חדשות בקטנה: מהדורת בחירות מיוחדת. בוריס ג’ונסון וג’רמי קורבין הצליחו לעורר עליהם מתקפות פוליטיות באמצעות תגובותיהם לפיגוע בגשר לונדון. אחרי שאנדרו ניל כיסח את ג’רמי קורבין בריאיון, נראה שבוריס ג’ונסון מנסה להתחמק מריאיון משלו בכל מחיר. ערוץ 4 הציבו במקום בוריס ג’ונסון פסל קרח מטפטף, לאחר שזה לא הגיע לדיבייט בנוגע למשבר האקלים, מה שהביא לתלונה מצד השמרנים. ולמה בוריס ג’ונסון ממש לא רוצה שדונלד טראמפ ידבר בשבחו בפסגת נאט”ו הקרבה? | צילום: דאונינג 10
בזמן שעברתי על מצעי הבחירות של המפלגות, דבר שגזל ממני לא מעט זמן, התרחשו בבריטניה כמה דברים רלוונטיים לבחירות. לכן, מהדורה מיוחדת של המדור “תה מנחה” לכבוד הבחירות הכלליות 2019, עם כמה חדשות שחייבים לדעת. החדשות לא מופיעות בסדר כרונולוגי בהכרח, אלא לפי הרלוונטיות ורמת העניין.
השפעות הטרור
על הפיגוע שהתרחש בסוף השבוע בגשר לונדון כנראה ששמעתם. למקרה שלא, אז בקצרה: ביום שישי, אוסמן קאן, אדם שכבר הורשע בטרור ושוחרר בתנאים מגבילים, תקף עוברי אורח בגשר לונדון. הוא אמנם נורה למוות, אבל לא לפני שהביא לפצועים והרוגים. מעבר לאובדן חיי אדם, פיגוע כזה בזמן בחירות מביא עמו, מטבע הדברים, גם השלכות על הפוליטיקה.
בוריס ג’ונסון, בריאיון לאנדרו מאר (BBC), האשים את ממשלת הלייבור האחרונה, בטענה שהציגה חקיקה שמאפשרת שחרור מוקדם על אוטומט. מאר הזכיר לג’ונסון עניין אחד פעוט: במאי הקרוב יושלם עשור של שלטון שמרני. מה נעשה מטעם המפלגה? ג’ונסון השיב שכעת, כשהוא ראש הממשלה, צעדים יינקטו. חייזר עוד עלול לחשוב שגורדון בראון המשיך בתפקידו כראש הממשלה, ושבהמשך החליפו אותו אד מיליבנד וג’רמי קורבין. בכל מקרה, ג’ונסון גם אמר שישנם 74 אנשים שהורשעו בטרור ושוחררו מוקדם, שכעת עניינם נבחן מחדש. משרד המשפטים אישר שזה אכן המצב. הדברים האלו של ג’ונסון לא התקבלו יפה בעיניי חלק מהפוליטיקאים. אד דייווי, סגנה של ג’ו סווינסון, האשים את ג’ונסון בניצול הפיגוע לצרכים פוליטיים.
גם ג’רמי קורבין הצליח להביא עליו מתקוממים. בנוהל מבחינתו. בריאיון לסופי רידג’ (סקיי ניוז), הוא אמנם הפתיע כשהצדיק את השוטרים שירו למוות בקאן, למרות שהוא נוהג לבקר את כוחות הביטחון הבריטיים. אבל, כשנשאל על-ידה אם לדעתו אנשים שהורשעו בטרור צריכים לרצות את כל הזמן שנקבע לגביהם, הוא ענה “לא בהכרח”. לדבריו, יש לבחון את הנסיבות והתנאים בבתי הכלא. המפלגה השמרנית לא פספסה את ההזדמנות להציגו כמי שישחרר טרוריסטים. חייבים לציין שלקשור טרור אך ורק לתנאים סביבתיים, ולהתעלם מהפן האידיאולוגי שלו, זה במקרה הטוב נאיבי. בהמשך, באירוע בחירות ביורק, קורבין אמר שיש צורך להשקיע משאבים, שכן “לא ניתן לשמור על ביטחונם של אנשים בזול”.
מאנדרו עד אנדרו לא קם כאנדרו
נעבור למשהו קליל יותר? קדימה. תכירו את אנדרו ניל, מראיין ותיק ב-BBC, ואחד שלא עושה חשבון לאף אחד. לכבוד הבחירות, ניל מראיין את כל ראשי המפלגות. שבוע שעבר היה תורו של קורבין, וזה הלך רע. הריאיון הזה יצר שתי כותרות. כותרת אחת נוצרה בעקבות דבריו של הרב הראשי של בריטניה אפרים מירוויס, שהזהיר מפני הצבעה ללייבור עקב האנטישמיות המיוחסת להנהגת המפלגה. כשנשאל על כך בריאיון, קורבין דחה את האשמותיו של מירוויס. לאחר מכן, ניל שאל את קורבין אם ירצה להתנצל בפני הקהילה היהודית על מעשים שגרמו להם אי נוחות. קורבין לא התנצל ולא אמר שהוא לא צריך להתנצל, אלא אמר שהוא נחוש להילחם בגזענות על כל צורותיה. ההזדמנות להתנצל עלתה עוד שלוש פעמים, וקורבין המשיך בשלו. הכותרת השנייה הייתה שנטל המס יגדל גם על אנשים בעלי הכנסה שלא מהגבוהות ביותר.
הריאיון הזה גרם נזק לקורבין, ונראה היה שבוריס ג’ונסון פחד ממה שניל יעשה לו עצמו כשיגיע תורו להתראיין. זאת, מאחר שה-BBC התקשו לקבוע עמו תאריך לריאיון. בהתאם, בלייבור האשימו את ג’ונסון בפחדנות. דאונינג 10 הציעו שג’ונסון יתראיין לתכניתו של אנדרו מאר, אך ב-BBC סירבו לכך לפני שייקבע תאריך לריאיון אצל אנדרו ניל. בסופו של דבר, ג’ונסון התראיין לתכנית של מאר בגלל הפיגוע בגשר לונדון, שגרם למקבלי ההחלטות ב-BBC להסיק שריאיון של ראש הממשלה לאחר אירוע טרור תואם את האינטרס הלאומי. אתמול, ג’ונסון אמר שהוא ישמח להתראיין אצל ניל. אבל, תאריך עדיין לא נקבע. אבל היי, גם אנדרו מאר הוא אנדרו כלשהו.
כתוב בקרח
בשבוע שעבר ערוץ 4 אירח דיבייט שכלל את ראשי המפלגות, כדי לדון בנושא אחד ויחיד: משבר האקלים. רוב ראשי המפלגות קיבלו את ההזמנה, אך שניים לא הגיעו: בוריס ג’ונסון ונייג’ל פרג’. לגבי פרג’ אפשר להבין, כי הוא הרבה יותר סקפטי לגבי הנושא מאשר רוב הפוליטיקאים. ג’ונסון הסביר בדיעבד שהוא לא יכול “להופיע בכל דבר”, ושהוא דחה את הזמנת ערוץ 4 “לפני עידנים”. הוא הציע שבמקומו יגיע מייקל גוב, אך ההצעה נדחתה בטענה שהדיבייט נועד לראשי המפלגות בלבד. במקומם של ג’ונסון ופרג’ הוחלט להציב שני פסלי קרח נמסים, שאמורים לשקף את הקטסטרופה.
המפלגה השמרנית לא אהבה את זה, והגישה תלונה נגד ערוץ 4 בטענה להתנהגות מפלגתית, מה שמפר את תנאי הרישיון של הערוץ. לדברי התלונה, יש כאן ניסיון להשפיע על דעת הקהל. יש לציין שכיסאות ריקים בדיבייטים עבור מי שנעדרו ממנו הם לא עניין מאתמול. כשבוריס ג’ונסון נעדר מהדיבייט הראשון בין המתמודדים על ראשות המפלגה השמרנית, ערוץ 4 סידרו לו דוכן ריק. תכנית הסאטירה Have I Got News for You מבית ה-BBC, שמארחת פוליטיקאים שונים, נוהגת להשאיר כיסא ריק לפוליטיקאים שלא מגיעים. ב-1993, רוי הטרסלי (עד 1992 סגן ראש מפלגת הלייבור) לא הגיע, והוחלף בקופסה של שומן חזיר. זאת, בטענה שהשומן מסוגל לאותן איכויות. כעת יצטרכו להחליט אם הצבת הפסל, מעבר לכיסא הריק, מהווה שבירה של המוסכמות.
ג’ונסון האמריקאי
מחר ומחרתיים (ג’-ד’) תתקיים בלונדון הפסגה השנתית של נאט”ו, שתכלול את מנהיגי המדינות החברות. בין האורחים הצפויים: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. טראמפ ידוע בכך שהוא לא שומר על הכללים הדיפלומטיים, וכבר הואשם בעבר בהתערבות בבחירות של מדינות זרות באמצעות חלוקת שבחים למועמד מסוים. זה הביא את בוריס ג’ונסון להגיד ברדיו LBC שמוטב ש”אף צד לא יהיה מעורב בקמפיין בחירות של הצד האחר”. החשש ברור, שכן טראמפ נוהג לחלוק שבחים לג’ונסון.
במהלך הפסגה, לא צפויה פגישת אחד-על-אחד בין ג’ונסון לטראמפ. בתקשורת האמריקאית הסיקו שהדבר נבע מכך שג’ונסון “שלח מסר ברור” לטראמפ שיישאר רחוק. לפי כלי התקשורת בלומברג, מקורות במפלגה השמרנית מפחדים שטראמפ יגיד משהו שיחרוג מהכללים ויספק תחמושת למפלגת הלייבור. זה חשש הגיוני, האמת. טראמפ לא מאוד פופולרי בבריטניה (למרות שבהחלט יש לו תומכים גם בממלכה), וגם ככה ג’ונסון מזוהה בעיניי רבים כ”טראמפ הבריטי”. הדבר האחרון שהוא צריך זה שטראמפ עצמו יחזק את הזהות הזו.
אבל טראמפ, כידוע, הוא לא אחד שאפשר לעצור מלהגיד את מה שעל דעתו. לכן, העובדה שג’ונסון מנסה למנוע ממנו לדבר בשבחו, אין פירושה שטראמפ ייענה להפצרות.