ועידת ה-G20 השנתית, שהתארחה השנה בעיר היפנית אוסקה, מאחורינו. הוועידה הזו הייתה עוד הזדמנות עבור ראשת הממשלה (לבינתיים) ת’רזה מיי לנסות ולזרוח מעל לכישלונה בתחום הברקזיט. היא נזפה בפוטין על פרשת סולסברי. היא ניסתה להגיע להבנות עם מוחמד בן סלמאן על המצב בתימן. היא גם ניסתה למשוך את העולם להתחייבות גדולה יותר לנושא האקלים, אבל דונלד טראמפ עדיין נשאר בחוץ | צילום: ארמון פלנלטו
יותר מוקדם היום, הסתיימה בעיר אוסקה שביפן הוועידה השנתית של פורום ה-G20. היה מדובר בוועידה האחרונה של ת’רזה מיי כראשת ממשלת בריטניה. מטבע הדברים, היא ניסתה להפוך את הוועידה הזו לעוד פיסה של זיכרון חיובי ממנה, אחרי שכישלונה בכל הנוגע לברקזיט מעיב על מורשתה. אז הנה סיכום קצר של איך נראתה ועידת ה-G20 באוסקה מהזווית הבריטית.
הדב הרוסי
מה שמשך אתמול את רוב תשומת הלב הייתה פגישתה של ת’רזה מיי עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. השניים לחצו ידיים, אך חמימות של ממש לא נראתה שם. זה לא שחסרים חילוקי דעות בין השניים, אבל דם רע של ממש עובר בין בריטניה לרוסיה מאז שנה שעברה. ב-2018, סרגיי סקריפל – קצין מודיעין רוסי שהורשע בריגול לטובת בריטניה ב-2006, נחנן ב-2010 ואז עבר לגור בבריטניה – נמצא יחד עם בתו יוליה בעיירה הבריטית סולסברי, כששניהם מחוסרי הכרה. בדיקה של השניים העלתה שהם הותקפו באמצעות גז עצבים. המשטרה תפסה שני חשודים רוסים, והאצבע המאשימה הופנתה אל ממשלת רוסיה. זו, מצדה, מכחישה. יש לציין ששני הסקירפלים נשארו בחיים, אבל הרעיון של שימוש בנשק כימי על אדמת בריטניה הרע מאוד על היחסים בין שתי המדינות.
אתמול, התקיימה הפגישה הראשונה בין השניים מאז שהפרשה התפוצצה. לפי מיי ומקורותיה, היא אמרה לפוטין שבריטניה תשמח לשקם את היחסים בין המדינות, אבל שרוסיה תהיה חייבת להפסיק עם התנהגות זו. במקביל, באירוע בחירות של המפלגה השמרנית שהתקיים באקסטר, בו השתתפו בוריס ג’ונסון וג’רמי האנט, גם הם התייחסו לנושא. לדבריו של ג’ונסון, בעשור האחרון כל ראש/ת ממשלה וכל שר/ת חוץ ניסו להביא לנורמליזציה עם רוסיה, וכולם התאכזבו מרוסיה. האנט אמר שהוא חושש שרוסיה “חזרה לטריקים הישנים שלה”. בריאיון לפייננשל טיימס, שנערך בקרמלין לפני תחילת ועידת ה-G20, פוטין ניסה להמעיט בחשיבות פרשת סולסברי.
אגב, הריאיון הזה של פוטין משך הרבה תשומת לב בבריטניה, אבל לא בגלל התייחסותו לפרשה. באותו ריאיון, הוא דיבר על מותו של הרעיון הליברלי. כלי תקשורת רבים החלו לדון בשאלה האם אכן הליברליזם מת. האמירה הזו גם זכתה לגינוי מג’רמי האנט, שטען שקל לזלזל בדמוקרטיה כשלא מתמודדים עם אחת בבית. התרעומת לא נעצרה בבריטניה, וגם דונלד טוסק, נשיא המועצה האירופית, יצא נגד האמירה.
הנסיך הסעודי
לא רק עם פוטין היו למיי פגישה על נושאים לא נעימים, אלא גם עם הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן. מיי דיברה עמו על סוגיית העיתונאי ג’מאל ח’אשוקג’י, שנרצח בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. גורמים רבים בעולם רואים בערב הסעודית את האחראית לרצח. מיי דרשה ממוחמד בן סלמאן חקירה פתוחה ושקופה של הסוגיה. כמו כן, היא העלתה בפניו את המלחמה בתימן, בה ערב הסעודית משחקת חלק בעייתי משהו. לדברי דאונינג 10, היא אמרה שיש למצוא פתרון למצב ההומניטרי שם.
כדי לקבל קצת הקשר, צריך לזכור שני דברים. ראשית, לבריטניה יש ברית חזקה עם ערב הסעודית, שכוללת בין השאר עסקאות נשק. שנית, בית המשפט בבריטניה אסר על המשך מכירת הנשק לערב הסעודית, עקב מה שהאחרונה כנראה עושה עם הנשק הזה בתימן. בכוונת הממשלה לעתור נגד הפסיקה. ג’רמי קורבין תהה בסשן האחרון של שאלות לראשת הממשלה על פשר ההתעקשות למכור נשק לערב הסעודית כשברור מה היא עושה איתו. מיי השיבה שערב הסעודית היא בעלת ברית של בריטניה. לכן, לדבריה, במקביל להמשך עסקאות הנשק, בכוונת ממשלתה לנסות להביא לפתרון בחצי האי ערב.
משבר גלובלי
כפי שכבר הוזכר בבלוג מספר פעמים, לאחר שכשלה עם הברקזיט, מיי שינתה כיוון למורשת שלה, והמטרה היא מלחמה במשבר האקלים. היום, מיי התגאתה בכך שבריטניה היא המדינה הראשונה בעולם שעובדת על קביעת המטרה של אפס גזי חממה עד 2050 בחקיקה, וקראה למדינות הנוספות בפורום ה-G20 להצטרף אליה. 19 מדינות מתוך עשרים המדינות החברות חתמו על הצהרה שמחייבת אותן להסכם פריז מ-2015. מי לא חתמה? כמובן שארצות הברית בהנהגת דונלד טראמפ.
העובדה שמיי לא הצליחה להביא את טראמפ להצטרף, וכמו כן העובדה שהפגישה שלה עמו במהלך הוועידה חמקה מתחת לרדאר של העיתונאים (היא נפגשה עמו לזמן קצר), הביאו להרמת גבה בתקשורת. אפילו עלתה התהייה אם נשאר משהו מהיחסים המיוחדים של בריטניה עם ארצות הברית. מיי הזכירה שרק בתחילת החודש טראמפ הגיע לביקור מדיני בבריטניה, כך שהיו לה את כל ההזדמנויות לדון עמו.
בכל מקרה, מיי לא הסתפקה רק בנושא שינוי האקלים, וקראה למדינות החברות בפורום ה-G20 לעבוד יחד. זאת, כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים שעומדים בפני העולם ובפני היציבות הגלובלית. לדבריה, הייתה בוועידה הנ”ל התקדמויות בנושא, ושיש להמשיך בהן ביתר שאת. היא גם העלתה תקווה שגם לאחר הברקזיט, בריטניה תוכל להמשיך להיות כוח מוביל בכל הנוגע לשיתופי פעולה בינלאומיים הנשענים על פשרות.
האם ועידת ה-G20 תעזור למיי להיצרב בזיכרון התרבותי של בריטניה כיותר מזו שנכשלה עם הברקזיט? נצטרך לחכות ולראות.