נושא שבימים האחרונים מעסיק את מערכת הבחירות הוא גזענות. שני חברי לייבור נאלצו לוותר על מועמדותם לפרלמנט לאחר שנתפסו באמירות שנתפסו כאנטישמיות. בוריס ג’ונסון זימן לעצמו סערה בתוך מפלגתו שלו, לאחר שנטש את הבטחתו לחקירה עצמאית של בעיית האסלאמופוביה במפלגה השמרנית. וחבר במפלגת הברקזיט הצליח לגרום להאשמתו בגזענות בגלל חברות בלהקת מטאל שנויה במחלוקת. וכשהוויכוח על הברקזיט מעצים את הוויכוח על הגירה, ליכולת להתחמק מהצטיירות כגזענים בהחלט צפויה חשיבות | צילום: אליסדייר היקסון
שלושה פוסטים הקדשתי בבלוג הזה כדי לעסוק בהרחבה בבעיה של גזענות בתוך המפלגות הגדולות בבריטניה: האנטישמיות בקרב הלייבור, האסלאמופוביה בתוך המפלגה השמרנית והאופן בו המפלגות עושות שימוש בגזענות המדוברת זו נגד זו. ובכן, נראה שלפחות פרק א’ ו-ב’ חוזרים במיוחד לבחירות: גם הלייבור הסתבכה שוב בענייני אנטישמיות וגם המפלגה השמרנית הסתבכה שוב בענייני אסלאמופוביה. תיראו מופתעים.
ושוב להבהיר: העובדה ששתי התופעות האלו מופיעות יחד לא באה ממקום של איזון קדוש או מרצון להראות סימטריה לא קיימת, אלא בגלל ששני הדברים קרו יחסית במקביל.
שיילוק חזר מוונציה
לפני יומיים (ו’), חבר מועצת הארינגיי גדעון בול נאלץ לוותר על מועמדותו לפרלמנט מטעם מפלגת הלייבור. הסיבה: במהלך ישיבה שהתקיימה ביולי הרוחות התחממו, ובול השתמש במילה “שיילוק”. למקרה שהמילה הזו לא אומרת לכם כלום, אז זהו שמו של היהודי במחזה השייקספירי “הסוחר מוונציה”. למרות ששייקספיר שם בפיו של שיילוק את המונולוג המפורסם “והיהודי אין לו עיניים?”, דמותו של המלווה בריבית נחשבת לאנטישמית. ישנם גם חוקרים הסבורים שהמונולוג הזה נכתב באירוניה ואמור בכלל להצחיק את הקהל. בכל מקרה, אף אחד בימינו לא משתמש בכינוי “שיילוק” כמחמאה. עכשיו, תוסיפו לזה שבישיבה המדוברת נכח חבר מועצה יהודי. בול אמנם ניסה להסביר יותר מאוחר שהוא התכוון לאנשים שלא בוחלים באמצעים כדי להשיג את מה שהם רוצים, ושלא ידע שהדמות של שיילוק היא של יהודי עקב ילדותו במעמד הפועלים, וגם התנצל על השימוש במונח, אבל חקירה נגדו מטעם הלייבור כבר נפתחה. הוא פרש על-מנת לא להקשות על המפלגה.
גדעון בול הוא מועמד הלייבור השני שנאלץ לפרוש על הרקע הזה. יום לפני בול (ה’), קייט רמזדן נאלצה לעשות את אותו הדבר. הסיבה שלה: היא פרסמה פוסט בבלוג שלה, בו טענה שמדינת ישראל היא “ילד מתעלל שנהיה למבוגר מתעלל”, וגם התנגדה להגדרה לאנטישמיות שאומצה בבריטניה. לפי הג’ואיש כרוניקל, גוף התלונות של מפלגת הלייבור בתחילה אישר לרמזדן לרוץ לפרלמנט מטעמה, בתנאי שתמחק את הפוסט הזה. אמנם ניתן להתווכח עד כמה הטענות שלה הן אנטישמיות פר-אקסלנס, אבל את המנהיגות היהודית זה הוציא מהכלים. ואז, באורח פלא, מנגנון המפלגה הודיע לרמזדן שהיא עלולה לעמוד בפני הליך משמעתי. זה כבר הביא לכך שהיא פרשה “מסיבות אישיות”.
חוקרים ברצינות
ההישג הגדול של סאג’יד ג’אוויד במהלך המרוץ לראשות המפלגה השמרנית, היה שבמהלך הדיבייט של ה-BBC הוא הצליח לגרום לכל המתמודדים להתחייב שאם ינצחו במרוץ הם יזמינו חקירה עצמאית בתוך המפלגה לגבי האסלאמופוביה בתוכה. גם בוריס ג’ונסון התחייב שתהיה אחת. ואכן החלו תהליכים. אבל כבר בספטמבר עלו תלונות שהחקירה שג’ונסון מעוניין בה נוגעת אך ורק לאפליה בפועל וגילויי דעה קדומה, ולא לחקירת עומק של התופעה. כעת, נראה כי ג’ונסון החליט ללכת על חקירה כללית בנושא גזענות במפלגה. הדבר נראה לרבים כמו מס שפתיים תוך כדי התחמקות מחקירת עומק.
זה לא התקבל היטב. שר הבריאות מאט הנקוק נשאל על העניין אתמול (ש’), ולמרות שהוא אמר שיש צורך בחקירה של האסלאמופוביה במפלגה, הוא היה חייב להוסיף משהו שיעצבן את כולם. הוא התייחס לסעידה וארסי, שמרנית המכהנת בבית הלורדים ומי שמנהיגה את המלחמה באסלאמופוביה בתוך מפלגתה שלה. לדבריו, “יש כאלו שנוקטים בעמדה יותר מאוזנת” משלה בנושא. הוא אחר-כך ביטל את האפשרות שהוא מאמין שווארסי לא מאוזנת בעמדתה, אבל יש מי שהתקשו להבין את זה אחרת. וארסי ממש לא נשארה חייבת, ובציוץ האשימה אותו ב-“whitesplaining”, והוסיפה באירוניה שהיא שמחה שיש לה “קולגות כמוך שיחנכו אותי אפילו אחרי שלושים שנות הניסיון שלי בעבודה ביחסי גזע”. היא גם תקפה את בוריס ג’ונסון עצמו, בטענה שביטול החקירה מראה שהוא לא לוקח את נושא האסלאמופוביה ברצינות.
https://twitter.com/SayeedaWarsi/status/1193097665283801088
צרות במפלגת הברקזיט
נייג’ל פרג’, חייבים להגיד, עובד קשה כדי לשכנע שהוא לא גזען אלא פשוט בריטי גאה שמעוניין להוציא את מדינתו לעצמאות מידי האיחוד האירופי. הוא גינה לא פעם אנשים שהתבטאו בגזענות, ואף טען שזה היה הרקע שלו לעזיבת UKIP. אבל עכשיו גם המפלגה שלו הסתבכה במספר שערוריות שעולה מהן ריח של גזענות.
הראשונה כנראה לא באמת נובעת מגזענות כמו מחוסר טעם, אבל היא מספיק משעשעת כדי לקבל התייחסות. גראהם קושוויי, אחד ממועמדי המפלגה, כך מתברר, היה חבר בלהקת המטאל סטוקה סקוואדרון. שם הלהקה ניתן על-שם אחד מטייסי הלוטוואפה, חיל האוויר של גרמניה הנאצית. חברי הלהקה גם נוהגים להופיע כ”טייסי לוטוואפה ערפדיים”, ולבושים בהתאם. בהתחשב במה שבריטניה ספגה מהלוטוואפה במהלך הבליץ, קשה להאשים את אלו שלא משועשעים מהשם או מההופעה, שלדבריו של קושוויי הם פרודיים. כעת, יש מי שלוחצים על קושוויי לפרוש מהבחירות. אגב, למרות שהשירים שלהם ביוטיוב הועלו לפני שנים, הם החלו בימים האחרונים לקבל קצת תגובות אירוניות לגבי הקשר של הלהקה למפלגה הברקזיט. ולמקרה שממש רציתם לנסות את הלהקה:
אבל זה לא הכל. באתר האקטואליה Scram, שלא מנסה להעמיד פני ניטרלי (זה בסדר, גם הסאן והדיילי מייל לא), הכינו רשימה של כל מועמדי המפלגה שהתגלו כאסלאמופובים. ברשימה הזו יש תשעה מועמדי מפלגה, שאף אחד מהם הוא לא גראהם קושוויי. ממה שראיתי, הדבר עדיין לא עורר תהודה של ממש, אבל יש תשעה מחוזות בחירה בהם חברי הפרלמנט יוכלו להכות במועמדי המפלגה אם הם יהפכו למאיימים מדי.
לסיכום
ברקזיט הוא הנושא המרכזי של הבחירות האלו, אבל הוא מביא איתו עוד הרבה נושאים נלווים. בגלל שחלק מהוויכוח על הברקזיט נוגע להגירה, גם גזענות נכנסת לתמונה. התדמית שיש לברקזיטרים כשונאי זרים גורמת לכך שהכרחי עבור השמרנים ומפלגת הברקזיט להוכיח שהיא לא גזענית. מנגד, גם העובדה שמפלגת הלייבור, מפלגה שמתהדרת בהיותה אנטי-גזענית, נתפסת במה שנראה במקרה הטוב כמו העלמת עין מאנטישמיות בתוכה, מקשה עליה. לשני המחנות יש מה להפסיד אם ייתפסו בגזענות. רימיינרים תופסים מעצמם נאורים וקוסמופוליטיים, ולכן יתקשו להצביע למי שיש מעליו תווית ברורה של גזען. והברקזיטרים – וזה אולי שוק – הם לא כולם גזענים. חלקם פשוט חושבים שהאיחוד האירופי הוא לא מודל מוצלח במיוחד. גם הם לא יתלהבו מהצבעה למועמדים גזענים, ועלולה להיות לזה השפעה על הצבעתם.
ואמת, לא כל דוגמה שהובאה כאן אכן הייתה גזענית כמו שהייתה מטופשת או גבולית. אבל בקמפיין פוליטי אין מקום לניואנסים. ולכן, אין מה להתפלא אם נושא הגזענות יתפוס מקום של כבוד בקמפיינים השליליים.