התכנית הכלכלית שלך חזרה. שר האוצר רישי סונאק הציג תכנית לתמיכה בעסקים ובעובדים. זו כבר פעם שלישית החודש שהוא עושה דבר כזה. הדבר מסמן, מעל הכל, שהממשלה לא מצליחה למצוא את האיזון בין הבריאות לכלכלה. האופוזיציה כמובן מיהרה להצביע על זה. הצעדים האלו כוללים תמיכה ישירה ועקיפה בעסקים שנשארים פתוחים אבל סובלים ממיעוט בלקוחות, עדכון של תכנית התמיכה בשוק העבודה ותמיכה בעצמאים. עיקר הקצף יצא על כך שהמענקים יינתנו לאזורים בכוננות גבוהה ומעלה, מצב בו ערי צפון אנגליה נמצאות בפועל כבר תקופה ארוכה, אך הן לא נהנו ממענקים אלו. ראש עיריית מנצ’סטר רבתי אנדי ברנהם האשים את הממשלה שאכפת לה רק כשלונדון העלתה רמת כוננות. כעת, ניתן לראות אם הממשלה תצליח להביא את הדברים לאיזון | צילום: ג’סיקה טיילור, הפרלמנט הבריטי

לפעמים קצת קשה לקבוע על מה ממשלת בריטניה זוכה ליותר ביקורת: על ההתנהלות שלה במישור הבריאותי או במישור הכלכלי. על המישור הבריאותי כתבתי לא מעט בימים האחרונים, ובפרט על תכנית הכוננויות של הממשלה, שנועדה לחלק את אנגליה להגבלות ברמה המקומית. גם על הנושא הכלכלי, ועל התכנית החדשה של משרד האוצר לתמוך בשוק העבודה, כתבתי לא מזמן. אבל התכנית הזו עברה אתמול (ה’) עדכון. והעדכון הזה יצר לא מעט רעש.

תקציר הפרקים הקודמים

לפני כחודש שר האוצר רישי סונאק הציג לפרלמנט תכנית חדשה לתמיכה בשוק העבודה, שתתחיל ב-1 בנובמבר. אם בסגר הראשון הממשלה תמכה בעובדים באמצעות מתווה חל”ת שסיפק להם עד 80% מהמשכורת על שום דבר (60% על חשבון הממשלה ו-20% על חשבון המעסיק), לפני חודש סונאק הודיע שהגיעה העת לגישה שונה.

לכן, הוא הציג מתווה חדש: במקום שהממשלה תשלם לעובדים כדי שלא יעבדו, היא תסייע לשלם להם על מעט שעות. לפי המתווה הנ”ל, עובדים יצטרכו לעבוד לפחות שליש מהמשרה, עליה ישלם המעסיק, ועל שני שליש מחלק המשרה שלא ממומש, המעסיק והממשלה ישלמו באופן שווה. כך, העובדים יקבלו על שליש משרה כמעט 80% מהמשכורת המקורית שלהם. הרעיון היה לעודד מעסיקים שלא יעסיקו פחות עובדים במשרות מלאות, אלא יותר עובדים במשרות חלקיות. הבעיה הייתה שהמעסיקים היו צריכים לשלם יותר כסף על פחות שעות. הממשלה הבטיחה מענקים למי שימשיכו בהעסקה עד ינואר, אבל רבים לא השתכנעו שזה מספיק.

עדכונים

אתמול (ה’) רישי סונאק נאם בפני הפרלמנט. לאחר שהבטיח לתושבי הערים שנכנסו לכוננות קורונה גבוהה מאוד שהממשלה תדאג להם, והחמיא לראש הממשלה בוריס ג’ונסון שישב שם, הוא עבר לתכל’ס. והתכל’ס הוא שבזמן שיש תכניות מיוחדות לעסקים שמחויבים לסגור, דיי ברור שגם העסקים שיכולים להמשיך לפתוח זקוקים לתמיכה. לכן, הממשלה הכריזה על שלושה צעדים חדשים בתחום הכלכלי.

ראשית, מענקים מיוחדים לעסקים שנמצאים בכוננות גבוהה. הדבר ייעשה על-ידי מתן תקציבים ייעודיים לרשויות המקומיות כדי שיתמכו בעסקים שבשטחן, גם אם הם יכולים להמשיך לפתוח. הרשויות המקומיות הן אלו שיחליטו כיצד לחלק את המענקים האלו, כדי לאפשר גמישות. אבל, הוא גם מבטיח מענקים ישירים לעסקים מתחומים מסוימים (בעיקר מתחום המסעדנות והאירוח) של עד 2,100 ליש”ט על כל חודש בו הרשות המקומית שלהם נמצאת בכוננות גבוהה. המענקים האלו גם יינתנו בדיעבד.

שנית, עדכון של התכנית לתמיכה בשוק העבודה כך שתהיה נדיבה יותר. עובדים יצטרכו לעבוד רק חמישית משעות העבודה שלהם, במקום שליש. כמו כן, על השעות בהן העובדים לא יעבדו, במקום שהמעסיקים יממנו שליש מהשכר על אותן שעות, הם יממנו רק חמישה אחוזים. התכנית הזו רלוונטית לכל רמות הכוננות, מבינונית ועד גבוהה מאוד. שלישית, הרחבת התמיכה לעצמאים. פירוש הדבר הוא הכפלת המענקים שעצמאים יוכלו לצפות להם. כעת, המקסימום שעצמאי יוכל לקבל הוא 3,750 ליש”ט.

מהותו של עדכון

לא צריך להיות גאונים כדי להבין מה עדכון התכנית הזה אומר: הממשלה עדיין לא מצליחה למצוא איזון בין שמירה על בריאות הציבור ושמירה על הכלכלה. כמובן, זה אתגר לא פשוט לעמוד בו, והרבה מדינות במערב נכשלו בו. אבל זה לא משנה את המציאות לגבי משמעות העדכון הזה. הוא מראה שהממשלה עדיין מחפשת את נוסחת הקסם להצליח לחיות לצד הנגיף. זה גם ניכר בנאומו של סונאק, שבדרך כלל נואם באופן ענייני מאוד, אבל הפעם הנאום נטף מפוליטיקה מפלגתית. ברור לו איך העדכון הזה נראה, והוא הקדים תרופה למכה.

רישי סונאק - עדכון
מתקשה לאזן. רישי סונאק (צילום: משרד האוצר הבריטי)

אם להתייחס לעדכון התכנית לתמיכה בשוק העבודה, אז אין ספק שהממשלה הורידה את הנטל מהמעסיקים, כך שהוא יהיה הרבה פחות מורגש. אם קודם המעסיק היה צריך לשלם שתי תשיעיות מהשכר הכולל (כ-22%) על שעות שכלל לא עבדו בהן, כעת הוא יצטרך לשלם רק 4% מהשכר הכולל בלי לקבל תמורה בשעות עבודה. כעת, סביר יותר להניח שהמענק שמעסיקים יקבלו על העסקה ארוכת טווח תשתלם מספיק כדי שמעסיקים באמת יעמדו בתכנית הזו. גם מדובר בשיפור עבור המעסיק לעומת תכנית החל”ת. הממשלה, לעומת זאת, כעת הממשלה תצטרך לשלם 49% מהמשכורת. וגם העובדים ישלמו על הנדיבות של הממשלה כלפי המעסיקים. כי סונאק לא ציין את זה בנאום במפורש, אבל גם התשלום הכולל שיקבלו העובדים יצנח. במקור הם היו אמורים לקבל כ-78%. כעת, לפי התכנית החדשה, הם יקבלו כ-73%.

ביקורת

ביקורת, כמובן, נשמעה מספסלי האופוזיציה. אנליזה דודס, שרת האוצר בממשלת הצללים, תמיד ביקורתית (כהגדרת התפקיד שלה), אבל מתחילה בטונים נמוכים ולאט-לאט מעלה את ההתקפה שלה. הפעם, כמו שאומרים, היא התחילה הכי מהר שלה ולאט-לאט הגבירה. זו הייתה כניסה בממשלה במאה קמ”ש. ביקורת אחת היא שערי צפון אנגליה נמצאות בפועל כבר שבועות בכוננות גבוהה, אבל הממשלה לא נתנה סיוע כזה למרות שהתבקשה לעשות כן. רק כשלונדון והמידלנדס נכנסו גם הן לכוננות גבוהה, אז נזכרה הממשלה לחשוב על הסיוע הזה. ביקורת דומה השמיע מחוץ לפרלמנט גם ראש עיריית מנצ’סטר רבתי אנדי ברנהם. ברנהם, כזכור, נכנס למסלול התנגשות עם הממשלה, וטוען כבר זמן מה שהצפון מוקרב לטובת הדרום העשיר. דודס האשימה את הממשלה גם בכך שהתמיכה לעובדים שעסקיהם חויבו לסגור לא מספקת והתבססות על שירותי הרווחה לא תספיק. ושוב, כדרישת הלייבור בתקופה האחרונה, היא דרשה סגר כללי כדי לעשות הפעלה מחדש לכל הסיפור.

דוברת ה-SNP לענייני האוצר, אליסון ת’יוליס, אמרה שהעובדה שזו הפעם השלישית בחודש האחרון ששר האוצר מעדכן את הפרלמנט על תכנית כלכלית היא לא סימן טוב. לדבריה, זה סימן לכאוס. שזו דרך הרבה פחות נחמדה להגיד את מה שכתבתי קודם על משמעות הנאום. כמו כן, היא תקפה את התמיכה הלא מספקת בעובדים שחייבים להישאר בבית, שעומדת על שני שליש ושולחת להשלים עוד הכנסה ממנגנוני הרווחה. ובאמת, יחסית למפלגה שמתיימרת לגרום לאנשים לא להישען על מנגנוני הרווחה, לא נראה שלשמרנים יש בעיה גדולה לשלוח לשם אנשים.

סונאק השיב לדודס שהוא לעולם לא יתנצל על כך שהוא פועל במהירות כדי להתמודד עם המשבר הכלכלי. תשובה דיי מתמיהה, בהתחשב בכך שדודס האשימה אותו שהוא פועל לאט מדי. לטיווליס הוא השיב שהתכנית המקורית זכתה גם לתמיכת איגודי העובדים. זה נכון, אבל זה לא באמת תוקף את הטענות שלה. נו, פוליטיקה.

ביקורות נוספות

כאמור, גם מחוץ לפרלמנט היו על כך תגובות. עסקים מסוימים, שנפגעו מההגבלות אבל לא זכאים למענקים בגלל שהם עדיין באזורים עם כוננות בינונית בלבד, הלינו על כך. היו גם עסקים שהזהירו שלמרות הרחבת התכנית לתמיכה בשוק העבודה, הם עדיין יאלצו לשלוח עוד עובדים הביתה. אנדי ברנהם, שהוזכר קודם, לא התלונן רק על זה שכרגיל דופקים את צפון אנגליה. הוא גם הלין על כך שהוא ביקש דברים דיי דומים למה שהממשלה כעת מתכוונת לספק. הוא תהה למה כל הדברים האלו לא היו על השולחן בזמן המו”מ. אבל, למען התמונה המלאה, היו גם בעלי עסקים וגורמים אחרים במשק שהסכימו שמדובר בשיפור, גם אם מאוחר.

https://twitter.com/AndyBurnhamGM/status/1319232492428316672

לאן הולכים

הממשלה עד לפני לא הרבה זמן הראתה ביטחון לגבי הצלחתה להשתלט על הנגיף. כעת, העדכון יוצר את התחושה שהיא צריכה לכבות עוד ועוד שריפות. הממשלה, תהיו בטוחים, תכחיש את זה, ותספר איזו עבודה נפלאה היא עשתה. אבל היא מזיעה ממאמץ. מה גם שעוד ועוד רשויות עולות בדרגת הכוננות שלהן בלי שממש ברור על איזה בסיס. הממשלה פשוט מגיבה לאט מדי, מתקדמת בסופו של דבר לעמדת האופוזיציה, ומכחישה שהאופוזיציה המליצה על כך מראש. האופוזיציה, כמובן, לא תמיד מבינה את הדברים נכון, אבל אין פה סימטריה. העבודה של הממשלה היא לבצע, בזמן שהעבודה של האופוזיציה היא לבקר ולהציע חלופות. ממשלה חכמה הייתה עובדת בצורה קונסטרוקטיבית עם האופוזיציה. אבל הממשלה הזו משחקת בפוליטיקה מפלגתית עוד מזמן הסגר הראשון.

הממשלה עדיין יכולה לייצב את העסק ולהחזיר את בריטניה למצב של חיים לצד הנגיף. עכשיו רק נותר לראות אם היא תעשה זאת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *