זעזוע בדאונינג 10: לי קיין, העומד בראש מערך התקשורת של משרד ראש הממשלה, התפטר מתפקידו. ההתפטרות הגיעה לאחר שמינויו לתפקיד ראש הסגל של ראש הממשלה סוכל. למינוי הזה התנגדו לא רק באופוזיציה, אלא גם במפלגה השמרנית ואפילו ארוסתו של בוריס ג’ונסון קארי סימונדס יצאה נגד המהלך. כל זה קרה באותו יום בו בריטניה חצתה את רף ה-50 אלף מתים מקורונה. האופוזיציה רואה בכך הוכחה שהממשלה הזו לא מתפקדת. בקרב השמרנים יש לא מעט שרואים בכך הוכחה לאותו הדבר בדיוק, אבל הם דווקא רואים בהתפטרות של קיין הזדמנות לתיקון | בתמונה: דיון בדאונינג 10, בו רואים את הגב של לי קיין וגם קצת את דומיניק קאמינגס, שזו התמונה היחידה שלהם בלי זכויות יוצרים (צילום: אנדרו פרסונס, דאונינג 10)
הבעיות של לי קיין: אחד הנושאים בהם הממשל הבריטי הנוכחי מעורר הרבה מאוד עניין הוא תחום המינויים. לא רק שבוריס ג’ונסון מואשם שהוא מבצע מינויים פוליטיים במקום מינויים מקצועיים – דבר שנוגד במידה רבה את האתוס הבריטי לגבי השירות הציבורי במדינה – אלא שהוא מאפשר ליועצו הפוליטי דומיניק קאמינגס לחלוש על המינויים. בכך, רבים חוששים, ג’ונסון מאפשר לקאמינגס את השליטה דה פקטו בממשלה. וזה עוד לפני שמדברים על רפורמות שמספרים שהשירות הציבורי הולך לעבור כדי לאפשר לדאונינג 10 לאחוז בו חזק יותר.
אבל אתמול (ד’) החלו להיראות סדקים ראשונים בברית בין ג’ונסון לקאמינגס. הדבר קרה לאחר שלי קיין, ראש מערך התקשורת של דאונינג 10, התפטר מתפקידו. הדבר קרה לאחר שלא קיבל קידום לתפקיד ראש הסגל של ג’ונסון, למרות שבוריס ג’ונסון ייעד לו את התפקיד. מי ששמו רגל לקידומו של קיין היו חברי פרלמנט שמרנים ולפי השמועות גם ארוסתו של ג’ונסון, קארי סימונדס. כעת, ישנן אפילו שמועות שקאמינגס עצמו שוקל את משרתו.
מההתחלה
הכירו את לי קיין: לראשונה הוא פרץ לתודעה בבחירות 2010. אז, בתפקידו כעיתונאי הדיילי מירור, הוא עקב אחר ראש המפלגה השמרנית דאז דייוויד קמרון כשהוא לבוש כתרנגולת. במהלך משאל העם על החברות באיחוד האירופי, היה לו מקום של כבוד בצוות הקמפיין שקרא להצביע בעד הברקזיט. לאחר מכן, כשבוריס ג’ונסון מונה על-ידי ת’רזה מיי לתפקיד שר החוץ, קיין היה אחד מיועציו הבכירים. הוא גם עבור אנדריאה לדסם ומייקל גוב, כשאלו היו שרי הסביבה בממשלת מיי. לאחר שג’ונסון נבחר על-ידי המפלגה השמרנית להחליף את מיי, קיין מונה לראש מערך התקשורת בדאונינג 10. לאחרונה, ג’ונסון הציע לקיין את תפקיד ראש הסגל.
רק שרבים בקרב השמרנים, ביניהם גם שרים בממשלה, ראו במינוי הזה עוד צעד בהשתלטות של דומיניק קאמינגס על מוקד כוח נוסף. מעבר לכך, הממשלה נראית בעיניי רבים כמי שלא מתפקדת היטב, ושר לשעבר אמר שמינוי מהסוג הזה רק יחמיר את המצב. הקרבה שלו לקאמינגס נחשבת לאחד הגורמים שמקשה על הממשלה גם כך להתמודד עם מגפת הקורונה. וזה עוד לפני שמזכירים את חלקו של קאמינגס עצמו בפגיעה באמון הציבור בממשלה, לאחר שנסע בסגר הראשון מלונדון להוריו בדרהאם כדי להעביר שם את הבידוד שלו.
לכך, כאמור ניתן להוסיף את העניין שלפי השמועות, שמקורן במפלגה השמרנית, גם קארי סימונדס לא ממש התלהבה מהמינוי הצפוי של קיין. לפי המסופר, עוד לפני המינוי הצפוי היו בין קיין לסימונדס מתחים. כשמוסיפים לזה את מה שאומרת הפרשנית הפוליטית של ה-BBC לורה קונסברג, נראה שגם ככה קיין לא ממש היה נלהב מהיחס שהוא קיבל משאר הצוות של דאונינג 10. המינוי לא יצא לפועל, למרות שלא הוכרז באופן רשמי שבוטל. ואתמול, קיין הודיע על סיום תפקידו הנוכחי בסוף 2020.
בממשל
ההתפטרות הזו באה בהפתעה גמורה. לא רק שאיש מחוץ למעגלים הפנימיים לא ראה את זה מגיע, לי קיין גם נחשב להרבה יותר נאמן לג’ונסון מאשר דומיניק קאמינגס. בכל מקרה, תוכן הצהרת ההתפטרות לא היה מאוד מפתיע: הוא הודה לבוריס ג’ונסון על כל השנים הטובות ביחד, ועל כך שנשקל לתפקיד ראש הסגל וכולי. ג’ונסון, מצדו, הודעה לקיין על “שירותו היוצא מן הכלל”.
אבל קשה להגיד שבמפלגה השמרנית מרוצים מהכאוס הזה שנוצר. חבר הפרלמנט מטעם המפלגה, צ’רלס ווקר, אמר: “ממשיכים לספר לנו שדאונינג 10 מעוניין באנשים שיוכלו לראות מעבר לפינה, אבל מה שיש לנו זה אנשים שבקושי מסוגלים לראות מה קורה מול הפרצוף שלהם”. חברו הפרלמנט טים לוטון אמר שייתכן מאוד שלצוות של ג’ונסון יש כישורים מעולים לקמפיין בחירות, אבל שכרגע המצב הוא לא של בחירות אלא של משבר עולמי. כעת, טוען ווקר, יש הזדמנות למנות מישהו שלא יהיו לו רק קשרים טובים עם ראש הממשלה, אלא גם עם חברי הפרלמנט של המפלגה השמרנית. זה חשוב, שכן לפי עדותו של ווקר, כבר זמן רב שחברי המפלגה מרגישים שהם מודרים ממוקד קבלת ההחלטות. אגב, אלו לא רק חברי הפרלמנט השמרניים: טים מונטגומרי, העורך לשעבר של העיתון הימני קונסרבטיב הום, טען גם הוא שדאונינג 10 “לא מנוהל היטב”.
היו גם שמועות שדומיניק קאמינגס עצמו שוקל התפטרות. אולי גם מקורבים אחרים לבוריס ג’ונסון יעזבו את משרתם. לפי מה שאמר גורם בכיר בממשלה לפרשנית סקיי ניוז בת’ ריגבי, הממשלה “תוכל לחיות בלי דום (קיצור לדומיניק קאמינגס – אב”מ)”. אבל, כך לפחות לפי לורה קונסברג, לא כדאי לעצור את הנשימה לקראת ההתפטרות הזו. קאמינגס ככל הנראה כאן כדי להישאר.
תזמון זה עניין של טיימינג
קשה להגיד שבאופוזיציה הסתכלו על ההתפטרות של לי קיין באופן חיובי. צריך לזכור שאתמול בריטניה חצתה את רף ה-50 אלף מתים מקורונה. עצם העובדה שבממשלה עסוקים בריבים הפנימיים האלו בין אנשי הסגל במקום להתמקד רק בהתמודדות עם המחלה, עושה רושם מאוד לא טוב. סגנית ראש מפלגת הלייבור אנג’לה ריינר צייצה שהממשלה “לא תדע למשול לטובת האינטרס הלאומי גם אם הוא יסטור בפניה”. ראש ה-SNP בווסטמינסטר איאן בלאקפורד – שלא יפספס שום הזדמנות לתקוף את הממשלה – צייץ ברוח דומה. את הממשלה הוא כינה “יהירה, חסרת יכולת ומשרתת את עצמה”.
https://twitter.com/AngelaRayner/status/1326652620761690112
אין ספק שהתזמון של ההתפטרות, ממש באותו יום בו הממשלה מסמנת רף כזה, רק מגביר את תחושת הכאוס. לו ההתפטרות הזו הייתה הדבר היחידי, היה אפשר לחיות עם זה. אבל הדבר קורה על רקע ציון הדרך הזה במספרי המתים, רשימה בלתי נגמרת של פניות פרסה של הממשלה, והאשמות שאת חלקן היא ביצעה מאוחר מדי. הדוגמה שעלתה השבוע היא שההחלטה להאריך את מתווה החל”ת הגיעה ברגע האחרון, ובינתיים לא מעט אנשים איבדו לחלוטין את מקום עבודתם. כל הדברים האלו ביחד פוגעים באמון הציבור ומחזקים את התחושה שהממשלה לא ממש יודעת מה היא עושה. וכמו שניתן לראות, לא מדובר רק באופוזיציה, אלא גם בחברי מפלגת השלטון.
ההבדל בין האופוזיציה למפלגת השלטון הוא בגישה. באופוזיציה רואים בכך הזדמנות לנגח את הממשלה. ג’ונסון לא יכול להתלונן על זה יותר מדי: כשהאופוזיציה ניסתה להיות קונסטרוקטיבית, הוא שיחק בפוליטיקה מפלגתית. אבל בכל מקרה, כעת היא מתנגחת. השמרנים ותומכיהם רואים בכך הזדמנות לתקן. כאמור, חברי הפרלמנט השמרנים רואים בכך הזדמנות למינוי שישתף אותם. טים מונטגומרי אמר שבגלל שדאונינג 10 לא מנוהל היטב, יש צורך להביא למינוי שיבטיח התנהלות מוצלחת יותר. הצרה הגדולה בממשלה הנוכחית, כך מונטגומרי, היא שקולות ביקורתיים בתוכה מושתקים או לא נשמעים, ומינויו של לי קיין לראש הסגל רק היה מחזק את המגמה.
הממשלה, כך נראה, צריכה ניעור. השאלה היא אם ההזדמנות תנוצל.