כשמבטיחים דברים במסעות בחירות, הרבה פעמים יש צורך להתמודד עם תגובת נגד חריפה. זה מה שקורה עכשיו לבוריס ג’ונסון, שנתקל בביקורת רבה בעקבות הבטחה שנתן כחלק מהקמפיין שלו במרוץ לראשות המפלגה השמרנית. ההבטחה הזו הייתה בחינה מחודשת של מס הסוכר, המושת על משקאות המכילים רמה מסוימת של סוכר, בטענה של ג’ונסון שהמס פוגע בעיקר בעניים. למרות שרבים תמכו ברעיון, רבים חוששים למצב המלחמה בהשמנת היתר. בנוסף לכל, קשה שלא לתהות על כך שזה מגיע מאותו ראש עיריית לונדון לשעבר, שהטיל בזמנו מס דומה על משקאות קלים שנמכרים בבניין העירייה | צילום: rawpixel.com

הבטחה של בוריס ג’ונסון שתופסת עכשיו הרבה מאוד כותרות, היא ההבטחה להפוך את המשקאות הממותקים בבריטניה לזולים יותר. כלומר, פוטנציאלית. אם להיות מדויק, ג’ונסון הבטיח לבחון את התועלת הטמונה ב”מס הסוכר”, החל על משקאות ממותקים. ב”תועלת”, הכוונה היא לאפקטיביות של המס בכל הנוגע למלחמה בהשמנה. מטבע הדברים, לא כולם מרוצים מהכיוון.

מה זה מס הסוכר?

מס הסוכר הוא מס שהחל לפעול בבריטניה בשנה שעברה, במטרה להילחם בהשמנת יתר בבריטניה. בריטניה נמצאת במקום השני מבין מדינות אירופה בשיעור השמנת היתר. המדינה משיתה את המס על יצרני משקאות ממותקים, וזה כבר לשיקולם אם לגלגל את העלויות על הצרכנים. המחירון עובד ככה: אם משקה מסוים מכיל יותר משמונה גרם סוכר לכל מאה מיליליטר, היצרן יצטרך לשלם 24 פני מס על כל ליטר משקה. אם המשקה מכיל בין חמישה לשמונה גרם סוכר למאה מיליליטר, המס יהיה 18 פני לליטר. מוחרגים: מיצים טבעיים בהם כל הסוכר מגיע מהפרי ללא תוספת חיצונית, ומשקאות חלב, עקב הסידן המצוי בהם. באנגליה, הכסף שייאסף מהמס יושקע על-ידי המדינה בשיעורי ספורט בבתי הספר ועוד. לפי דיווחים, מחיר המשקאות הממותקים בבריטניה עלה בעשרה אחוזים מאז הטלת מס הסוכר.

כעת, גם משקאות החלב נמצאים תחת איום להצטרף למשקאות עליהם מס הסוכר חל, מה שזכה לכינוי “מס המילקשייק”. ייתכן שפוליטיקאים מהימין הפופוליסטי ישמחו על הרעיון, בהתחשב בעובדה שיהיה קצת יותר יקר לזרוק עליהם את המשקה. בימים הקרובים שר הבריאות מאט הנקוק צפוי להציג ספר ירוק (מסמך התייעצות לפני חקיקה) בנושא. גם איסור על מכירת משקאות אנרגיה (המכילים כ-13 קוביות סוכר ל-500 מ”מ) לאלו שטרם מלאו להם 16 על הכוונת. הנקוק הוא תומך של בוריס ג’ונסון, ולכן עכשיו אנשיו של הנקוק רומזים שהספר הירוק יוצג רק בגלל דרישתה של ת’רזה מיי.

מאט הנקוק - מס הסוכר
ימסה את המילקשייק? מאט הנקוק (צילום: כריס מקאנדרו)

מס הסוכר, כמו כל מס בערך, לא מאוד פופולרי. כלי התקשורת הסאן פעיל נגדו אקטיבית. רבים טוענים שמדובר בעוד מאפיין של “מדינת הבייביסיטר”. עם זאת, קשה להגיד שלא הייתה שום תועלת. כאשר המס היה רק בתהליכים, במשרד האוצר חזו הכנסות של 500 מיליון ליש”ט מהמס. יותר מאוחר, ההערכות ירדו ל-240 מיליון ליש”ט בלבד, מפני שמפעלים מסוימים החליטו פשוט לצמצם את כמות הסוכר. אפילו בסאן נאלצו להודות באפקט הזה, אבל טענו שאף אחד לא רזה בעקבות כך.

מה ג’ונסון אומר?

כשנשאל על הכוונה להרחיב את מס הסוכר למשקאות חלב, בוריס ג’ונסון הביע התנגדות. לדבריו, יש לפעול בעיקר כדי לשנות את אורח החיים לכזה שיהיה יותר ספורטיבי. כעת, כאמור, הוא גם מבטיח לבחון את המס הקיים מחדש. בכוונתו גם לטפל בכל רעיון של מס על חטיפים עתירי סוכר, נתרן או שומן. הוא טען ש”מסי חטאים” (שלרוב מזוהים עם מסים על סיגריות, אלכוהול וכו’) מושתים לרוב על בעלי ההכנסה הנמוכה. הוא הצטרף לטענה של הסאן ושל רבים אחרים, שמדובר במאפיין של מדינת הבייביסיטר. יש לציין, במעמד זה, שכאשר היה ראש עיריית לונדון, ג’ונסון השית מס של עשרה פני על משקאות ממותקים שנמכרו בבניין העירייה. בכך, בניין העירייה של לונדון הפך למבנה הציבור הראשון בבריטניה שעשה צעד בסגנון.

תגובות

בסאן אמנם שיבחו את ג’ונסון, אבל קשה להגיד שהייתה תמיכה רבתי. המתחרה של ג’ונסון על ראשות המפלגה השמרנית, ג’רמי האנט, לא מסכים עם ג’ונסון. יש לציין שהאנט היה שר הבריאות שבתקופתו מס הסוכר נכנס לתוקף. לדבריו של האנט, הוא לא מאמין שיהיה צורך להשית את המס על משקאות חלביים כלשהם, כי מניסיונו מהרגע שיהיה איום במס, היצרנים כבר יחתכו בסוכר לבד. מצד אחד ניתן לטעון שאכן עובדה שהרבה יצרנים החליטו להפחית סוכר במשקאות שלהם. אבל, מצד שני ניתן גם לטעון שהרבה יצרנים לא עשו כן, והעדיפו לספוג עלויות או לגלגל מחירים לצרכנים.

בממשלה לא התרשמו במיוחד מההצעה של ג’ונסון, וטענו שצריכת הסוכר בבריטניה ירדה בשנה החולפת ב-45 מיליון קילוגרמים. סטיב בריין, עד מרץ שר זוטר לבריאות הציבור וטיפול ראשוני במשרד הבריאות, גם גינה את הדברים וטען שהם מהווים “פוליטיקת משרוקיות כלבים במסווה של חשיבה”. ג’ונת’ן אשוורת’, שר הבריאות בממשלת הצללים, טען שמדובר במשהו יוצא דופן “אפילו בסטנדרטים של בוריס ג’ונסון”. פעילים בתחום מחו בטענה שההצעה של ג’ונסון פירושה להחזיר את הגלגל לאחור. עלו גם תהיות לגבי קשריו של ג’ונסון עם תעשיית המשקאות הקלים. השימוש של ג’ונסון במונח “מס חטאים”, הביא לכך שגם פעילים להפחתת עישון תקפו את דבריו. כל אלה, כמובן, מהווים רק מדגם.

התגובה של ג’ונסון

היום (ד’), ג’ונסון ניסה להרגיע את הרוחות ביחס להצעה הזו. הוא טען שגם הוא נאבק במשקל שלו, ושהשמנת יתר היא “האתגר מס’ 1 בתחום בריאות הציבור”. הוא הבטיח לפעול בהתאם לעובדות בשטח. עם זאת, הוא העלה את התהייה לגבי הרעיון שהרחבת מס הסוכר למילקשייק יגרום להפחתת הצריכה כמו שהוא פשוט יהווה נטל על משפחות קשות יום. הוא גם הבטיח שמסים על טבק ואלכוהול לא ייבחנו מחדש. לגבי האחרון, קשה להגיד שזו הפעם הראשונה בה ג’ונסון נאלץ להבהיר את עצמו אחרי בחירת מילים גרועה למדיי. בימים כאלה, בהם הוא מנסה להציג את עצמו כאיש “מרכז-ימין פרוגרסיבי“, הסתבכויות מהסוג הזה בטוח לא מועילות לו.

בוריס ג'ונסון - מס הסוכר
נאלץ להתמודד עם ביקורת חריפה. בוריס ג’ונסון (צילום: EU2018BG Bulgarian Presidency)

עכשיו רק ניתן לראות אם ג’ונסון באמת יגיע לדאונינג 10, ומה יעשה עם מס הסוכר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *