי יהיה מאחור, ואין לו יותר מדי מה לחפש שם יותר. אבל, יש גם רבים שמאמינים שמדובר בעיקר בשינוי עמדה אסטרטגית, ולא בעזיבה אמיתית. ב-BBC הזכירו שב-2010 הייתה התנגדות רבתי שקאמינגס יעבוד עבור שר החינוך דאז מייקל גוב. ובכל זאת, קאמינגס היה מבקר במשרד החינוך לעתים תכופות. ייתכן שקאמינגס הבין הרבה זמן מראש שהוא לא הולך להיות דמות אהובה בקרב חלקים גדולים מהציבור, ולכן הדבר הנכון לעשות יהיה להוריד פרופיל. קצת פחות ביקורים בדאונינג 10, בלי תפקיד רשמי שם, אבל עדיין עם מספיק שליטה.
על כך ניתן להוסיף את המתח המיוחס לו ולארוסתו של בוריס ג’ונסון, קארי סימונדס. לא מן הנמנע שקאמינגס היה מוכן לחזור בו מהעמדה שהביע בבלוג שלו, אבל כשהיחסים עם ארוסת ראש הממשלה לא ממש עובדים, במיוחד כשהיא נחשבת לדומיננטית, תכניות עשויות להשתנות בכל מקרה.
התגובות
בהתאם לפסקה הקודמת, המערכת הפוליטית התקשתה לא להגיב. בריאיון לסקיי ניוז, שר התחבורה גרנט שאפס ניסה להמעיט בחשיבות העניין. “יועצים באים והולכים”, הוא אמר. לדבריו, קאמינגס עשה עבודה מצוינת, אבל בסופו של דבר בוריס ג’ונסון הוא זה שקיבל את ההחלטות. וכמובן, איך אפשר בלי המנטרה הידועה “היועצים מייעצים והפוליטיקאים מחליטים”? ל-BBC הוא הוסיף, במענה לשאלה האם עכשיו ההתנהלות של ג’ונסון תעלה על מסלול אחר לגמרי, שג’ונסון תמיד קיבל עצות ממגוון רחב של אנשים, ושההחלטות תמיד היו שלו.
מנגד, צ’רלס ווקר השמרן, וסגן יו”ר ועידת 1922 של המפלגה, בירך על עזיבת קאמינגס. לדבריו, הייתה תחושה שהמפלגה איבדה את ג’ונסון בשנה האחרונה לטובת היועצים שלו. ת’רזה וילירס, גם מהשמרנים, קיוותה שהדבר יאפשר לפתוח דף חדש בהתנהלות הממשלה. ראש ה-SNP בווסטמינסטר איאן בלאקפורד טען שהבאתו מלכתחילה של דומיניק קאמינגס גרמה לנזק עצום. סגנית ראש הלייבור אנג’לה ריינר האשימה את קאמינגס בכך שהוא פגע באמון הציבור באמצע מגיפה. מה שנקרא, שלום ולא להתראות.
ובוריס ג’ונסון? הוא שומר על שקט תעשייתי. הוא מעדיף להתמקד יותר בצעדים הסביבתיים שממשלתו מקדמת בימים אלו, כנראה יותר בנוחות לאחר שג’ו ביידן ניצח בבחירות לנשיאות. וזה הגיוני: הדבר האחרון שהוא צריך עכשיו זה שיזכירו לו את מה שקאמינגס עשה.
צפוי שינוי?
גם אם נצא מנקודת הנחה שקאמינגס הולך לחלוטין ולא יחזור דרך החלון (הנחה שממש לא בטוח שנכונה), קשה לענות על השאלה הזו. הרי חברי המפלגה של ג’ונסון עצמו טוענים שהם חשים שראש הממשלה שלהם “נחטף” על-ידי קאמינגס ואנשיו. כעת, הם מקווים, ראש הממשלה יתחיל לתקשר טוב יותר עם הבקבנצ’רס במפלגתו. אולי כך הוא גם יצליח להקטין את המרידות התכופות שמפלגתו חווה. אחרים גם יקוו שהליכתו של קאמינגס תאפשר לממשלת ג’ונסון לרדת מהעץ עליו היא נמצאת, והיא תוותר על סעיפים מחוק השוק הפנימי שמאיימים להפר את החוק הבינלאומי. בסופו של דבר, מאמינים, ג’ונסון לא כזה חובב עימותים, והוא זקוק לדחיפתם של אנשים כמו קאמינגס כדי לדחוף את עצמו מעבר לגבול המותר.
אבל צריך לזכור שבוריס ג’ונסון הוא הרבה מהביקורת עליו בזכות עצמו. האיש זכה לשם של שקרן פתולוגי עוד לפני שהתחבר עם קאמינגס. הוא גם לא ממש אהב להתעסק בפרטים הרבה לפני החיבור הזה. את הדברים האלו ההתפטרות של היועץ שלו לא תשנה בהרבה, והם קריטיים כשנלחמים במגיפה. מנגד, גם הרבה מההישגים של ג’ונסון הושגו בזכות ג’ונסון עצמו. לכן, עם כל הכבוד לבלגן שקאמינגס ללא ספק יצר בדאונינג 10, אי אפשר להפיל את כל האחריות על ההתנהלות הבעייתית של הממשלה עם המגיפה עליו. לכן, גם לא כדאי לצפות לממשלה שפתאום מנוהלת בצורה אופטימלית. האם היא תתנהל באופן אחר? ייתכן בהחלט. גם אין ספק שבשירות הציבורי נושמים כעת לרווחה. אבל למי שמצפים שפתאום הממשלה תהיה מופתית בהתנהלות בקורונה צפויה אכזבה. ייתכן שיהיו פחות פניות פרסה, אבל מצד שני כנראה שעדיין יהיו החלטות של הרגע האחרון.
אז לא ניתן להבטיח שיהיה שינוי, אבל כדאי לזכור שרבים מאמינים שהעזיבה הזו היא ההזדמנות היחידה לשינוי.
עדכון (13.11.20)
למרות שקאמינגס דיבר על כך שיעזוב רק לקראת חג המולד, בסוף הוחלט שהוא יעזוב באופן מידי. והוא אפילו פינה כבר את חפציו.
Picture Of The Day
via Reuters photographer Henry Nicholls pic.twitter.com/pDKfSF7cTR
— William James (@WJames_Reuters) November 13, 2020