אנחנו מאחורי עוד סבב הצבעות במרוץ למפלגה השמרנית, עם כמה תוצאות מפתיעות. דומיניק ראב שהודח. רורי סטיוארט שהצליח להמיר את המומנטום שצבר בימים האחרונים לכמעט הכפלת הקולות מהסבב הקודם. וגם בוריס ג’ונסון, שממשיך להוביל בענק, אבל לא בטוח שהתחזק בסיבוב הזה כמו שהיה רוצה | צילום: ממשלת הוד מלכותה
עוד סבב הצבעות במפלגה השמרנית תם לו, ותוצאותיו הוכרזו ממש לפני זמן קצר. הפעם, על המועמדים היה לעבור רף של לפחות 33 קולות מקרב 313 חברי הפרלמנט. בלי הרבה הקדמות, הנה התוצאות:
עברו
- בוריס ג’ונסון – 126 קולות
- ג’רמי האנט – 46 קולות
- מייקל גוב – 41 קולות
- רורי סטיוארט – 37 קולות
- סאג’יד ג’אוויד – 33 קולות
נשרו
- דומיניק ראב – 30 קולות
גם מהסיבוב הזה יש מספר מסקנות לקחת, והנה הן בקצרה:
צובר מומנטום
בוריס ג’ונסון הוא אמנם המוביל בפער גם בסיבוב הזה, אבל המנצח הגדול באמת הוא רורי סטיוארט. את הסיבוב הקודם הוא סיים עם 19 קולות, כשהוא האחרון מבין אלו שהצליחו לעבור את המשוכה. הוא הצליח להשיג עוד 18 קולות ולעקוף את סאג’יד ג’אוויד. זה הצמיחה הכי גדולה במרוץ: בוריס ג’ונסון עלה ב-12 קולות. ג’רמי האנט ודומיניק ראב עלו בשלושה בלבד כל אחד. מייקל גוב בארבעה. סאג’יד ג’אוויד – שהשיג בדיוק את המספר הדרוש כדי לשרוד – עלה בעשרה קולות. מאחר שלסטיוארט היו הכי פחות קולות מבין השישה, פירוש הדבר הוא שגם מבחינת אחוזים העלייה שלו היא המרשימה ביותר – כמעט 100 אחוז. זה, אחרי שהתכניות שלו לברקזיט נראו לרבים כאלה שאין להן סיכוי במפלגה השמרנית.
אין ספק שסטיוארט מצליח לצבור מומנטום. מעבר לתוצאות של הסיבוב הזה, ישנו גם סקר ששם אותו במקום השני לאחר בוריס ג’ונסון מבחינת פופולריות במפלגה. אמנם, הפער מג’ונסון הוא ענק, אבל זה מראה שסטיוארט עדיין יכול למצב את עצמו כמאתגר העיקרי של ג’ונסון. הדבר נובע בין השאר ממרתון שיחות של סטיוארט לא רק עם חברי פרלמנט אלא גם עם הציבור הרחב. זה כנראה גם הביא להשפעה בתוך הפרלמנט. כמו כן, סקר לגבי הדיבייט שהתקיים בראשון בערב, מראה שסטיוארט ניצח בפער. כל אלו עדיין לא מבטיחים לו להגיע לסיבוב הסופי, אבל הוא לחלוטין יכול לרשום לזכותו הישגים.
ובוריס?
ובכן, בוריס ג’ונסון עדיין מוביל ובענק, והגדיל את בסיס התמיכה בו. עם זאת, מבין חמישים הקולות שהתפנו אחרי הסיבוב הראשון והפרישה של מאט הנקוק, רק 12 הלכו אליו (בהנחה, כמובן, שאלו שהמועמד שלהם נשאר לא החליפו מועמד). זה פחות מרבע. זאת, למרות שהנקוק, וגם אסת’ר מקוויי שהודחה בסיבוב הראשון, הודיעו על תמיכתם בג’ונסון. כלומר, התומכים שלהם לא הלכו אחריהם באופן עיוור. זה לא מאיים על ג’ונסון בשום צורה שהיא, אבל כן מראה שיש כוח משמעותי למחנה הרק-לא-בוריס. עכשיו השאלה היא אם המחנה הזה יצליח גם בסיבוב הסופי, בקרב כל חברי המפלגה.
פרידה מדומיניק
חייבים גם מילה על המודח הטרי, דומיניק ראב. בגדול, ההבדלים לגבי ברקזיט בין ראב לבין מייקל גוב, ג’רמי האנט וסאג’יד ג’אוויד הם בעיקר ברמת האלטרנטיבות להסכם היציאה של מיי. הבדל יותר רציני בינו לבינם, הוא חוסר מוכנותו לפסול את האפשרות להשעות את הפרלמנט אם זה יחסום יציאה ללא הסכם. אמנם בדיבייט הוא אמר שהוא לא מאמין שיהיה בזה צורך, ושזה בעיקר כדי להראות לאיחוד האירופי שבריטניה רצינית. כלומר, הוא לא באמת רצה להשעות את הפרלמנט. אבל זה לא שכנע. חבריו לדיבייט קרעו לו את הצורה על הנושא, בטענה שהרעיון פוגע בדמוקרטיה. הרבה מאוד חברי פרלמנט זעמו על הנושא הזה, וכנראה שזה עלה לראב במצביעים. זה אמנם נכון שגם ג’ונסון לא שולל את האפשרות, אבל ראב הוא לא ג’ונסון.

מה הלאה?
ובכן, הערב (ג’) ב-22:00 שעון ישראל יתקיים דיבייט בין חמשת השורדים בערוץ BBC 1. אם אין לכם גישה מהמחשב עקב הגבלות מיקום, תוכלו להקשיב דרך BBC Radio 4, שפתוח להאזנה גם מישראל. מחר יימשכו סבבי ההצבעה, ואם לא אף אחד לא יפרוש, אז גם בחמישי. עד חמישי נדע מי יהיה זה שיתמודד מול בוריס ג’ונסון (בהנחה שהוא לא יהרוס לעצמו) על קולותיהם של כל חברי המפלגה השמרנית.
ואז הכיף האמיתי יתחיל.