בוריס ג’ונסון חוזר לתפקוד כראש הממשלה, והקלחות הפוליטיות מחכות לו. דומיניק קאמינגס מעורר דאגה עקב נוכחותו בישיבות הצוות המדעי המייעץ לממשלה. מישל ברנייה מאשים את בריטניה בחוסר רצינות במו”מ על הסכמי הסחר עם האיחוד האירופי. הממשלה לא ממש מצליחה לעמוד ביעדי הבדיקות שהציבה לעצמה. ואמנם תחקיר של הממשלה מנקה את פריטי פאטל מהטענות שנהגה בבריונות נגד עובדי משרדה, אבל רבים לא מאמינים לתחקיר הזה. או כל הדברים האלו עשויים להיראות באור אחר לחלוטין, אם הממשלה תטרח לתת כמה תשובות ולחשוף יותר מידע, אבל שתעשה כן היא עלולה לחטוף חזק בתקשורת. במילים אחרות, הפוליטיקה הבריטית הסתגלה מהר לקורונה | צילום: חשבון הטוויטר של בוריס ג’ונסון

שלשום (ב’) בוריס ג’ונסון חזר לתפקד בדאונינג 10, אחרי יותר משלושה שבועות בהם היה מנוטרל עקב הידבקותו ב-COVID-19. ג’ונסון כמובן היה מעודכן במתרחש, אבל מי שניהל את העניינים היה ממלא מקומו שר החוץ דומיניק ראב. בינתיים, ג’ונסון נכנס לתוך מספר קלחות פוליטיות. על אחת הרציניות שבהן – תחקיר הטיימס שמצא שהממשלה התרשלה בתפקידה – כבר הרחבתי, אבל יש עוד כמה. למעשה, נראה שהן פשוט חיכו לו שיחזור. אז, לכבוד חזרתו של ג’ונסון לתפקוד, הנה כמה קלחות פוליטיות שהוא יצטרך להתמודד עם מה שמתבשל בהן.

החבר דומיניק

אם יש מישהו שבוריס ג’ונסון חוטף בגללו הכי הרבה אש, למעט בוריס ג’ונסון עצמו, זה היועץ שלו דומיניק קאמינגס. הייתה לי מחשבה שכל עוד אנחנו בשיאו של משבר הקורונה השם הזה לא ממש יעלה. אבל תקוות לחוד וקורונה לחוד. לגארדיאן הודלף שקאמינגס היה נוכח באחת הפגישות הקריטיות של הצוות המדעי שמייעץ לממשלה, בה הוחלט על כניסה לסגר. מעבר לכך, קאמינגס היה נוכח בעוד פגישות רבות של הצוות. איתו היה גם בן וורנר, מנתח נתונים שעבד עם הקמפיין לטובת הברקזיט ב-2016. קאמינגס לא רק נכח בפגישות, הוא גם העלה שאלות לדיון.

שאלה שיהיה לגיטימי לשאול בנקודה הזו היא: אז מה? מה הביג דיל שהיועץ הפוליטי של ראש הממשלה נוכח בישיבה של הצוות המדעי שמייעץ לממשלה? ובכן, ראשית, יש מי שמאמינים שזה לא מקובל. לפי דייוויד לידינגטון, שהיה הסוג-של ממלא מקומה של ת’רזה מיי כשהיא כיהנה כראשת הממשלה, הוא לא זוכר שלצוותים האלו הגיעו יועצים ואפילו לא שרים. דייוויד קינג, המדען הראשי לשעבר, השתומם כששמע שגורמים פוליטיים מגיעים לפגישות הצוות, והסביר שאסור לאפשר פוליטיזציה של הצוות המדעי, כדי להבטיח שלא ייכנסו לחוות דעתו שיקולים זרים. קינג תהה אם זה מה שהביא לכך שהוועדה הזו מתנהלת בחשאיות. את ההנחה הזו פסל המדען הראשי הנוכחי פטריק ולאנס בכך שהחשאיות נועדה למנוע לובינג מול החברים בצוות.

האם הנוכחות של קאמינגס באמת כל-כך בעייתית? קשה להגיד, כי הממשלה מסרבת לחשוף את העצות המדעיות שהיא קיבלה ועליהן ביססה את המדיניות שלה. יכול להיות שהוא לא עשה שם משהו מטריד במיוחד, ויכול להיות שהוא השתמש בנוכחות שלו כדי לדחוף את הצוות לכיוון מסוים ולא בהכרח חיובי. כל עוד הדברים האלו נותרים חסויים, החשדות שגם כך יש נגד קאמינגס, שהוא למעשה מנהל את ג’ונסון ואת בריטניה כולה, רק יגברו.

שעון אירופה

הברקזיט, תאמינו או לא, זה עדיין דבר. הדדליין לבקשת הארכה של תקופת המעבר הולך ומתקרב. וכמו שכבר אמרנו, הממשלה לא מתכוונת לבקש את ההארכה הזו, למרות שבאיחוד האירופי לא ממש רוצים להתעסק בעניין הזה כרגע. ובכן, באיחוד ממשיכים להיות מתוסכלים מבריטניה: הנושא ונותן מטעם האיחוד, מישל ברנייה, אמר שההתקדמות “מאכזבת” במספר נושאים עיקריים. ביניהם הגישה של בריטניה לשוק המשותף, צדק ודיג. הוא גם הזהיר ש”השעון מתקתק”. ברנייה מסביר שהוא לא אוהב את הגישה הבריטית לפיה מדובר בשני ריבונים שווים שנושאים ונותנים ביניהם, כשבפועל מדובר בבלוק ענק אל מול מדינה קטנה בהרבה. או במילים אחרות, ברנייה עצבני שאין התקדמות במו”מ, וטוען שמי שאשמה בכך היא בריטניה.

הממשלה, מצדה, ממשיכה להתעקש שהכל בשליטה. סרטון שנהיה ויראלי בזכות חתול – כמו רוב הסרטונים הוויראליים – הראה זאת היטב. חבר הפרלמנט הילארי בן שאל את השר מייקל גוב על התקדמות השיחות. גוב – שבתחילת דבריו נקטע על-ידי יללת החתול שלו – אמר שהוא מסכים שאכן הקורונה יצרה קשיים, אבל שהוא מאמין שעדיין אפשר לעמוד בלוח הזמנים המקורי למו”מ. אשרי המאמין, אבל צריך להזכיר שוב שבריטניה מפעילה כאן הימור מסוכן: אם זה מצליח, ג’ונסון יהיה גיבור היום, ואולי יצליח להשכיח חלק מטעויותיו לגבי הקורונה (יש לציין שברור שיהיו טעויות, אף אחד לא מושלם אל מול אתגר מהסוג הזה). אם זה ייכשל, בריטניה תמצא את עצמה מול שוקת שבורה, פעמיים. פעם אחת בגלל הקורונה, ופעם אחת בגלל שלבריטניה לא יהיה הסכם סחר עם אף מדינה.


זה לא שהאיחוד האירופי קדושים, כמובן. אבל מתבקש שבזמנים כאלו – בהם כבר אין שר ברקזיט, שר החוץ עד כה היה עסוק במיוחד בלמלא את מקומו של ראש הממשלה ובשאר הזמן עסוק בהחזרת בריטים שנתקעו בחו”ל (או לפחות מעמיד פנים שזה מה שהוא עושה), ובעצם אין מי שיעסוק בעניין במשרה מלאה – לבקש בכל זאת הארכה. הציבור, אגב, כבר הראה שהוא יגלה הבנה לצעד כזה.

בדרך למאה אלף?

אחת הסוגיות העיקריות שעלו במהלך החודש האחרון היה נושא הבדיקות. הממשלה הבטיחה שעד ה-30 באפריל בריטניה תבצע 100 אלף בדיקות ביום. ובכן, אפריל עוד רגע נגמר, ולא נראה שהממשלה אפילו קרובה ליעד הזה. נכון לעכשיו, בריטניה עומדת על כ-40 אלף בדיקות ליום. בעיניי רבים זה מביך ביותר.

התקשורת ממש לא התעלמה מהעניין עוד מהשבוע שעבר, וכל שר שנקלע בדרכה נשאל על העניין הזה. השרים האומללים נאלצו להגיד שהם יודעים במשימה מאתגרת, אבל שאין להם ספק שהם יעמדו ביעד. ובכן, אלא אם תהיה היום ומחר קפיצה מטורפת במספר הבדיקות, כנראה שהממשלה תיאלץ להכריז שהיא לא עמדה באתגר. עכשיו, כשג’ונסון חזר, הוא עלול להתמודד עם העניין הזה בעצמו. היום (ד’) יהיה הסשן הראשון של שאלות לראש הממשלה בו ישתתפו ג’ונסון וגם ראש האופוזיציה הטרי קיר סטארמר. סביר מאוד להניח שאחרי שהברכות הבריטיות המוכרות על חזרתו של ג’ונסון לתפקוד, סטארמר ישאל מה גרם לכישלון הזה.

קיר סטארמר
יאתגר בעניין הבדיקות? קיר סטארמר (צילום: כריס מקאנדרו)

עכשיו, זה לא שזה שיש פחות מ-100 אלף בדיקות זה עניין מביך בפני עצמו. אני לא אפידמיולוג ויכול להיות ש-40 אלף זה בהחלט מספיק. אני לא יודע. מה שהופך את זה למביך עבור הממשלה זה חוסר העמידה ביעדים שהיא הציבה לעצמה. יכול להיות, אגב, שיש לכך סיבות טובות: בעיות בשרשרת האספקה, בעיות בכוח אדם ועוד מיליון סיבות אחרות. אבל הממשלה התעקשה שהיא תעמוד ביעד הזה, במקום לרדת מהעץ. עכשיו, היא תעמוד בפני מבוכה אמיתית.

יש לציין ששר הבריאות מאט הנקוק טוען שביומיים האחרונים מספר הבדיקות עבר את ה-70 אלף בדיקות ליום. יכול להיות. אבל בלי נתונים מהימנים ויותר ממוסמכים מהטענה של הנקוק, רבים יסתכלו על העניין בספקנות.

תחקיר לא משכנע

זה אמנם כבר לא בדיוק השלמות כי זה קרה אתמול (ג’), אבל גם עם זה ג’ונסון יצטרך להתמודד. יכול להיות שאתם זוכרים שפריטי פאטל הואשמה שהיא התנהגה באופן בריוני כלפי אנשי השירות הציבורי שעבדו במשרדים השונים בהם כיהנה כשרה. השיא היה ההתפטרות של פיליפ רוטנם, המזכיר הקבוע של משרד הפנים, בפברואר, בגין טענות אלו בדיוק.

כעת, הודלף לעיתונות, ולאחר מכן אושר על-ידי דאונינג 10, שהתחקיר של משרד הקבינט בעניינה של פאטל לא מצא שום ראיות נגדה. היא עדיין תצטרך להתמודד עם פיליפ רוטנם בבית המשפט, אבל משאר התלונות היא מנוקה. העניין הוא שרבים לא מאמינים לתחקיר הזה. חלקם טוענים שהוא זוהם מראש, אחרי שג’ונסון אמר שהוא יתמוך בפאטל בלי קשר לתוצאות, עוד לפני שהתחקיר החל. אחרים טענו שכל האופן בו נעשה התחקיר מהווה בדיחה, תוך כדי שהוא פוגע במאמצים להילחם בבריונות נגד אנשי השירות הציבורי.

עכשיו, צריך להגיד, המגיבים לא באמת ראו את דו”ח התחקיר. יכול להיות שהוא עשוי לעילא ולעילא, ושפאטל אכן לא עשתה שום דבר לא סביר. אבל אלא אם ג’ונסון ישחרר את הדו”ח הזה במהירות, החשדות נגד איכות התחקיר הזה עשויים לגדול עוד ועוד. צריך לזכור שפאטל היא גם ככה מגנט להתנגחויות מצד האופוזיציה לג’ונסון ומבחינת חלק מהתקשורת (וזאת, שוב, למרות שמדיניות ההגירה שלה סבירה בהרבה מזו של ת’רזה מיי שזוכה לעדנה בימים אלו). לכן, לדבר הזה עשויה להיות השפעה של ממש על האמון בממשלה.

פריטי פאטל ובוריס ג'ונסון
ההגנה מראש פוגעת באמינות התחקיר. פריטי פאטל ובוריס ג’ונסון (צילום: דאונינג 10)

לסיכום

נראה שבוריס ג’ונסון חוזר למציאות פוליטית בה אין קורונה: הנוכחות של דומיניק קאמינגס מטרידה את כולם, הברקזיט מעלה תהיות, פריטי פאטל מושכת אש, והשרים מוצאים את עצמם מתפתלים על עניין שקשה לנצח בו. זה לא בהכרח שהתפקוד של ג’ונסון רע. זה לא בהכרח רע שקאמינגס יודע מה קורה בצוות המדעי שמייעץ לממשלה. זה לא בהכרח רע שהממשלה מתעקשת על הדדליין לסוף תקופת המעבר – זה הרי עבד לה לא רע כדי לשנות את הסכם היציאה של ת’רזה מיי. זה לא בהכרח רע שבריטניה לא הגיעה ל-100 אלף בדיקות קורונה ליום – יכול להיות שמספיק הרבה פחות. התחקיר נגד פריטי פאטל הוא לא בהכרח מכור. העניין הוא שהממשלה צריכה לספק הרבה מאוד הסברים, כי זה פשוט לא נראה טוב. המזל הגדול של ג’ונסון הוא שאין בחירות בקרוב.

או במילים אחרות, נראה שהפוליטיקה הבריטית כבר נכנסה לשגרת קורונה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *