דרישה לפיטוריו של דומיניק קאמינגס, יועצו הבכיר של בוריס ג’ונסון, היא עניין שבשגרה. אבל עכשיו העניין עולה מדרגה, לאחר שפורסם שכשהוא היה אמור להיות בבידוד, הוא נסע לעשות אותו מאות קילומטרים מהבית, ליד בית הוריו בדרהאם. לדבריו, הדבר נעשה כדי להבטיח שילדו הקטן יקבל את הטיפול המתאים במקרה שלו ולאשתו יקרה משהו. באופוזיציה טענו שעם כל הכבוד לדאגה לשלום הילד, לא יכול להיות שהוא לא יכול למצוא פתרון קרוב לבית. הדבר גרם לרבים תחושה שיש חוק אחד לציבור וחוק אחר לאנשי הסגל של בוריס ג’ונסון. האחרון, מצדו, מסרב לפטר את קאמינגס. עכשיו נשאר לראות מה יהיה המהלך הבא של האופוזיציה | בתמונה הקטנה: דומיניק קאמינגס (בתמונה הסבירה היחידה בלי מגבלות זכויות יוצרים. צילום: ניניאן רייד). בתמונה הגדולה: קתדרלת דרהאם (צילום: Teach46, ויקיפדיה)

יש סיכוי טוב שהשם דומיניק קאמינגס נשמע לכם מוכר. קשה לעקוב אחרי פוליטיקה בריטית ולא להיתקל בשם הזה. מדובר בשמו של היועץ הבכיר לראש הממשלה בוריס ג’ונסון, ומי שנחשב למושך בחוטים של האיש בדאונינג 10. הוא גם נחשב לאיש שעמד מאחורי קמפיין הברקזיט המוצלח במהלך משאל העם ב-2016 והצליח להביא לתוצאה הרצויה מבחינת הברקזיטרים. שלא במקרה, רבים חוששים מקאמינגס ורוצים לראות אותו מחוץ למעגל מקבלי ההחלטות. פעמים רבות חברי פרלמנט מהאופוזיציה קראו לג’ונסון להיפטר ממנו. סוג של שגרה.

אבל החל מסוף השבוע דומיניק קאמינגס מצא את עצמו עומד במרכזה של שערורייה רצינית. כזו שלא הוציאה רק את האופוזיציה לקרוא לפיטוריו באופן מידי, אלא גם חלק מחברי המפלגה השמרנית. שזה קצת פחות שגרתי.

מההתחלה

אז מה בעצם הסיפור? בשישי בערב (22.5) הדיילי מירור והגארדיאן חשפו שאותו דומיניק קאמינגס נחקר על-ידי המשטרה. למה? ובכן, בסוף מרץ האיש שבר בידוד וסגר. בסוף מרץ, מעט לאחר שבוריס ג’ונסון ומאט הנקוק אובחנו חיוביים לקורונה, קאמינגס ואשתו מרי וייקפילד פיתחו תסמיני COVID-19. בהתאם להנחיות, הם נדרשו להיכנס לבידוד של שבועיים. כך לפחות השניים העידו בכתיבתם לספקטייטור לאחר שהבידוד בא לסיומו. אז הנה הטוויסט: פרט שלא נכנס לכתבה לספקטייטור היה שהבידוד הזה קרה בעיר דרהאם שבצפון אנגליה, 264 מיילים (כ-425 קילומטר) מביתו בלונדון. מה יש בדרהאם? בית הוריו של קאמינגס. לשם הזוג נסע יחד עם הילד הקטן שלהם לאחר שווייקפילד פיתחה את התסמינים. קאמינגס עצמו פיתח את התסמינים כבר בדרהאם.

או במילים אחרות: דומיניק קאמינגס לכאורה הפר סגר בזמן שהיה אמור לשהות בבידוד, בכך שיצא מהבית שלא לאחד הצרכים שתוארו בהנחיות. כל הסיפור הזה התגלה הודות לעדות ראייה של אחד השכנים בדרהאם, שזיהה את קאמינגס משחק עם ילדו הקטן בחצר הבית. לעדותו, קאמינגס לבש לבוש חורפי יחסית למרות מזג האוויר הנעים, מה שלטענתו הסגיר שהוא עדיין החלים מהקורונה.

כלומר, דמות מאוד בכירה בממשל הבריטי לכאורה הפרה את ההנחיות באופן מאוד בוטה. זאת, לאחר שדמויות בכירות אחרות בממשל התפטרו לאחר שנתפסו מפרים את ההנחיות. לזכותו של קאמינגס ייאמר שבניגוד לנייג’ל פרג’, הוא לא העלה לטוויטר הוכחות מצולמות של הפרת ההנחיות. ובכל זאת, הוא נתפס.

הצד שלו

הדרישות לפטר את דומיניק קאמינגס לא איחרו לבוא. עוד באותו ערב ה-SNP דרשה מבוריס ג’ונסון לעשות כן. מפלגת הלייבור הוציאה הודעה דומה בבוקר שאחרי. גם כפוליטיקאים אינדיבידואלים, איאן בלאקפורד, ראש ה-SNP בווסטמינסטר, טען שאם קאמינגס לא יתפטר מיוזמתו, על ג’ונסון לפטר אותו. דברים דומים צייץ גם אד דייוויד, ראש המפלגה הליברל-דמוקרטית בפועל, צייץ דברים ברוח דומה. אבל האם דומיניק קאמינגס הפר את ההנחיות רק בשביל הכיף?

התגובה של דאונינג 10 התקבלה שלשום (ש’) ואמרה כך: “בגלל שהיה חשד שאשתו נדבקה בקורונה ובגלל הסבירות הגבוהה שהוא עצמו יחלה, זה היה חיוני עבור דומיניק קאמינגס להבטיח שיהיה מי שיטפל בבנו הצעיר. אחותו ואחייניותיו התנדבו לעזור, אז הוא הלך לבית קרוב אך נפרד מהמשפחה המורחבת שלו למקרה שיהיה צורך בעזרתן. אחותו ערכה קניות עבורם והשאירה הכל בחוץ. בשום שלב המשטרה לא דיברה איתו או עם מי ממשפחתו על העניין, בניגוד למה שדווח. פעולותיו היו בקנה אחד עם הנחיות הקורונה. מר קאמינגס מאמין שהוא פעל באופן סביר וחוקי”.

שרים שונים, למשל מייקל גוב או התובעת הכללית סואלה ברייוומן, ניסו לגבות את קאמינגס בכך שצייצו ש”דאגה למשפחה אינה פשע”. המגיבים ביקשו להזכיר שזה בהחלט לא פשע, אבל שיציאה כזו מהבית בימי קורונה בהחלט מהווה פשע. רבים טענו שלהם לא עמדה האפשרות לדאוג כך לילדיהם, שקאמינגס היה יכול למצוא פתרון קצת יותר קרוב לבית, ושיש תחושה שיש חוק אחד להם וחוק אחר לרמי המעלה כמו קאמינגס. בשלב זה כדאי להגיד שהשוואה לניל פרגוסון, בכיר במערכת הבריאות שהתפטר לאחר שנתפס מפר את ההנחיות, לא תהיה נכונה. פרגוסון הפר בידוד בשביל לבגוד באשתו, לא צורך חיוני בשום מצב.

הלחץ המשיך

האופוזיציה לא נכנעה כאן, והמשיכה לדרוש שבוריס ג’ונסון יפטר את דומיניק קאמינגס. אם זה לא מספיק, נחשף אתמול (א’) שקאמינגס נצפה בדרהאם באמצע אפריל, לאחר שכבר צולם שוב ברחוב דאונינג. כלומר, הוא למעשה הפר את הסגר פעמיים, והפעם כבר לא באמת היה לו תירוץ. לא פלא שבמקרה הזה, שר התחבורה גרנט שאפס פשוט אמר שלא היה ולא נברא.

אבל אתמול קרה דבר נוסף: לאופוזיציה חברו גם חברי פרלמנט שמרנים. הראשון היה סטיב בייקר. לדבריו, מעשיו של קאמינגס פגעו בקרדיט של הממשלה, ולכן הדבר הנכון עבור בוריס ג’ונסון יהיה לפטר את קאמינגס ויפה שעת אחת קודם. יותר מאוחר הצטרף גם רוברט גייל (שהיה לו גם חלק בפעם הקודמת ששמרנים התמרדו נגד ג’ונסון), שצייץ: “בזמן שכאב וכסב אני לחלוטין מעריך את הרצון של מר קאמינגס להגן על ילדו, לא יכול להיות חוק אחד לצוות ראש הממשלה וחוק אחר לכל השאר. הוא שלח מסר שגוי לחלוטין ועמדתו אינה בת הגנה יותר”. גם חברי פרלמנט שמרנים נוספים אמרו דבריו דומים, ולא ניכנס לפירוט של כולם.

מי שחיכה עם התגובות ברשתות החברתיות היה קיר סטארמר. התגובה הראשונה שלו לנושא הגיעה רק אמש (א’), אחרי שבוריס ג’ונסון גיבה את קאמינגס במסיבת העיתונאים היומית. סטארמר כתב: “זה היה מבחן לראש הממשלה והוא נכשל”. לאחר מכן הוא פירט על העלבון לקורבן שאזרחי בריטניה הקריבו בזמן שקאמינגס נסע מחוץ לעיר. הוא קרא לחקירה בנושא, על-מנת להחזיר את אמון הציבור בממשלה. מאוחר יותר העלה גם סרטון, בו הודה לציבור שהקשיב להנחיות, וביקר את ג’ונסון על דבריו. למרות שנראה שסטארמר התעורר מעט מאוחר, זה דווקא צעד חכם מבחינתו. כך הוא יכול להיראות כמי שנתן לג’ונסון הזדמנות לעשות את הדבר הנכון לפני שהוא עצמו תקף אותו. המפלגה כמפלגה תקפה אותו, חברי פרלמנט אחרים תקפו אותו, אבל סטארמר עצמו נשאר ממלכתי עד הרגע האחרון. רק אחרי שג’ונסון “אכזב” (כי לאיש לא היו ציפיות), סטארמר עבר להתקפה.

מסיבת העיתונאים

כאמור, ג’ונסון הגן על דומיניק קאמינגס במסיבת העיתונאים היומית, וכדאי לתת על זה את הדעת בהרחבה. לפני שג’ונסון התפנה לסטטיסטיקה הקבועה של מסיבות העיתונאים האלו, הוא ידע שהוא חייב לפתוח בתשובה לשאלה הבוערת של היום. לדבריו, הוא שוחח עם קאמינגס, והגיע למסקנה שגם אם נעשו מעט טעויות בזמן תקופת הבידוד, קאמינגס נהג באחריות. הוא לא יכול להאשים את קאמינגס על כך שהוא רצה להבטיח את שלומו של הילד שלו. מכל הסיבות האלו, ג’ונסון החליט שלא לפטר את קאמינגס. אני לא חושב שמישהו היה מופתע כל-כך מאז הפעם ההיא שנתניהו קיבל את המנדט להרכיב ממשלה.

צריך לזכור, בהקשר הזה, שההנחיות באותו הזמן כן שמו את הצורך למצוא טיפול לילדים בזמן בידוד כנסיבה יוצאת דופן לצאת מהבית. באופוזיציה גם לא ציפו שקאמינגס יקריב את ילדו על מזבח ההנחיות. איאן בלאקפורד הסביר שהעניין הוא פרופורציות: זה לא סביר בשביל העניין הזה לנסוע יותר מ-400 קילומטר. שימצא מישהו קרוב יותר שיעשה את זה. וזה בטח לא רעיון חכם ללכת להשתכן בסמוך להורים המבוגרים שלו, גם אם זה לא בדיוק באותו בית. כדי להתמודד עם ההגנה הזו, מפגינים שהציגו מיצג וידאו מחוץ לביתו של דומיניק קאמינגס צילמו עדויות של אימהות שלא היו יכולות להרשות לעצמן את מה שקאמינגס היה יכול כשהן היו בבידוד.

פני העתיד

אני לא יודע אם באמת יש הצדקה לפטר את דומיניק קאמינגס על העניין הזה. אם הוא אכן היה בבידוד עם משפחתו ודאג שהיא לא תעזוב את שטח הבית, האם זה באמת משנה אם זה היה בלונדון או בדרהאם? מצד שני, יש את עניין מראית העין: כשיועץ בכיר לראש הממשלה נוסע רחוק מהבית, גם אם יש לו סיבה טובה, זה נראה לא טוב. זה גורם למרמור בקרב הציבור ולאובדן אמון. נכון, זה מעצבן שהציבור מאבד אמון על דברים שעשויים להיראות לגיטימיים, אבל החיים מעצבנים. אבל זו לא הפואנטה, ואת השיפוט אשאיר לכם.

הפואנטה היא שהאופוזיציה מתה כבר הרבה מאוד זמן להיפטר מקאמינגס, והשערורייה הזו נפלה לידיה כפרי בשל. אליה הצטרפו גם לא מעט שמרנים שמפעילים לחץ מהצד שלהם. עכשיו השאלה כיצד השערורייה הזו תתפתח. אם האופוזיציה לא תרפה, עשוי להיות לזה אפקט אדיר: או שג’ונסון ייאלץ לפטר את קאמינגס לשמחת רבים, או שהוא יסרב לעשות זאת ואז התסיסה הציבורית תגבר. סטארמר אמנם הראה שהוא מסוגל להיות אופוזיציה אפקטיבית במאבק בן יום אחד, אבל כעת נראה אם הוא מצליח לשמור על נחישות גם לטווח הארוך. אם לא תהיה נחישות, העניין ידעך כמו עניינים אחרים, ועד שיהיו בחירות כולם כבר ישכחו מזה.

כבר אין צורך לחזור על זה שהמפלגתיות חזרה לפוליטיקה הבריטית, נכון?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *