התגעגעתם? מנהיג מפלגת הברקזיט נייג’ל פרג’ חוזר לסיבוב הופעות בטוויטר, בשידור ישיר מחופי דובר. פרג’ העלה סרטונים היישר מהחופים במטרה להתריע על מהגרים לא חוקיים שחוצים את תעלת למאנש. הבעיה: הדבר היווה הפרה בוטה של הנחיות הממשלה שלא לצאת מהבתים אלא לצרכים חיוניים. הדבר הביא את המשטרה לדפוק על דלת ביתו של פרג’. הוא מצדו טוען לרדיפה ולסתימת פיות על-ידי הממסד, ומתנגדיו לועגים לו. הדבר מעלה את השאלה לגבי ההנחיות הבריטיות: האם הן מגנות כמו שצריך על הזכויות הדמוקרטיות של הציבור? | צילום: הפרלמנט האירופי
יהיה זמן לדבר על אסטרטגיית היציאה של בריטניה, לאחר שבוריס ג’ונסון יכריז מה היא ביום ראשון. בינתיים, הנה סיפור שצמח בצל הקורונה, שמחזיר לחיינו אדם שלא שמענו ממנו זמן רב: ראש מפלגת הברקזיט נייג’ל פרג’. פרג’ גילה על בשרו שחוקי הפוליטיקה בימי הקורונה השתנו, והוא לא יכול לפעול כפי שפעל עד כה.
קצת רקע
אם יש נושא שבאמת כואב לנייג’ל פרג’, הרי שמדובר בהגירה. כל עוד בריטניה הייתה חברה באיחוד האירופי, הוא זעם בעיקר על כך שאירופאים היו יכולים להגר לבריטניה כאוות נפשם מבלי שלבריטניה תהיה מילה בעניין. אבל בריטניה כבר לא חברה באיחוד האירופי, ואם הממשלה לא תבקש הארכה כפי שהאיחוד מעוניין, העניין הזה לא יהפוך לאישיו. היה אפשר להאמין שפרג’ קיבל את מבוקשו בעניין, לא? ובכן, לא ממש. כי יש עוד עניין בהגירה שמטריד אותו מאוד. אני מדבר, כמובן, על הגירה לא חוקית.
כמו מדינות רבות, גם בריטניה צריכה להתמודד עם הגירה לא חוקית. מדיניות “האווירה העוינת” של ת’רזה מיי נועדה להתמודד בדיוק עם זה. אבל מה בדיוק אומרים המספרים? ובכן, לא באמת ניתן לדעת כמה מהגרים לא חוקיים יש, כי זה שהם לא חוקיים אומר שהם לא טרחו להירשם במשרד הפנים. אבל הסטטיסטיקאים ניסו. לפי מכון פיו, ב-2017 חיו בבריטניה בין 800 אלף ל-1.2 מיליון מהגרים לא חוקיים. האם זה המצב? לעולם לא נדע. אבל יש לא מעט בריטים – בין אם רימיינרים ובין אם ברקזיטרים – שהעניין הזה מטריד את מנוחתם מאוד.
אחת הדרכים של המהגרים הלא חוקיים להגיע לבריטניה היא דרך תעלת למאנש. בסמוך למיצר דובר רוחב התעלה הוא רק 34 קילומטרים, מה שמאפשר חצייה פחות קשה (אבל ממש לא בלתי מסוכנת) מצרפת. סוג כזה של הגירה בלתי חוקית מקבל ביטוי דיי טוב בסדרה Years and Years (אתם תקראו לזה “השנים” אם בא לכם, אני מסרב). המהגרים נוחתים בחופי דובר, ומשם ממשיכים הלאה. לא ניכנס כרגע למה שקורה להם אחר-כך, כי זה פחות רלוונטי. אגיד רק שהמאמצים נגד המהגרים הללו לא מצליחים לממשלה. בתחילת אפריל, למרות שצרפת הגבירה את הפטרולים שלה, לפחות 60 מהגרים לא חוקיים הצליחו לנחות על חופי דובר במשך שלושה ימים. ב-24 באפריל 76 מהגרים נעצרו במהלך ניסיון לחצות את התעלה.
בחזרה לפרג’
אז מה כל הסיפור הזה קשור לנייג’ל פרג’? אז כמו שאמרתי קודם, הוא מאוד מוטרד מהנושא הזה. כמה מוטרד? עצירתם של 76 המהגרים לא השאירה את נייג’ל פרג’ אדישה. ב-28 באפריל הוא לקח כובע קסקט וצלם, והלך לחופי לדובר כדי לצלם סרטון על הנושא. שם, הוא הסביר בדיוק את המסלול שעושים המהגרים הלא חוקיים מרגע שהגיעו בחיים אל החוף. משם הוא המשיך לעיירה הסמוכה הסטינגס, כדי לדבר עם אנשים הו-כה-אקראיים שיעידו ממקור ראשון על התופעה. פרג’ הביע דאגה מכך שהם עשויים להיות חולים ב-COVID-19, ובכך להיות צרה גדולה יותר מסתם מהגרים לא חוקיים.
The truth about illegal migrants is even worse than we thought. pic.twitter.com/WfiPxm7Siq
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) April 28, 2020
וכאן מגיע הטוויסט: קורונה. הימים הם ימי קורונה, ובבריטניה ההקלות לא נראות באופק. ואם בישראל מותר באופן מפורש לצאת מהבית להפגנות, בבריטניה זה לא המצב. שם מותר לצאת מהבית לקניית מצרכים, פעילות גופנית, ללכת לעבודה או לסידורים רפואיים. זהו. על כל עניין אחר אפשר לתת קנס. לפי עדויות מסוימות הרבה בריטים לא מקפידים על הכללים, אבל מבחינת החוק זה מה שמותר.
לזכותו של פרג’ ייאמר שהוא יותר אחראי ממי שירש אותו בהנהגת UKIP, ג’ררד באטן. באטן מפיץ קונספירציות ודיסאינפורמציה בכמויות שעשויות לגרום לכם לחשוב שהוא חטף הרעלה מנייר הכסף על הראש. ואני עדין לעומת מה שיש לפרג’ להגיד עליו בנושאים אחרים. בכל מקרה, פרג’ מכיר בקורונה. אבל העניין הוא שהסרטון שלו הוא הפרה בוטה של ההנחיות: הוא גם יצא מהבית שלא לאף אחת מהמטרות המותרות, וגם התקהל בלי שום אמצעי מיגון עם עוד שני אנשים, שניים מעל המותר (כי יש גם צלם). לזכותם ייאמר שהריחוק החברתי נשמר. כדאי להזכיר שמאז סוף ינואר לפרג’ אין יותר סטטוס פרלמנטרי כלשהו, כך שהוא פשוט דמות ציבורית שמשמשת דוגמה אישית לא מוצלחת מדי בלי שום חסינות.
אוקיי, ו..?
הנה מגיע הטוויסט: ב-4 במאי פרג’ העלה סרטון נוסף מדובר, בו הוא המשיך באותו קו מהסרטון הקודם, וקרא לממשלה לא להושיט שום עזרה למהגרים הלא חוקיים שמגיעים לחוף, תשושים מהמסע הקשה. יום לאחר מכן הוא צייץ שהמשטרה הגיעה אליו הביתה כדי לתת לו הנחיות לגבי נסיעות לא נחוצות. לדבריו, המשטרה קיבלה תלונה על כך שהוא נסע לדובר (כי באמת קשה לעלות על זה כשהמידע נמצא בסרטון ויראלי שהוא עצמו העלה). את הציוץ הוא חתם במילים: “איזה בזבוז גמור של זמן וכסף”.
Lockdown lunacy.
Two police officers just knocked on my door to advise me on essential travel.
They had received a complaint that I had been to Dover to report on the illegal migrant scandal taking place.
What a total waste of time and money.
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) May 4, 2020
פרג’ חטף לא מעט לעג על העניין הזה. העובדה שהוא מעז להתלונן לאחר שהפר את ההנחיות ועוד תיעד את זה גרמה לרבים לכעוס עליו. מי שבעיקר חיכו לו מעבר לפינה היו הרימיינרים, שמבחינתם פרג’ הוא פרסונה נון גרטה. סגנון אחד של עקיצות היה “חשבתי שהצבענו בעד סיום התנועה החופשית”, כשהרפרנס הוא כמובן התנועה החופשית של אזרחי האיחוד האירופי בין המדינות אותה ביקשו הברקזיטרים לגדוע. אחרים טענו שאלו תמיד ברקזיטרים שמתנהגים כאילו אין סגר והם מעל החוק. זה כנראה ממש לא נכון, וסביר להניח שלא מעט רימיינרים גם שוברים את הכללים. סביר להניח יותר שאלו מתוכם שיש להם פרופיל ציבורי פשוט לא מעלים את זה לטוויטר. מנגד, עלתה הטענה שפרג’ ביצע את עבודתו כפוליטיקאי ופרשן, ולכן לא הפר את ההנחיות. וגם אם הפר את ההנחיות, זה מאוד מטריד שאדם מקבל דפיקות על דלת ביתו לאחר שביקר את הממשלה.
משטרה, כמובן, היא לא מה שיעצור את פרג’ מלצלם עוד סרטון ולהעלות לטוויטר. את זה הוא אמר. וגם את “לא תשתיקו אותי”. ההשוואות לדמויות כלשהן בפוליטיקה הישראלית על אחריותכם בלבד. הוא גם התלונן על כך שניל פרגוסון, יועץ רפואי לממשלה שהתפטר על רקע הפרת ההנחיות לטובת רומן (איך דופקים במעשה אחת את הבריאות, הקריירה והנישואים? ככה), לא ייקנס על-ידי המשטרה. לפי פרג’, זאת משום שפרגוסון הוא חלק מהממסד.
אז מי צודק?
קשה להגיד שמי מהצדדים התנהג בצורה מופתית. פרג’ זכאי לחטוף בראש. עם כל הכבוד לטענה שזו העבודה שלו, זו לא: ההנחיות שמאפשרות לצאת לעבודה נועדו לתת לאדם את האפשרות להתפרנס ולהביא אוכל הביתה. נייג’ל פרג’ לא מתפרנס כרגע מפוליטיקה או מפרשנות. אי לכך, הוא לא יכול להצדיק את היציאה הזו כחיונית, גם אם הביאה מידע חשוב. באופן אישי, אני חושב שכן צריך לאפשר לדמוקרטיה – ולא רק המוסדית – לעבוד איכשהו, ולו בשביל אמון הציבור. מצד שני, גם אם ההנחיות כרגע לוקות בחסר, אם הממשלה לא תאכוף אותן (בשיקול דעת, כמובן) כשהן מופרות באופן כה בוטה זה פתח לצרות. וגם, עם כל הכבוד, דפקו לו בדלת והזהירו אותו. הוא לא דיווח על קנס או על כל דבר אחר. אלו לא משטרים אפלים.
מצד שני, הציוץ של פרג’ צויץ קצת אחרי 22:00 (שעון בריטניה). אז יכול להיות שפרג’ חיכה כמה שעות כדי ליצור אפקט יותר דרמטי לעניין הזה, אבל בהחלט קיימת האפשרות שהמשטרה פשוט דפקה אצלו בדלת בשעה הזו. וזה, עם כל הכבוד, אידיוטי ברמות. שני שוטרים שנמצאים בפתח הבית בשעה כזו הם לא סימן מבשר טובות ומלחיץ. נכון שפרג’ לא קיבל בשורות טובות, אבל האזהרה הזו הייתה יכולה לחכות לצהרי היום למחרת. ובכל זאת, בהתחשב בעובדה שהמשטרה אמורה לאכוף את ההנחיות, הטעות הזו לא הופכת את פרג’ לצודק.
ושוב, ייתכן שהמידע שפרג’ הביא היה חשוב. הדיון על המהגרים האלו הוא ארוך, שכן מצד אחד מדובר במהגרים לא חוקיים, ומצד שני מדובר באנשים שאם הם מוכנים לסכן את חייהם כדי להגיע לבריטניה כנראה שהם לא סתם באו לעקוץ. ובכל זאת, מאחר שפרג’ לא בדיוק מביא תיעודים מרשימים, הוא כנראה היה יכול להתריע מהסלון.
יכול להיות שהממשלה הבריטית צריכה לחדד את ההנחיות ולאפשר מחאה פוליטית כל עוד נשמר הריחוק החברתי (שעליו פרג’ הקפיד). מצד שני, אם פרג’ מחזיק מעצמו מנהיג ציבור, אז הוא צריך לתת דוגמה אישית.
ולסיום
הסרטון הזה של נייג’ל פרג’ מריע לרופאים באמצעות תיפוף על סיר שרף את הרשתות החברתיות, אז למה שלא תיהנו גם?
Supporting Clap For Our Carers. pic.twitter.com/5X5MA9PXKC
— Nigel Farage (@Nigel_Farage) April 30, 2020