לפעמים לא רוצים רק לקרוא, אלא גם לשמוע, לראות, להגיב ולשאול שאלות. ומה יותר טוב לשם כך מאשר הרצאה? העמוד הזה מכיל מגוון הרצאות על פוליטיקה בריטית שתוכלו להזמין אליכם, כמעט לכל מסגרת שהיא. ההרצאות כוללות אקטואליה והיסטוריה, נושאים גדולים וגם נישתיים, לבחירתכם. התפריט ימשיך לגדול עם הזמן, עם הרצאות ונושאים נוספים.

האיש שבקיר: ראש הממשלה קיר סטארמר

כאן נכיר את ראש הממשלה הטרי קיר סטארמר, שהצליח לנצל את חולשת השמרנים כדי להשיג ניצחון פרלמנטרי ענק למפלגת הלייבור אחרי 14 שנות אופוזיציה. נדבר על הכיוון הוא חדש אליו הוא משך את המפלגה לאחר יותר מארבע שנים תחת ג’רמי קורבין, ננתח את הדברים שעשה כדי להפוך את מפלגת הלייבור לאופציה עבור האלקטורט ומהם האתגרים המצפים לו בשלטון.

קיר סטארמר
צילום: כריס בולנד

כן, הוד מלכותך

ידוע שלבריטניה יש מלך (או עד לאחרונה, מלכה), שעומד בראש המדינה אבל הא סמלי בלבד, כביכול כמו נשיא מדינת ישראל. אבל האם זה המצב? שיטת הממשל הבריטית התפתחה בתהליכים ארוכים בהם המונרכיה איבדה מכוחה המעשי לטובת הפרלמנט, אבל באופן רשמי היא עדיין מחזיקה בכמה סמכויות. בהרצאה הזו אתם מוזמנים ומוזמנות לשמוע כיצד המלוכה משתלבת במערכת הפוליטית של בריטניה, בין אם על הנייר בלבד ובין אם באופן בעל משמעות. הכל יוסבר בדוגמאות מהעבר הקרוב והרחוק, ועם כמה תיקונים לסדרה “הכתר” (אין צורך לפחד מספוילרים).

צ'רלס השלישי
צילום: דן מארש

ברקזיט: הסיפור שלא נגמר

בריטניה סיימה את חברותה באיחוד האירופי ב-31 בינואר 2020, ואת תקופת המעבר ב-31 בדצמבר אותה שנה. לכאורה, הברקזיט מאחורינו. חוץ מזה שהוא לא: מאז שבריטניה יצאה מהאיחוד היא מחפשת את האופן בו היא יכולה לשנות את ההסכם, כך שיהיה לה יותר נוח. בהרצאה הזו נדבר על איך הגענו ממשאל העם של 2016 ועד היום, ולמה הסיפור בעצם מסרב לצאת מחייהם של הבריטים.

ברקזיט
תמונה: כריסטוף שולץ

המודל הבריטי: שיטת הממשל בממלכה המאוחדת

כדי להבין איך השחקנים הפוליטיים בבריטניה פועלים צריך להבין את כללי המשחק. בריטניה היא אחת המדינות הבודדות להן אין חוקה כתובה, אבל הם יתעקשו שבכל זאת יש להם חוקה. איך היא עובדת? מה שומר עליה? ומה לעזאזל עושה בית הלורדים? בהרצאה הזו תוכלו לקבל סקירה על שיטת הממשל הבריטית, כולל היחסים בין הרשויות השונות, כללי ההתנהגות ומה שקורה למי שמפרים אותם.

שיטת הממשל הבריטית
צילום: אריק הוסינג’ר

הפוליטיקה של בוריס ג’ונסון

בוריס ג’ונסון אמנם הגיע לסוף דרכו בדאונינג 10 ובבית הנבחרים, אבל הכהונה שלו היא כזו שכנראה תישאר בזיכרון לעוד זמן מה. דמותו ללא ספק תופסת את הדמיון: השיער הפרוע במכוון, הפליטות המביכות, ההתנהגות הפומפוזית שלו ועוד גורמים לו להיות במוקד תשומת הלב. אבל איך נראתה ראשות הממשלה של בוריס ג’ונסון? בהרצאה הזו נלך מעבר לדמות הצבעונית והבעייתית של ג’ונסון וננסה להבין איך בדיוק הוא ניהל את בריטניה. במדיניות החוץ נעסוק בברקזיט הבלתי נגמר, בסיוע לאוקראינה ובקבלת הפליטים. במדיניות הפנים נסתכל על חיזוק הפריפריה (Levelling Up), העלאות המסים שהקימו עליו יריבים מבית, השינויים החוקתיים ועוד. וכמובן, נבחן גם את התרגילים הפוליטיים והשערוריות שהובילו לנפילתו.

בוריס ג'ונסון - הרצאות
צילום: Chatham House

הנפילות

כיצד ראשי ממשלה מסיימים את תפקידם? חלקם מסיימים בגלל הפסד בבחירות, אבל רבים אחרים מסיימים בנסיבות אחרות לגמרי: פרשיות, סכינים בגב ומשאל עם שלא הלך כמצופה אלו רק חלק מהסיפורים שהביאו ראשי ממשלה לסיים את התפקיד לפני שהם הרגישו מוכנים לכך. בואו לשמוע כיצד קריירות של ראשי ממשלה הסתיימו, מהרברט הנרי אסקווית’, שאיבד את תפקידו תוך כדי מלחמת עולם, ועד לליז טראס, וכמובן על מה שעשוי לסיים לרישי סונאק את הקריירה.

וינסטון צ'רצ'יל
צילום: מוזיאון המלחמה האימפריאלי

המאבק על לונדון

ב-1983 מרגרט ת’אצ’ר החליטה לבטל את מועצת לונדון רבתי, העירייה המטרופוליטנית של לונדון, במטרה להסיח את הדעת מחוסר ההצלחה שלה לקיים הבטחה אחרת. ראש המועצה, קן ליווינגסטון, החליט לא להיכנע ולצאת למאבק על חיי המועצה. התוצאה הייתה דרמה פוליטית רוויית מהלכים ושחקנים, שנותנת אפשרות להסתכל על המכלול של הפוליטיקה הבריטית דרך עדשות קצת שונות.

קאונטי הול - הרצאות
צילום: ניקי אייכמן

תמונת מצב

הרצאה מתעדכנת: מה תמונת המצב הנוכחית בפוליטיקה הבריטית? מי נגד מי הפעם? מה הנושאים הבוערים מבחינת המצביעים לעומת הנושאים שעושים כותרות? הדברים שהכי חשוב להכיר כשמנסים לעקוב אחרי הפוליטיקה הבריטית בהרצאה אחת.

אוריה בר-מאיר - הרצאות
צילום: שיר ניומן

הרצאות נוספות

הרשימה הזו היא רק ההתחלה, ובהמשך יתווספו עוד הרצאות בנושאים שונים ומגוונים. ניתן גם לבקש הרצאות בנושא שלא ברשימה (בתוספת תשלום) והעניין יישקל.

לקבלת פרטים נוספים והצעת מחיר ניתן לפנות בדואר אלקטרוני או בהודעה פרטית בפייסבוק או בטוויטר.

ואיך זה נראה?

רוצים דוגמה להרצאה? הנה הרצאה שנתתי בכנס האקדמי “לופט געשעפט/כלאם פאדי”.